Babičkin zemiakový koláč
Autor receptu: droetker
Komerčný recept
8 - 10 porcií |
40 minút príprava |
60 minút na 170 - 190 °C |
Postup- Na prípravu cesta ručne dobre premiešame nastrúhané zemiaky, na malé kocky pokrájanú slaninu a múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľou, nasekanou petržlenovou vňaťou a korením. Pridáme rozpustené maslo a spoločne so žĺtkami vmiešame do zemiakovej hmoty.
- Bielka vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuhého snehu a zľahka ručne vmiešame do hmoty.
- Cesto dáme do vymastenej a strúhankou vysypanej tortovej formy s priemerom 26 cm a uhladíme. Dáme do predhriatej rúry piecť.
<br /><br />
Elektrická rúra: 190 °C<br />
Teplovzdušná rúra: 170 °C<br />
Plynová rúra: stupeň 4<br /><br />
Doba pečenia: asi 60 minút
- Po vypnutí rúry necháme upečený koláč ešte asi 10 minút v teplej rúre. Po vybratí nožom uvoľníme koláč z formy a krájame na porcie. Slaninu stočíme do roličiek a položíme na koláč. Dozdobíme petržlenovou vňaťou.
- Na omáčku zmiešame kyslú smotanu s pretlačeným cesnakom, nasekanou pažítkou a soľou podľa chuti a podávame ku koláču.
- <b>TIP:</b> Zemiaky je lepšie uvariť deň vopred. Koláč podávame teplý, ale výborne chutí aj studený.
|