Mrkvový šalát
Arménsky šalát, zelenina s jablkovými čipsami a jogoplacky podľa sestier Heribanových (videorecept)
Autor receptu: sons
Sestry Heribanové sú najlepšími priateľkami a trávia spolu veľa času. Začali variť už v štrnástich rokoch.* Obe totiž navštevovali
viedenské gymnázium a bývali mimo rodiny. Dnes sú z nich mamy, ktoré radi varia pre rodinu aj priateľov.
120 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Arménsky šalát: Mrkvu očistíme, postrúhame do misy a pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme pretlačený alebo nastrúhaný cesnak, majonézu, kyslú smotanu a citrónovú šťavu. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, podľa chuti.
- Dobre premiešame a šalát necháme aspoň hodinu postáť. Najlepší je však, keď ho necháme v chladničke 24 hodín, aby sa všetky chute prepojili. Pred podávaním šalát posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Pečená zelenina s jablkovými čipsami:
Očistíme tekvicu, cviklu a cibuľu. Nakrájame na kocky a vložíme do ohňovzdornej formy. Pridáme cherry paradajky, na plátky nakrájaný cesnak, soľ, korenie a bylinky.
- Zeleninu pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 45 minút.
- Jablkové čipsy:
Polovicu jablka nakrájame na tenké mesiačiky, ktoré vložíme do panvice s rozpusteným maslom, cukrom a opečieme. Pečenú zeleninu ozdobíme jablkovými čipsami a opraženými slnečnicovými semienkami.
- Jogoplacky:
Do misy dáme jogurt, preosiatu múku, kypriaci prášok a vypracujeme vláčne cesto. Vytvarujeme z neho bochník, ktorý prikryjeme a necháme odpočinúť na 30-45 minút. Potom cesto rozdelíme približne na 6 kúskov.
- Na pomúčenej doske vyvaľkáme z cesta tenké placky, ktoré nasucho upečieme na panvici z oboch strán. Hotové placky potrieme olivovým olejom s troškou cesnaku. Podávame k pečenej zelenine a arménskemu šalátu.