Battenberg (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Tento recept je skoro ako original, ale nie uplne. Do original battenberg sa dava cervene farbivo do polovicky cesta a jednotlive casti cesta sa spajaju marhulovym lekvarom.
10-12 porcií |
40 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv som vyslahala maslo s cukrom. Potom som postupne za staleho slahania pridala vajicka. Muku s praskom do peciva a pomletymi mandlami som si najprv premiesala v osobitnej miske. Takto pripravenu muku som potom nasypala na rozslahane maslo a spolu premiesala.
- Polovicku cesta som naliala do pripravenej misky na pecenie. Do druhej polovicky cesta som pridala 2 PL malinoveho lekvaru. Kto chce mat pravy battenberg tu je treba do cesta pridat jednu,dve kvapky cervenej farby.
- Formu na pecenie velkosti 21/21 cm som vylozila papierom na pecenie a tiez som ju tymto papierom predelila na polovicku. Do jednej polovicky som dala blede cesto a do druhej polovicky tmave cesto. Kolac som piekla vo vyhriatej rure 180C 20 minut.
- Z vychladnuteho kolaca som zrezala vrch a zarezala som boky. Kazdy plat cesta som rozrezala na tri rovnako hrube casti.
- Najprv som pracovala s dvoma bledymi a s dvoma tmavymi platkami. Malinovym lekvarom som spojila blede a tmave cesta dokopy.
- Lekvarom som potom potrela spodnu dvojicu platkov a na nu som potom polozila druhy par platkov cesta.
- Takto to vyzeralo z predu.
- Mandlovu hmotu, myslim ze sa to vola marcipan som si medzi dvoma papierami na pecenie vyvalkala na hrubku asi 2 mm.
- Cely kolac som potrela malinovym lekvarom a polozila som ho do prostriedku vyvalkanej mandlovej hmoty.
- Najprv som prelozila pravu stranu marcipanu a zarezala som ho na vrchej strane.
- Potom som prilozila lavu stranu marcipanovej hmoty a odrezala som ju na hrane kde sa obidve strany spajali.
- Cely kolac som zabalila do papiera na pecenie a marcipan som popritlacala ku kolacu.
- Takym istym sposobom som potom este spojila posledne dva platky cesta. Z tychto platkov bol uz len taky maly polovicny kolacik.
- Maly kolacik, ale ked sa ozdobi, je vhodny aj na darcek.
- No a toto su odrezky co mi zostali pri zarezavani cesta. Myslela som si, ze urobim z nich gulky. No nebolo treba. Pokym som kolac dokoncila muz mi vsetky odrezky pojedol.
- Este som odfotila mandlovu pastu ktoru som pouzila. Ale ako som spominala, myslim si, za sa to u vas vola marcipan.