Baklažán a´la tatársky biftek

Autor receptu: irenaw

Jedna z našich najobľúbenejších nátierok :)

15 minút
príprava
45-60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Množstvo surovín je orientačné, všetky suroviny pridávame podľa veľkosti baklažánu a chute stravníkov. Baklažán umyjeme, osušíme, potrieme olivovým olejom (Aktualizácia po diskusii s @tiginko-m: Baklažán pečieme na sucho, nepotierame!) a husto popicháme vidličkou. Nezabudnite na to, lebo vám praskne v rúre a máte o zábavu postarané. Verte mi, viem o čom hovorím :). Uložíme na plech, môžeme použiť papier na pečenie, pečieme na 200°C do úplného zmäknutia. Podľa veľkosti baklažánu to býva 45-60 minút. Pichnite nožíkom niekde blízko stonky, ak bude úplne mäkký, tak už je celý upečený. Dobre ho upiecť je dôležité pre ďalšie spracovanie, bude sa ľahko šúpať a roztláčať na pyré. Necháme baklažán vychladnúť, odkrojíme stopku, ošúpeme. Kúsky šupky môžu kde-tu ostať :). Celú dužinu dáme do misy a roztlačíme pučidlom na zemiaky. Kedysi som to skúsila aj mixovať, ale nám viac chutí, keď má svoju štruktúru. Pridáme nadrobno posekaný cesnak, cibuľu najemno nakrájanú, kečup, worcester, korenie a soľ. Samotný baklažán je nevýrazný, takže správne ochutenie je dôležité, no veď ako pri pravom tataráku :o). Na záver pridáme trochu olivového oleja pre jemnejšiu konzistenciu. Výborne chutí na cesnakových hriankach.