Bajgle (tvarohové, orechové)

Autor receptu: mkbosorka

Vianoce si u nás ani neviem predstaviť bez tradičných bajglov. Tento voňavý orechový a tvarohový závin údajne pochádza z Bratislavy, ale v skutočnosti ide o akési kolektívne dielo všetkých oblastí bývalej monarchie.

90 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto podľa možnosti pripravíme deň vopred. A) preosejeme múku do misy, pokrájame na ňu zmäknuté maslo,navrch nasypeme cukor B) v malom kastróli smotanu trocha zohrejeme, zmiešame rozdrveným droždím a vajcom C) nalejeme obsah kastróla do misy s múkou a zamiesime D) utvoríme bochník, zabalíme do fólie a do druhého dňa uložíme do chladničky
  2. Na druhý deň pripravíme plnky: ORECHOVÁ: Namočime na pol hodinu 50 g hrozienok do 3 cl rumu, do kastróla dáme 1 balík vanilkového cukru , 200 g cukru a 0.5 dl mlieka, necháme to zovrieť, odstavíme hrniec a prisypeme 200 g mletých orechov a 1 polievkovú lyžicu strúhanky a hrozienka TVAROHOVÁ: 375 - 400 g tvarohu, 1 žltok, 1-2 balíky vanilkového cukru a podľa chuťi pridáme trocha cukru ešte, hrozienka cca 50 g
  3. Cesto vyberime z chladničky, rozdelíme na 4 menšie bochníky, zľahka premiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme na 5 mm hrubé obdĺžníky. Povrch potrieme vajcom, a na cesto položíme 1/2 orechovej plnky. Na dvoch kratších stranách preložíme cesto na plnku a potom zvinieme od dlhšej strany. Cesto prenesieme na plech vystlaný papierom, a podobne naplníme aj ďalšie 3 bochníky. ( 2 x orechový a 2 x tvarohý)
  4. Povrch závinov potrieme žltkom, na teplom mieste necháme odpočinúť pol hodiny, kým žltky neoschnú, vtedy potrieme zľahka bielkom a necháme odpočinúť ďalšiu pol hodinu. Povrch závinov husto popicháme napr. vidličkou, aby potom nepopraskali.
  5. Rúru medzitým predhrejeme na 180 stupňov, a v strednej časti pečieme 30-40 minút do zlatohneda. Vychladnuté bajgle môžeme uchovať v alobale, vydržia aspoň týždeň, a dobre znášajú aj zmrazenie. RADA: často sa stáva, že závin pri pečení popraská. Príčinou je zvyčajne to, že sme dali priveľa plnky v snahe, aby bajgle boli čo najchutnejšie. Možno sme vyvaľkali cesto príliš natenko, alebo povrch bajgli sme nepopichali dosť husto a cesto popraskalo tlakom pary vznikajúcej počas pečenia.