Bábovka od maminky (fotorecept)
Autor receptu: mariaklara
Moja obľúbená nedeľná bábovka. Ak náhodou zvýši na pondelok, na raňajky sa dobre hodí s mliekom. Mám ju od mojej nebohej maminky a vždy, keď ju robím, si na ňu spomeniem. Je to zasa jeden z našich troj generačných receptov, robí ju už aj moja dcéra. Dúfam, že sa nebude na mňa nikto hnevať, ak je už rcp na Vareche.
6-8 porcií |
10 -15 minút príprava |
30 - 40 minút na 125 - 150 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny:
- Oddelíme bielky od žĺtkov alebo opačne.
- Žĺtky vymiešame s cukrom a vanil. cukrom do penista, pridáme opatrne vlažnú vodu.
- Potom pridáme olej.
- Pokiaľ sa mixerom miešajú žĺtky, cukor, voda a olej, pripravíme si formu, ktorú jemne potrieme masťou a vysypeme hrubou múkou. Na dno poukladáme štvrtinky orechov.
- Do múky zamiešame PDP a vysypeme do žĺtkov.
- Ručne vyšľaháme bielky.
- Žĺtkovú masu opatrne pridáme k vyšľahaným bielkom.
- Zľahka premiešame.
- Pridáme hrozienka.
- 2/3 cesta vylejeme do formy.
- Do 1/3 pridáme kakao a premiešame.
- Opatrne vylejeme na žlté cesto.
- A dáme piecť do predhriatej rúry, ktorú sme si zohriali na 180°C.
- Po10 min. teplotu v rúre znížime na 150°C, po ďalších 10 min. opäť znížime teplotu na 125°C, tak pečieme ešte asi 20 min., špajdlou alebo špáradlom kontrolujeme, či sa cesto nelepí. Ak nie už je upečená. Necháme vychladnúť a vyklopíme na podnos, poprášime práškovým cukrom. Na záver malá rada, ja ju zvyknem počas pečenia prikryť alobalom, aby mi z vrchu neprihorela, ale to až pred koncom pečenia, možno 10 min. pred dopečením.