Foto: babav
Original tohto receptu udajne pochadza z Grecka a Turecka, popularny je aj v krajinach juhovychodnej Europy.Je to velmi sladky zakusok, vhodny Zobraziť celý popisOriginal tohto receptu udajne pochadza z Grecka a Turecka, popularny je aj v krajinach juhovychodnej Europy.Je to velmi sladky zakusok, vhodny k silnej ciernej kave.
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
40 dkg (štrúdľové cesto) |
|
17,5 dkg, rozpustené |
|
30 ml, a kora |
|
60 ml, tekutý |
|
50 g,jemny |
|
2 cl |
|
20 dkg, šúpané nasekane |
|
20 dkg, nasekane |
|
8 dkg, nasekane plus na ozdobu |
|
Sirup: | |
2 1/2 salky |
|
1/2 salky, tekutý |
|
1 1/2 salky |
|
|
Postup
-
1
Na baklavu je nevyhnutne pouzit tenke ,takmer priesvitne listy fillo cesta ,ktore mozno kupit hotove.Pridavam foto z balenia ,ktore predavaju u nas.
-
2
Potrebujeme:
-
3
Orechy:
-
4
Pripravime si plnku z nahrubo nasekanych orechov a cukrovej stavy ,ktoru si pripravime tak ,ze v hrnci na miernom ohni rozpustime cukor s medom .Do rozpustenej tekutiny pridame nastruhanu koru z citrona ,skoricu a orechy . Vsetko spolu dobre premiesame a odlozime z ohna.
-
5
Rozpustime maslo a zacneme ukladat listy fillo cesta na vymasteny hlbsi plech. Kazdy plat natrieme maslom a nan polozime dalsi ,celkom 10 platov cesta.S cestom treba pracovat velmi rychlo ,pretoze na vzduchu osycha a lame sa.
-
6
Na takto pripraveny zaklad nanesieme orechovu plnku.
-
7
Pokracujeme v ukladani hornej vrstvy platov cesta.Dalsich desat platov ,kazdy musi byt pred ulozenim hojne pomasteny maslom.
-
8
Surovy zakusok narezeme ostrym nozom na kocky,ale nie az na dno plechu. Pecieme v predhriatej rure na 160 stupnov C, asi hodinu ,az pokial nie je upeceny do chrumkava a zlatista.
-
9
V priebehu pecenia si z vody ,cukru ,medu a citronovej kory uvarime sirup,potrebny na poliatie upecenej baklavy.Na miernom ohni miesame cukor a med do rozpustenia , potom varime priblizne 10 minut ,na konzistenciu lahkeho sirupu.
-
10
Upecenu ,mierne vychladnutu baklavu zalejeme sirupom, z ktoreho sme odstranili citronovu koru.Odlozime na 6 hodin ,najlepsie od vecera do rana ,aby sa zakusok nasiakol sirupom.
-
11
Kraja sa lahko na nakrojenych porciach.Servujeme ozdobene pistaciami , so silnou ciernou kavou. Pre sladkojazycnikov a milovnikov orechovych zakuskov aj bez kavy.
-
12
Z ineho pohladu:
ze som vam narobila chut.Je to vdacna maskrta ,dost vela sa
z jednej davky nakraja,lebo porcie mozu byt mensie ako na foto
a ak sa neminie na posedenie vydrzi v chlade ,v uzavretej krabici
dost dlho,ako pohotovost pre necakanu navstevu;-)
:)