Balkánsky vianočný kapor (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Tento recept ma zaujal ešte v 80-tych rokoch v Medzinárodnej kuchárke. Keďže mal veľký úspech, pripravujeme ho každoročne zvyčajne na Silvestra, lebo na Štedrý večer musí byť vyprážaný. Kto však chce niečo ľahšie a pritom veľmi dobré neoľutuje. Je to naozaj pochúťka. Teraz som rovnakým spôsobom prvýkrát pripravila pangasiusa a aj ten bol výborný.

4-6
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Očisteného kapra (s kožou alebo bez kože) osolíme z vnútra i z vonka a necháme odležať v chladničke asi 15 minút. Potom ho vložíme do pekáča a obložíme štvrťkami zemiakov...
  2. .... a cibuľou pokrájanou na mesiačiky. Osolíme, pokvapkáme par. pretlakom a podlejeme vínom. Pridáme bobkové listy, čierne korenie a celý strúčik cesnaku. Všetko ešte polejeme olivovým olejom.Pridáme vetvičku čerstvého rozmarínu.
  3. Prikryjeme a pečieme za občasného podlievania výpekom 3/4 hodiny.
  4. Zložíme pokrievku, odstránime cesnak a rozmarín a ešte 15 minút dopekáme.