Balkánsky vianočný kapor (fotorecept)
Autor receptu: alexdidi
Tento recept ma zaujal ešte v 80-tych rokoch v Medzinárodnej kuchárke. Keďže mal veľký úspech, pripravujeme ho každoročne zvyčajne na Silvestra, lebo na Štedrý večer musí byť vyprážaný. Kto však chce niečo ľahšie a pritom veľmi dobré neoľutuje. Je to naozaj pochúťka. Teraz som rovnakým spôsobom prvýkrát pripravila pangasiusa a aj ten bol výborný.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
60 minút na 200 °C |
Postup
- Očisteného kapra (s kožou alebo bez kože) osolíme z vnútra i z vonka a necháme odležať v chladničke asi 15 minút. Potom ho vložíme do pekáča a obložíme štvrťkami zemiakov...
- .... a cibuľou pokrájanou na mesiačiky. Osolíme, pokvapkáme par. pretlakom a podlejeme vínom. Pridáme bobkové listy, čierne korenie a celý strúčik cesnaku. Všetko ešte polejeme olivovým olejom.Pridáme vetvičku čerstvého rozmarínu.
- Prikryjeme a pečieme za občasného podlievania výpekom 3/4 hodiny.
- Zložíme pokrievku, odstránime cesnak a rozmarín a ešte 15 minút dopekáme.