Aténske špagetové pastitsio

Miloš Jančovič
šéfkuchár hotela Magnólia v Piešťanoch, 19. novembra 2010
Aténske špagetové pastitsio
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

350 g
500 g, mleté
1 ks
2 strúčiky
1 PL
2 ks
 strúhaný
150 ml
1 ks
100 g, strúhaný
2 PL
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Na oleji speníme nakrájanú cibuľku a cesnek, pridáme mleté hovädzie mäso /pôvodný recept je s baraninou/ a opražíme kým zmení farbu. V miske si rozmiešame paradajkový pretlak s vodou alebo prdáme paradajky vo vlastnej šťave. Zalejeme mleté mäso, pridáme podľa chuti trochu muškátového orechu alebo taliansku zmes byliniek a korenie. Občasne miešame a dusíme do zmäknutia cca. 25 minút.

  2. 2

    Špagety uvaríme vo vode podľa návodu a zlejeme, pridáme lyžicu oleja, aby sa nám nezlepili. Do vymastenej zapekacej misky položíme na dno vrstvu špagiet. Poukladáme na ňu vrstvu uduseného mäsa a na to dáme zvyšné špagety.

  3. 3

    Povrch zalejeme osoleným a okoreneným nálevom z jogurtu, vajec a syra (pôvodý lacný recept bol bez syroa, osolíme ho a ooreníme a dáme piecť do rúry na cca. 25 minút, alebo dokým nie je všetko upečené do zlatista. Servírujeme so šalátom.

Diskusia k receptu

slavicek
tato zmes je vhodna aj na lasagne a moze sa posypat kazda vrstva syrom a preliat besamelom
kucharronald
Ako sa volá to ovocie, ktoré je na tej hlavnej fotke? Pred 2 týždnami som jedol na svadbe, mala dobrú chuť, ale neviem, ako sa to ovocie volá...a na svadbe bolo trocha žltšie...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia