Výborná mäkučká jednoduchá bábovka

cervotockaCervotocka, recept pridal: 23. októbra 2009 12:29Ďalšie jeho recepty

Som začínajúca gazdinka a už veľakrát som piekla bábovku, ale tento recept, ktorý mám od svokry je zaručene najlepší zo všetkých. Je veľmi jednoduchý a rýchly. Bábovka je po upečení, ale aj po ďalšie dni mäkučká a chutná.

Suroviny

12
porcií
20
minút
príprava
45
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Rozbijeme 5 vajec tak, aby sme oddelili žĺtka od bielok. Do bielok pridáme štipku soli a vyšľaháme sneh. V osobitnej miske potom vyšľaháme žĺtka s cukrom, vanilkovým aj práškovým, pridáme trošku rumu a mlieka. Všetko šľahám robotom. Je veľmi dôležité vyšľahať osobitne sneh, naozaj má bábovka inú chuť, lepšiu.

2

Keď sú žĺtka s cukrom dobre vymiešané pridáme múku, do ktorej zamiešame kypriaci prášok a postupne olej, dobre premiešame. Nakoniec pridáme z bielkov vyšľahaný sneh a už len jemne premiešame metličkou (nie robotom) aby nám cesto zvláčnelo. Kto by chcel dvojfarebnú, bábovku do polovice cesta pridáme cez sitko preosiate kakao (2 čajové lyžičky)

3

Bábovkovú formu vymastíme dobre maslom a vysypeme strúhankou. Pečieme pri 180 stupňoch, cca 45 minút. Aby sme zistili či je bábovka upečená aj vo vnútri, pichneme do nej špáratko a ked zostane suché, môžme ju vybrať. Nakoniec ju po vrchu posypeme práškovým cukrom alebo vanilkovým.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 17 ľudí (4,5 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • aliimrajka, 1. novembra 2009 o 07:21
    Je naozaj výborná, ale ja by som pridala posekané orechy, príp. hrozienka, kandizované ovocie.


  • sovka62, 13. februára 2010 o 15:36
    Na bábovku mám niekoľko receptov, ale dnes som sa rozhodla vyskúšať tento. Je to naozaj výborná, jednoduchá mäkkučká bábovka. Krásne sa upiekla, krásne sa vyklopila, akurát určite nezistím, ako chutí na druhý, prípadne na ďaľšie dni. Polovicu som rovno zabalila dcére a z tej druhej už tiež veľa nezostáva. Ďakujem za skvelý recept.


  • kucharronald, 6. marca 2010 o 12:17
    Je to naozaj SUPER! Tento recept mi navrhla pani sovka. Dnes som ho vyskúšal a bol veľmi dobrý. Tak isto aj u nás: neviem zistiť, aké to bude o niekoľko dní. :)


  • kucharronald, 7. marca 2010 o 08:21
    Dobrý deň, urobil som tento recept a mám aj fotku...keby ste chceli, môžem Vám poslať. Ďakujem.




  • tinusa80, 3. apríla 2010 o 22:39
    Tento recept je naozaj super.Viackrat som uz robila babovka ale nebola som velmi spokojna s vysledkom ale s tym dnesnym som naozaj velmi spokojna.Urcite to bude moj oblubeny repect.dakujem velmi pekne


  • janadelfi, 12. apríla 2010 o 12:03
    Naozaj dobrý recept, robila som v hrantiku, lebo som nevela, či mi z formy neutečie..... Mala som len 100g práškového cukru, tak som dovážila kryštálový krupicový výsledok výborný....


  • rigga, 7. mája 2010 o 13:00
    Dobry den.Dnes som sa rozhodla pre tuto babovku a akurat sa pečie.Pridala som tam nasekane orechy a nasekanu horku čokoladu.Ked pridu deti zo školy,tak tie ohodnotia :)))))).dakujem


  • rigga, 7. mája 2010 o 13:43
    tak a je hotovo a musim uznat,ze je uplne svetova ,nadychana a uz teraz viem,ze neprenocuje :)))) velmi pekne dakujem


  • vodnicka, 23. mája 2010 o 21:32
    makkulinka, az som sa bala, ked som ju vyberala, ze nieje dopecena..a navyse ani nemam babovkovu formu, ale formu na veniec, ktora je o cosi sirsia, a toto cesticko mi ju ako prve babovkove cele vyplnilo..


  • lucietta, 9. júna 2010 o 17:26
    akurát som ju dopiekla a musím povedať, že taká super sa mi ešte nikdy nepodarila :-) Ďakujem za super recept :-)


  • babetka, 25. júla 2010 o 19:03
    ešte neviem ako to dopadne, práve sa pečie


  • coldbery, 15. septembra 2010 o 20:55
    Bábovku som urobila a je naozaj vynikajúca.....len tak praskla...:-)))


  • maartina, 28. septembra 2010 o 14:52
    Ani ja som neodolala a rozhodla som sa, že ju tiež vyskúšam. Práve sa pečie a bude prekvapením pre manžela :D.


  • broskynqua, 15. novembra 2010 o 20:56
    Mňam, naozaj vynikajúca -práve som ju vybrala a čakala či sa zvýši:))tiež mám kopu receptov na bábovku, no tieto suroviny su doma stále akurát som pridala trochu posekaných orechov.


  • tajnickas, 29. novembra 2010 o 15:13
    aj ja som robila podla podobneho receptu, akurat bez rumu, a s kuskami horkej cokolady, hrozienkami a orechami a moj povodny zamer: priniest ochutnat kolegom do prace zlyhal .) ostalo nam ledva na ranajky, xixi


  • svetielkovtme, 12. decembra 2010 o 11:22
    No musim sa pochvalit :) prave som ju vybrala z rury :) vyzera skvele, vdaka za recept ! :)


  • cervotocka, 4. januára 2011 o 14:53
    ďakujem všetkým za príjemné komentáre, som rada, že chutila :)


  • maartina, 31. januára 2011 o 10:37
    ...bábovku podľa tvojho receptu som už piekla niekoľkokrát a vždy nám veľmi chutila.


  • sissi29, 10. februára 2011 o 09:21
    @cervotocka v akej rúre pečieš bábovku, v teplovzdušnej???
    Včera som piekla bábovku podľa tvojho receptíku a všetkým naozaj chutila. :-) Ale na budúce ju budem piecť trošku kratšie, 45 minút sa mi zdalo veľa.


  • cervotocka, 10. februára 2011 o 22:00
    pečiem ju v takej staršej elektrickej rúre, preto možno tak dlhšie.. keď začne voňať, pichnem do nej špajdlu a keď sa na ňu nič neprilepí, tak je hotová :)


  • jankavaskova, 16. mája 2011 o 08:20
    dakujem za vyborny recept. moj manzel ma velmi rad piskotove babovky, ale vzdy chcel radsej kupovynu z obchodu, vraj maju jemnejsie a maksie cesto. no a teraz, ked som upiekla babovku podla tohto receptu a navodu, uz babovky kupovat nebudeme :-) je vyborna
    inak, ja som ju piekla dokonca hodinu, v silikonovej forme a v elektrickej rure s klasickym ohrevom. oplati sa zapnut teplovzdusny? bude to skor? dakujem za radu


  • marienka44, 1. augusta 2011 o 17:34
    @Cervotocka ,zabudla si napisat, co s tym mliekom 100 ml. :-)Nikde v popise sa nespomina.


  • cervotocka, 1. augusta 2011 o 21:01
    Marienka44: mlieko pridávam do misky, kde predtým vyšľahám žĺtka s cukrom, je to aj napísané v postupe hneď v bode 1.. ;) Jankavaskova: som rada, že vám chutí, takéto cesto robievam aj do formičiek na muffiny alebo len tak ho vylejem na veľký plech, dám naň ovocie a posypem cukrom.. :)


  • verula, 26. augusta 2011 o 19:22
    dnes skúsim tvoj recept dúfam, že sa mi podarí... už som babovku nepiekla veľmi dlho ..teším sa... dik


  • zuzasula, 27. novembra 2011 o 13:43
    Moja prvá upečená bábovka v živote... výýýborná... recept uložený... mňam...


  • narciska, 30. novembra 2011 o 18:27
    Dnes som robila túto bábovku. Pozerala som veľa receptov na bábovky ale tento mal najviac kladných ohlasov. A pri tej príležitosti som vyskúšala novú silikonovú formu na bábovku. A teraz milé skúsenejšie gazdinky poradte my vymasťuje sa silikonová forma alebo nie? Používala som ju prvýkrát. JA sa som ju radšej trochu vymastila masťou a posypala strúhankou. Vyklopila sa dobre. Inak bábovku doporučujem urobiť je výborná.


  • tola, 10. februára 2012 o 09:58
    toto bola moja prva babovka co som upiekla a bola vyborna,dakujem za recept:-)


  • pav, 24. februára 2012 o 13:28
    Uz se pece, za pul hodiny se ukaze...


  • pav, 24. februára 2012 o 15:04
    Tak vida, povedla se, diky Bohu! :-)


  • maca7, 24. februára 2012 o 20:39
    včera som ju robila a fakt je dobrá, mäkučká a nadýchaná..ja som zopár kúskov,,vylepšila" a poliala teplou čokoládovou polevou a k tomu som dala kopček vanilkovej zmrzky:))


  • starkamarta, 24. apríla 2012 o 15:25
    Presne tento recept pouzivam uz niekolko rokov,lepsia babovka neexistuje s jedinym rozdielom,ze namiesto 1 dcl mlieka pouzijem 1 dcl vlaznej vody a to pri slahani zltkov s cukrom pridavam po kvapkach, taktiez nalamem hrudky cokolady pre vnucata a pre manzela ked mam otvoreny marhulovy kompot tak nakrajam na kusocky a dam uz ked je vyliata vo forme tak na vrch,po vyklopeni je to naspodu a nie je taka sucha (ale nemusi to byt)))


  • tuska, 7. júna 2012 o 18:12
    vynikajuca, odporucam :)


  • redakcia, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 26. augusta 2012 o 19:35
    Takto sa podarila @rennatte :
    vynikajúca bábovka, namiesto kakaa som pridala strúhanú čokoládu,
    ďakujem za recept -----> KK




  • zsuzsu16, 9. septembra 2012 o 08:07
    Babovka je perfektna,zostalo z nej aj na ranajky,vyborna aj na druhy den. Dakujem za super recept,uz je ulozeny v KK.


  • varimvarisvarime, 23. septembra 2012 o 12:07
    mňaaaaaam, fakt jednoducá a je skvelááááááááááá
    prvá bábovka mnou upečená v mojom živote a podarila
    sa nad moje očakávania, ďakujem veľmi pekne za recept :D


  • laurika, 9. novembra 2012 o 14:36
    Babovka sa už pečie a vyzera vy-ni-ka-jú-co. Síce bol v kuchyni veľký neporiadok, dúfam že rodinke bude chutiť:) ďakujem!:)


  • zuzika009, 12. novembra 2012 o 14:38
    super recept, robievam ju :-) len ju nevysypem strúhankou, ale kokosovou múčkou. je voňavá a skvele chutí. :-)


  • marianka82, 9. decembra 2012 o 22:12
    bábovku som vyskúšala, bola vynikajúca...mäkučká..ďakujem za dobrý a jednoduchý recept


  • tara2, 11. decembra 2012 o 13:01
    výborná bábovka, akurát som ju dopiekla :-), nabudúce skúsim pridať aj čokoládu alebo hrozienka, ale aj takto je to super. Detom veľmi chutí. Ďakujem za recept


  • dodkes, 5. januára 2013 o 23:11
    Fakt super! Vyskúšal som, nemá chybu.


  • eria255, 11. januára 2013 o 18:09
    veľmi dobrý recept...ja pridala som aj hrozienka a je vynikajúca :)


  • ciernalabut, 23. januára 2013 o 14:39
    » varecha.pravda.sk/recepty/babovka/18962-recept.html...
    - neokopiroval niekto tvoj recept ? Lebo sa mi zdá, že je to rovnako napísané, aj slovosled :-)


  • cervotocka, 23. januára 2013 o 17:07
    @ciernalabut vyzerá to tak, že áno, nevadí, hlavne že chutí :)


  • babkamt, 23. januára 2013 o 20:49
    Z tohoto receptu je dobrá aj bublanina. Dávno som nepiekla bábovku. Ďakujem za pripomenutie. Mala by som ju upiecť.
    » varecha.pravda.sk/recepty/ceresnova-bublanina/17142-recep...


  • balistikova, 26. januára 2013 o 19:00
    je výborna, fakt klobúk dole. Už som si ju opísala do mojej zbierky :)


  • jamalinka, 10. februára 2013 o 08:23
    bábovka je veľmi vďačná, ja ju tiež robievam podľa svojho rcp, je to podobné s týmto, ale ja maslom vymastenú fomu vyložím celými (nepomletými) orechami, do výšky toľko koľko sa dá a do cesta dávam nasekanú čokoládu, pri pečení sa tak trošku roztopí a ešte pridám nahrobo nastrúhané 2 - 3 jablká je to vynikajúce, idem ju aj teraz urobiť, môj vnúčik chcel včera, ale nevyšiel mi čas tak bude dnes


  • luba53, 13. februára 2013 o 16:10
    no, idem ju vyskúšať, uvidíme. zatiaľ za najlepšiu bábovku akú som piekla pokladám vládnu bábovku. ktovie, či ju táto tromfne.


  • luba53, 13. februára 2013 o 17:56
    jamalinka, teraz som si všimla tvoj príspevok, tie nastrúhané jablká to cesto veľmi nezvlhčia? aj ten nápad s orechami ma zaujal. predpokladám, že keď je to upečené a vyklopíš to, tak orechy ostanú na vrchu bábovky.


  • luba53, 13. februára 2013 o 18:48
    tak už je dopečená, ochutnaná. dala som aj nastrúhané jablká, aj nasekanú čokoládu. upiekla sa veľmi dobre, chuťove akurát. jablká to určite nepokazili. ďakujem za recept aj za jeho doplnenie.


  • parisienne, 3. marca 2013 o 11:22
    Dopecena dnes rano o 01.00 ako prekvapenie na ranajky pre manzela. Moja prva babovka, krasne sa podarila, makkucka, vzdusna, vynikajuca. Polka uz je prec :). Pridala som len navyse trochu mandloveho a pomarancoveho extraktu kedze manzel nema rad hrozienka. Velke dakujem za uzasny recept :)


  • parisienne, 3. marca 2013 o 11:23
    Vie mi niekto poradit ako sa da pridat foto mojho vytvoru? :)


  • bramborka1, 24. marca 2013 o 16:09
    vynikajúca! :) rozhodne odporúčam :)


  • olivka, 6. apríla 2013 o 11:41
    akurát sa dopiekla :) super rozvoniava


  • smuuk043, 29. apríla 2013 o 14:12
    táto bábovečka...asi najlepšia, akú som kedy urobila.. frajer sa oblizoval až nad obočie


  • mariamka, 29. apríla 2013 o 14:24
    @smuuk043 :) to bol taky vtip o jednom bacovi, len tak ma napadlo ked som citala tvoj komentik :)


  • dada87, 31. mája 2013 o 11:55
    Ahojte mile gazdninky..ja som fakt ze uuuplna zaciatocnika a chcela by som spravit tuto babovku, asi pre mnohe z vas blba otazka:) ale chcela by som si overit toto: Keď sú žĺtka s cukrom dobre vymiešané pridáme múku, do ktorej zamiešame kypriaci prášok a postupne olej, dobre premiešame. Chapem to spravne, ze tu muku, ktoru spojim s kypriacim praskom a olejom pridavam potom do zltkov, ale tiez ROBOTOM??? hm..dakujem za odpoved a nesmejte sa :D:D


  • lusinkab, 31. mája 2013 o 12:00
    @dada87 najprv vyslahaj zltka s cukrom.... v dalsej miske si spoj muku s kypriacim praskom a to pridaj ku zltkom ...... potom uz len osobitne pridaj olej ... robotom neodporucam potom budes mat muku po celej kuchyni..... ale len s vareskou miesaj tak ako by si to prekladala len aby sa ti to vsetko spojilo


  • marianne, 31. mája 2013 o 12:04
    @dada87 chapes to spravne:-) do vymiesanych zltkov s cukrom,pridas rum,mlieko,potom muku pomiesanu s praskom do peciva.Ja davam olej nakoniec.Vsetko zapracujes ROBOTOM:-) Ale v robote to nerob:-DDD Dufam,ze sa vydari a keby aj nie nabuduce urcite ano:-) vela zdaru.


  • dada87, 31. mája 2013 o 12:12
    Dakujem kocky :) Pomohli ste mi, radsej sa pytam skusenejsich :))) Krasny vikend vsetkym:)


  • liduli, 31. mája 2013 o 14:46
    Tak jsem ji právě dopekla,potřebovala jsem spotřebovat vajíčka a tento recept se mi hodil. Zapomněla jsem tam přidat nachystaný olej, nevadí, i tak je jak peříčko, dávám si do oblíbených.


  • bzucka, 11. júna 2013 o 21:39
    mozem len potvrdit - super babovka... uz som piekla vselijake, ale tato je fakt dobra :)


  • evelynevelyn, 16. júna 2013 o 12:21
    No o 10 min.by mala byť hotová...dúfam že sa podarila :-) potom dám vedieť výsledok...


  • lucialujza, 17. augusta 2013 o 15:43
    vynikajúca



  • 0nenika4you, 7. septembra 2013 o 16:11
    Fantasticka babovka!!!! Kedze som mala v chladnicke cerstve cernice pridala som ich do babovky.Je uzasne jemna a vlacna a stale sa podari ;) moj syncek ju miluje.Dakujem za receptik. Ukladam si ♡

    Namiesto kakaa som pouzila iba Granko,kedze som nemala doma a je este lepsia pre deturence


  • sympa, 11. septembra 2013 o 10:56
    vynikajuca! ulozene :)


  • baskacelebrita, 30. septembra 2013 o 15:03
    Je to výborní recept :)


  • majkabaj, 20. októbra 2013 o 14:40
    :-) ...dnes som ju vyskusala, je vynikajuca ;-) ...vdaka za recept, mala velikansky uspech :-)


  • ifik, 17. novembra 2013 o 07:44
    mňam mňam mňam...je skveláááá...už sa teším,čo povie dcerka,ked vstane...odteraz budem robiť len túto bábovku....je rýchlo hotová a veľmi chutná...ďakujem za recept.... :-)))


  • marianka82, 2. decembra 2013 o 18:24
    bábovku som vyskúšala, je naozaj vynikajúca, už sa stala mojím obľubeným receptom.. ďakujem za recept :D


  • luciiik, 22. januára 2014 o 15:40
    Tusim mam malu formu. :D Musim kupit vacsiu, inak vyborna. :)


  • abela, 1. februára 2014 o 06:19
    Konečne mám osvedčený receptík na bábovku. Je výborná, vďaka!


  • bubenka, 22. februára 2014 o 07:42
    Tento recept používam úspešne už roky, no dnes budem mať "premiéru" - prvýkrát bude zo silikónovej formy. Trochu mám rešpekt pred jej vyklopením, pretože mojej dcére (z kvalitnej silikónovej formy) ledva vypadla a kakaová časť ostala prilepená. Aké máte skúsenosti, milé kolegyne- stačí klasicky vymastiť a vysypať strúhankou? Na obyčajnú formu som mala osvedčený spôsob - mokrú utierku a po chvíli krásne celá vypadla. Ďakujem za rady skúsenejších :)


  • smejkad, 22. februára 2014 o 07:55
    ahoj @bubenka
    silikonove formy som vymazala len prvy raz,potom uz nie a nevysypala som ani raz
    finta spociva v tom, ze upeceny kolac ci babovku nechas vo forme vychladnut minimalne tak, ze vies chytit do holej ruky, (ak nevydrzis do studena) ,az potom vyklopis
    nech sa dari :-)


  • tiginko, 22. februára 2014 o 07:57
    presne ako hovorí @smejkad , forma sa vymazáva len keď je nová, potom už netreba vôbec


  • bubenka, 22. februára 2014 o 08:01
    Ahoj, smejkad :), ďakujem za rýchlu radu. Plánovala som to tak urobiť, pretože nechávam aspoň mierne vychladnúť aj iné druhy pokrmov vo formách (haruľa , rožková plnka ku kurčaťu, ryžový nákyp...) a vždy ľahko vypadnú. Tak mi drž palce :) Pekný dník :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist