Bravčové karé
Bravčové karé

Bakoňské karé s paprikou fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 15. júna 2023
Bakoňské karé s paprikou (fotorecept)
Foto: kimlo

Základom bakoňskej omáčky sú huby a smotana, a ako vo väčšine maďarských jedál v nej nechýba paprika. Ja som namiesto kyslej smotany použil Zobraziť celý popisZákladom bakoňskej omáčky sú huby a smotana, a ako vo väčšine maďarských jedál v nej nechýba paprika. Ja som namiesto kyslej smotany použil šľahačkovú a pre okyslenie trocha citrónovej šťavy. Možno som sa odklonil od tradičnej receptúry, ale výsledok bol viac než parádny, vyskúšajte...
Zdroj: internet

Suroviny

400 g (bez kosti)
1 ks väčšia
30 g prerastená
1-2 ks
6 ks čerstvé (najlepšie hnedé)
1 PL
1 KL
200 ml (33 %)
1 PL
1 PL
 (alebo voda)
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na rezne asi 1,5 cm hrubé, rozklepeme, osolíme a okoreníme. Cibuľu pokrájame na drobno, slaninu na malé kocky, papriku na rezance a šampiňóny na plátky. Smotanu vyberieme z chladničky, aby nebola studená.

    Bakoňské karé s paprikou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na rozpálenej masti prudko opečieme plátky mäsa do zlatista z oboch strán. Vyberieme ich a prikryté odložíme.

    Bakoňské karé s paprikou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do výpeku dáme vyškvariť pokrájanú slaninu a neskôr pridáme cibuľu. Restujeme do zlatohneda.

    Bakoňské karé s paprikou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odstavíme z ohňa a pridáme mletú papriku. Chvíľu orestujeme a zalejeme časťou vývaru alebo vodou. Kto mám rád pikantné, môže dať časť papriky pálivej.

    Bakoňské karé s paprikou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vrátime mäso, prikryjeme a na miernom ohni prikryté dusíme domäkka.

    Bakoňské karé s paprikou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým si na panvici na kúsku masla opečieme plátky šampiňónov do zlatista. Ja som použil hnedé šampiňóny, majú prenikavejšiu vôňu aj chuť.

    Bakoňské karé s paprikou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a šťavu vydusíme na tuk. Pridáme lyžicu hladkej múky, chvíľu opražíme a zalejeme zvyšným vývarom alebo vodou.

    Bakoňské karé s paprikou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Premiešame metličkou, vrátime mäso, pridáme šampiňóny a nakrájanú papriku a spolu povaríme asi 15 minút.

    Bakoňské karé s paprikou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Smotanu nalejeme do vhodnej misky, pridáme k nej 1-2 naberačky horúcej šťavy z mäsa a rozmiešame. Následne ju pridáme k mäsu. Nakoniec ochutíme citrónovou šťavou, prípadne soľou a krátko povaríme.

    Bakoňské karé s paprikou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V Maďarsku sa toto jedlo podáva s tarhoňou, ale pristane k tomu akákoľvek príloha, ja som zvolil dusené nové zemiaky a neskôr halušky. Viem si ho dobre predstaviť aj s knedľou alebo ryžou.

    Bakoňské karé s paprikou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

sracz
Vysoko gramotné rozhodnutie i samotná realizácia @Kimlo kamarát! Karé samo o sebe naozaj potrebuje "ščavnatú" prípravu, no mňa v tomto rcp, najviac prekvapilo {vzhľadom na mnou predpokladaný technologický pôvod} použitie šampiňónov (ako rečieš, najlepšie hnedá, alias crimini), ktoré kvalitu chúťok rozhodne povýčili. Maj príjemný "wajkend"!
kimlo
@sracz (16.6.2023 15:51)
Vďaka Feri, tie hnedé šampiňóny majú fakt čosi do seba, rád ich používam. Pozdravujem na opačnú pologulu. 🙂
frankcastle
Dneska som to urobil na večeru a dal som šancu tej kyslej smotane. Bolo to samozrejme výborne. Ďakujem za recept! 🙂
1x kimlo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia