Battenberg (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Tento recept je skoro ako original, ale nie uplne. Do original battenberg sa dava cervene farbivo do polovicky cesta a jednotlive casti cesta sa spajaju marhulovym lekvarom.

10-12
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som vyslahala maslo s cukrom. Potom som postupne za staleho slahania pridala vajicka. Muku s praskom do peciva a pomletymi mandlami som si najprv premiesala v osobitnej miske. Takto pripravenu muku som potom nasypala na rozslahane maslo a spolu premiesala.
  2. Polovicku cesta som naliala do pripravenej misky na pecenie. Do druhej polovicky cesta som pridala 2 PL malinoveho lekvaru. Kto chce mat pravy battenberg tu je treba do cesta pridat jednu,dve kvapky cervenej farby.
  3. Formu na pecenie velkosti 21/21 cm som vylozila papierom na pecenie a tiez som ju tymto papierom predelila na polovicku. Do jednej polovicky som dala blede cesto a do druhej polovicky tmave cesto. Kolac som piekla vo vyhriatej rure 180C 20 minut.
  4. Z vychladnuteho kolaca som zrezala vrch a zarezala som boky. Kazdy plat cesta som rozrezala na tri rovnako hrube casti.
  5. Najprv som pracovala s dvoma bledymi a s dvoma tmavymi platkami. Malinovym lekvarom som spojila blede a tmave cesta dokopy.
  6. Lekvarom som potom potrela spodnu dvojicu platkov a na nu som potom polozila druhy par platkov cesta.
  7. Takto to vyzeralo z predu.
  8. Mandlovu hmotu, myslim ze sa to vola marcipan som si medzi dvoma papierami na pecenie vyvalkala na hrubku asi 2 mm.
  9. Cely kolac som potrela malinovym lekvarom a polozila som ho do prostriedku vyvalkanej mandlovej hmoty.
  10. Najprv som prelozila pravu stranu marcipanu a zarezala som ho na vrchej strane.
  11. Potom som prilozila lavu stranu marcipanovej hmoty a odrezala som ju na hrane kde sa obidve strany spajali.
  12. Cely kolac som zabalila do papiera na pecenie a marcipan som popritlacala ku kolacu.
  13. Takym istym sposobom som potom este spojila posledne dva platky cesta. Z tychto platkov bol uz len taky maly polovicny kolacik.
  14. Maly kolacik, ale ked sa ozdobi, je vhodny aj na darcek.
  15. No a toto su odrezky co mi zostali pri zarezavani cesta. Myslela som si, ze urobim z nich gulky. No nebolo treba. Pokym som kolac dokoncila muz mi vsetky odrezky pojedol.
  16. Este som odfotila mandlovu pastu ktoru som pouzila. Ale ako som spominala, myslim si, za sa to u vas vola marcipan.