Balkánsky vianočný kapor fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 15. decembra 2010
Balkánsky vianočný kapor (fotorecept)
Foto: alexdidi

Tento recept ma zaujal ešte v 80-tych rokoch v Medzinárodnej kuchárke. Keďže mal veľký úspech, pripravujeme ho každoročne zvyčajne na Silvestra, lebo na Štedrý Zobraziť celý popisTento recept ma zaujal ešte v 80-tych rokoch v Medzinárodnej kuchárke. Keďže mal veľký úspech, pripravujeme ho každoročne zvyčajne na Silvestra, lebo na Štedrý večer musí byť vyprážaný. Kto však chce niečo ľahšie a pritom veľmi dobré neoľutuje. Je to naozaj pochúťka. Teraz som rovnakým spôsobom prvýkrát pripravila pangasiusa a aj ten bol výborný.

4-6
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

2-2 1/2 kg, menší
3 ks,menšia
5-6 ks
1 strúčik
250 ml
50 ml
2 PL
2 ks
4-5 ks
 vetvička




Postup

  1. 1

    Očisteného kapra (s kožou alebo bez kože) osolíme z vnútra i z vonka a necháme odležať v chladničke asi 15 minút. Potom ho vložíme do pekáča a obložíme štvrťkami zemiakov...

    Balkánsky vianočný kapor (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    .... a cibuľou pokrájanou na mesiačiky. Osolíme, pokvapkáme par. pretlakom a podlejeme vínom. Pridáme bobkové listy, čierne korenie a celý strúčik cesnaku. Všetko ešte polejeme olivovým olejom.Pridáme vetvičku čerstvého rozmarínu.

    Balkánsky vianočný kapor (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prikryjeme a pečieme za občasného podlievania výpekom 3/4 hodiny.

    Balkánsky vianočný kapor (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zložíme pokrievku, odstránime cesnak a rozmarín a ešte 15 minút dopekáme.

    Balkánsky vianočný kapor (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

evusik
rybičky milujem.... ale ty máš na ne krásnu zapekaciu misu, to je keramika? krásne :-)
babav
Krasna misa,este krajsi recept!Taky sposob pripravy ryb mam najradsej! Kapra nedostanem ,ale vela druhov cerstvych chutnych morskych ryb ano.Chutia mi uz lepsie ako kapor a nemaju
kosticky;-)
alexdidi
@evusik ,spodná časť je keramika a poklop ako rímsky hrniec. Rybka je z nej veľmi chutná. @babav , máš pravdu, kapor iste nepatrí k tým nalepším rybám hlavne pre kosti, ale keď tá tradícia nie a nie pustiť, hlavne môjho manžela. Tohto roku však už súhlasil aj s inou rybou...
anina43
ryby občas zjem, nepatria u mňa do kategorie veľmi obľúbených jedál, ale tvoj recept ma dostal, takto pripravenej rybke by som neodolala, určite vyskúšam upiecť na konci roka, použijem riad z jenského skla, nakoľko nemám taký ako ty
pamacka
výborný recept!!!!Mám kapríkov v mrazaku tak určite vyskúšam počas roka-recept si ukladám a skusim tak aj iné ryby.
alexdidi
@anina43 , vyskúšaj, je to naozaj veľmi chutné jedlo a v janskom skle bude určite super. Robila som už aj v klasickom veľkom pekáči, keď so potrebovala urobiť naraz pre viac osôb a prikryla s druhým rovnakým pekáčom a tiež to nemalo chybu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia