Baklava (fotorecept)
Autor receptu: babav
Original tohto receptu udajne pochadza z Grecka a Turecka, popularny je aj v krajinach juhovychodnej Europy.Je to velmi sladky zakusok, vhodny k silnej ciernej kave.
16 porcií |
30 minút príprava |
60 minút na 160 °C |
Postup- Na baklavu je nevyhnutne pouzit tenke ,takmer priesvitne listy fillo cesta ,ktore mozno kupit hotove.Pridavam foto z balenia ,ktore predavaju u nas.
- Potrebujeme:
- Orechy:
- Pripravime si plnku z nahrubo nasekanych orechov a cukrovej stavy ,ktoru si pripravime tak ,ze v hrnci na miernom ohni rozpustime cukor s medom .Do rozpustenej tekutiny pridame nastruhanu koru z citrona ,skoricu a orechy .
Vsetko spolu dobre premiesame a odlozime z ohna.
- Rozpustime maslo a zacneme ukladat listy fillo cesta na vymasteny hlbsi plech.
Kazdy plat natrieme maslom a nan polozime dalsi ,celkom 10 platov cesta.S cestom
treba pracovat velmi rychlo ,pretoze na vzduchu osycha a lame sa.
- Na takto pripraveny zaklad nanesieme orechovu plnku.
- Pokracujeme v ukladani hornej vrstvy platov cesta.Dalsich desat platov ,kazdy musi byt pred ulozenim hojne pomasteny maslom.
- Surovy zakusok narezeme ostrym nozom na kocky,ale nie az na dno plechu.
Pecieme v predhriatej rure na 160 stupnov C, asi hodinu ,az pokial nie je upeceny
do chrumkava a zlatista.
- V priebehu pecenia si z vody ,cukru ,medu a citronovej kory uvarime sirup,potrebny na poliatie upecenej baklavy.Na miernom ohni miesame cukor a med do rozpustenia ,
potom varime priblizne 10 minut ,na konzistenciu lahkeho sirupu.
- Upecenu ,mierne vychladnutu baklavu zalejeme sirupom, z ktoreho sme odstranili citronovu koru.Odlozime na 6 hodin ,najlepsie od vecera do rana ,aby sa zakusok
nasiakol sirupom.
- Kraja sa lahko na nakrojenych porciach.Servujeme ozdobene pistaciami , so silnou ciernou kavou. Pre sladkojazycnikov a milovnikov orechovych zakuskov aj bez kavy.
- Z ineho pohladu:
|