Foto: mariaklara
Moja obľúbená nedeľná bábovka. Ak náhodou zvýši na pondelok, na raňajky sa dobre hodí s mliekom. Mám ju od mojej nebohej maminky a vždy, Zobraziť celý popisMoja obľúbená nedeľná bábovka. Ak náhodou zvýši na pondelok, na raňajky sa dobre hodí s mliekom. Mám ju od mojej nebohej maminky a vždy, keď ju robím, si na ňu spomeniem. Je to zasa jeden z našich troj generačných receptov, robí ju už aj moja dcéra. Dúfam, že sa nebude na mňa nikto hnevať, ak je už rcp na Vareche.
porcií
príprava
na 125 - 150 °C
Suroviny
4 ks |
|
100 ml |
|
200 ml |
|
250 g |
|
1 ks |
|
1/2 |
|
250 g |
|
1 - 2 PL ( mleté orechy ) |
|
2 - 3 PL |
|
a múka na vymastenie plechu |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny:
-
2
Oddelíme bielky od žĺtkov alebo opačne.
-
3
Žĺtky vymiešame s cukrom a vanil. cukrom do penista, pridáme opatrne vlažnú vodu.
-
4
Potom pridáme olej.
-
5
Pokiaľ sa mixerom miešajú žĺtky, cukor, voda a olej, pripravíme si formu, ktorú jemne potrieme masťou a vysypeme hrubou múkou. Na dno poukladáme štvrtinky orechov.
-
6
Do múky zamiešame PDP a vysypeme do žĺtkov.
-
7
Ručne vyšľaháme bielky.
-
8
Žĺtkovú masu opatrne pridáme k vyšľahaným bielkom.
-
9
Zľahka premiešame.
-
10
Pridáme hrozienka.
-
11
2/3 cesta vylejeme do formy.
-
12
Do 1/3 pridáme kakao a premiešame.
-
13
Opatrne vylejeme na žlté cesto.
-
14
A dáme piecť do predhriatej rúry, ktorú sme si zohriali na 180°C.
-
15
Po10 min. teplotu v rúre znížime na 150°C, po ďalších 10 min. opäť znížime teplotu na 125°C, tak pečieme ešte asi 20 min., špajdlou alebo špáradlom kontrolujeme, či sa cesto nelepí. Ak nie už je upečená. Necháme vychladnúť a vyklopíme na podnos, poprášime práškovým cukrom. Na záver malá rada, ja ju zvyknem počas pečenia prikryť alobalom, aby mi z vrchu neprihorela, ale to až pred koncom pečenia, možno 10 min. pred dopečením.
Ten kakaový vzor vypadal také podobně. Moje mladší sestra používá pak ještě špejli a těsto ve formě spirálovitě promíchá. Vytváří jí to krásný vzor rozdělený po celém řezu.
pekným spomienkam,ja už tiež iba spomínam,ale bábovičku máš vydarenú,u nás je tiež väčšinou v nedeľu na raňajky...
Autorka iste prepáči.
ja som na nu dal ale este orechovú cokoladu ako polepu