Babičkino eko-menu: bryndzové krúpy s oškvarkami a makovo-slivkový dezert
Autor receptu: jamarlen
veľmi chutné, rýchle jedlo, robievala ho babička a smiala sa, lebo ho nazývala "ekologické"
halušky - nebolo treba toľko vody na špinavý riad, ani toľko energie na sádzanie halušiek,
ani toľko času "okolo toho žalúdka"
recept pridávam na jej pamiatku, dnes by oslávila 90-te narodeniny.
variácií som už aj ja vyrobil nespočetne, ona to robila takto
nech sa páči a dobrú chuť!
Postup
- 1.krúpy uvaríme so štipkou soli a dvaapolnásobkom vody ako ryžu, do mäkka, až je voda vsiaknutá
2.vyškvaríme na malé kocôčky pokrájanú slaninu
3. rozvaríme pokrájané slivky s troškou vody kým slivky nezmäknú a nerozvoňajú sa, môžeme dochutiť škoricou, či vínom
- 1. dve tretiny krúpov zmiešame s bryndzou a masťou zo škvariek, posypeme oškvarkami, podávame
2. jednu tretinu krúpov odložíme. pred podávaním dezertu prelejeme slivkovou omáčkou, prehrejeme, polejeme troškou roztopeného masla a posypeme prisladeným /memusí byť/ makom.