Bejgli (fotorecept)
Autor receptu: mojack
Názov nič nehovorí, ale pripomína známu štrúdľu alebo kysnutý závin.Tento koláč má tú výhodu, že výborne chutí aj keď nie je čerstvý.
90 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Na prípravu cesta maslo rozdrobíme v múke, pridáme droždie a ostatné suroviny a všetko spolu dobre vypracujeme. Ak je to potrebné, pridáme aj trošku mlieka. Musíme však mať skôr tuhšie cesto, nesmie byť riedke.
- Prikryjeme a necháme kysnúť približne jednu hodinu pri izbovej teplote.Z uvedeného množstva surovín by sa mali urobit 8 menších rolád. Rozdelila som cesto na dve polovice. ( robila som polovičnú dávku) rolády som mala 2 väčšie.
- Na prípravu makovej plnky mám prichystaný mletý mak
- a ostatné suroviny. Do horúceho mlieka všetko vysypem .
- Dobre zmiešam.
- Cesto mám rozvaľkané a naplním ho makovou plnkou.
- Tak isto aj druhé cesto naplním a stočím do rolády.
- Rolády potriem vyšľahaným vajíčkom. Nechám odležať. Po 15 minútach opäť potriem vajíčkom.Po ďalších 15 minútach znova. Špáradlami ich poriadne poprepichujeme (až ku spodku), aby sa para odparila.
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov a rolády pečieme približne pol hodinu.
- Použila som len makovú plnku.. Na orechovú treba ..orechy :-((
- Na orechovú plnku:
2 dl teplej vody, 20 dkg práškového cukru, 40 dkg mletých orechov, 1 polievkovú lyžicu omrviniek zo žemlí, nastrúhanú kôru z polky citróna, 1 polievkovú lyžicu marhuľového lekváru, hrozienka, 1 jablko, 1 kávovú lyžičku škorice, 1 vanilkový cukor, (r)um