Bavorské syrové špecle

brambora - fotkabrambora, 13. februára 2014
Bavorské syrové špecle
Foto: brambora

Recept som objavila v knižke Leto v kuchyni. :D Veľmi chutné, pomerne lacné ale hlavne rýchle jedlo.

4
porcie
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
400 g
3 ks
1 PL
70 ml
Okrem toho:
250 g
200 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    V mise zmiešame múku, vajcia, soľ a vodu. Vareškou vypracujeme cesto ako na klasické halušky. Vodu pridávame postupne, podľa hustoty cesta. Cesto nesmie byť husté, ale ani riedke.

  2. 2

    Popritom si vo veľkom hrnci zohrejeme vodu, pridáme soľ a kvapku oleja. Sito na halušky položíme na hrniec, cesto doň "vykydneme" a do vriacej vody pretláčame vareškou cesto. Keď špecle vyplávajú na povrch, sú hotové.

    Bavorské syrové špecle - obrázok 2
  3. 3

    Uvarené špecle vložíme do veľkej panvice, posypeme nastrúhaným syrom a zalejeme smotanou. Miešame, kým sa syr neroztopí a nezačne sa ťahať.

    Bavorské syrové špecle - obrázok 3
  4. 4

    Cibuľu si nakrájame na tenké kolieska a opečieme ju na panvici do chrumkava. Špecle podávame posypané cibuľkou.

    Bavorské syrové špecle - obrázok 4

Diskusia k receptu

mariamka
mohli byt vyborne, vcera som robila syrovu omacku k masu s ementalom, ma teda vyraznu aromu, ale o to lepsiu chut :), na halusky (specle) som este neskusala, vdaka za tip
jerica
takéto môžem každý deň, len čo by na to povedala ručička na váhe :-)
natascha1
Zaujímavá kombinácia. Uložím a vyskúšam. Vyzerá to tak, že by sa mi týmto podarilo zasýtiť mojich "jedlíkov", pretože to vyzerá na veľmi výdatné jedlo.
elysa
akože "halušky" a syrovo-smotanové omáčky ja mám veľmi rada...
brambora
dakujem dievcata. @natascha1 su velmi syte. mne oci jedli a nalozila som si tak 3/4 taniera a veru mi tam skoro polovica ostala, co som nevladala dojest. takze zasyti velmi, aj ked mozno zas na kratsiu dobu. :D
pusta
poznám, vynikajúce jedlo, vydarilo sa ti veľmi, nádherné foto
*****
luss44
mňam, syry zbožňujem a ementál patrí k mojim naj... toto musím vyskúšať. Len kedy všetky tie rcp stihnem ... :)
mimit
Jeeej, moj muz miluje specle ku vsetkemu. Dakujem za uzasny recept!
zitus
milujem ementál ♥ len špecle som ešte nikdy neskúšala a trošku sa toho bojím :D ale raz sa hádam odvážim,pridávam do KK :)
babidka
Tak to je nieco pre moju vnucku :-) Cestoviny so syrom je jej najoblubenejsie jedlo a specle /ako priloha ku masu/ su hned na druhom mieste ....to maso popri tom berie ako nutne zlo:-)) A tak specle so syrovou omackou / bez tej cibule / urcite uvita :-)
concord
@brambora
Ten kto napísal tú kuchársku knihu Leto v kuchyni videl Späzle akurát tak z rýchlika. Ja som žil v Bavorsku v okrese Hof a dobre poznám bavorskú kuchyňu. Toto sú prachsprosté halušky aké ja pripravujem ku kuraťu na smotane a čudujem sa že taká znalkyňa svetových kuchýň ako je pani Puszta sa tu nad týmto paškvilom rozplýva. Ak by si chcela vidieť ako vyzerajú Späzle nemusíš ani chodiť do Nemecka, zabehni do predajne Lidl, tam ich bežne mávajú. Ja ich chodím kupovať do Rakúska do predajne Penny. A cesto je Boží dar, ktorý sa nekydá.
brambora
@babidka ked vyskusate, tak dajte vediet ci chutili.
mily @concord komentar mozete adresovat dotycnej osobe co pisala knihu, pretoze nazov vymyslali oni. Pisali tam, ze specle su pretiahnutejsie ako nase halusky ale ako ich vytvorit nenapisali, takze... vykydnute cesto vam vadi (a boli tam uvodzovky, takze nebolo to myslene smrtelne vazne) ale nazyvat halusky prachsprostymi uz nie? to nie je bozi dar? ;) ale som rada, ze ste prejavili vobec zaujem si otvorit tento recept lebo u vas je aj to zazrak...
kimlo
Lepsie domace halusky ako polotovar z Pennymarketu, a na tvare nezalezi...
eviana
@brambora , super si navarila, milujem takéto cestovinovo-omáčkové kreácie a tejto Tvojej by nešlo odolať :) 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia