Ananásové carpaccio s exotickou chili omáčkou, vanilkové lievance s aromatickým javorovým sirupom

patrick - fotkapatrick, 28. decembra 2012
Ananásové carpaccio s exotickou chili omáčkou, vanilkové lievance s aromatickým javorovým sirupom
Foto: patrick

Chcel som nejako efektívne využiť ananás a ovocie ktoré som mal doma k dispozícií tak vzniklo toto :-) viem že fotka by mohla byť Zobraziť celý popisChcel som nejako efektívne využiť ananás a ovocie ktoré som mal doma k dispozícií tak vzniklo toto :-) viem že fotka by mohla byť oveľa lepšia ale tie fotky ktoré som mal vybraté že z nich vyberiem tú najlepšiu som nechtiac vymazal takže som musel vybrať inú :-/

4
porcie
50 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1
1
1
1
30 g
0,5 dcl
0,5 dcl
0,5 KL
trošku
vanilkové lievance :
115 g
3
1 KL
140 ml
1




Postup

  1. 1

    Z ananásu odrežeme vrch a spodok, očistíme ho, prerežeme na štvrtiny a z každej štvrtiny odkrojíme drevnatý stred, dáme na 30 minút do mraziaka aby sa nám potom ľahšie krájal.

  2. 2

    Keď máme ananás v mraziaku tak si pripravíme chili omáčku : na panvici necháme zľahka skaramelizovať med, pridáme šťavu z 1/2 granátového jablka, 1/4 grepu a 1/4 limetky, pridáme tiež kôru z grepu a limetky a nakoniec pridáme chili podľa chuti a redukujeme kým nedostaneme konzistenciu sirupu. Potom prelejeme cez jemné sito aby sme omáčku zbavili zvyškov kôry a omáčku odložíme nabok.

  3. 3

    V mažiari si roztlčieme badyán pridáme škoricu, na panvici necháme zľahka skaramelizovať javorový sirup, pridáme koreniny, rum a zapálime. Flambujeme kým nám alkohol nevyhorí ( budťe veľmi opatrní ! ) potom omáčku zredukujeme na konzistenciu sirupu, prepasírujeme cez jemné sito aby sme sa zbavili zvyškov korenín a omáčku odložíme nabok.

  4. 4

    Na lievance si oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky zmiešame s múkou a kypriacim práškom a pridáme mlieko a vanilkové semienka z vanilkového struku. Nakoniec jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Pečieme 2 minúty z jednej strany alebo kým na vrchu nevidíme bublinky, potom otočíme a dopekáme zhruba minútu na druhej strane. Pred otočením môžeme na lievance pridať hocičo nám chutí napríklad čučoriedky, maliny, jahody, nasekanú čokoládu, orechy ale keďže v ceste nie je cukor tak je na ne možné dať napríklad kukuricu, opečenú nasekanú slaninu a podobne ... fantázií sa medze nekladú ( v tomto recepte som na ne nedával nič nechal som ich len také )

  5. 5

    Ananás po vybratí z mraziaka nakrájame na veľmi tenké plátky (skoro ako papier, najlepšie sa to robí veľmi ostrým nožom) chili omáčku dáme na tanier pod ananás, a lievance prelejeme omáčkou z javorového sirupu.

  6. 6

    Ozdobiť môžme napríklad zopár zrniečkami granátového jablka.

Diskusia k receptu

honestka
si sikovny a takyto tanierik kazdemu musi radostne chutit
lusinkab
jej tak o je krasne naservirovane :-) chvalim receptik a aj ta fotka sa mi velmi paci :-)
jerica
@patrick máš zmysel pre estetično , pekne naservírované , nápad "chutí" recept výborný,len tak ďalej :-)
danda3
Parádny recept, dala by som si povedať.☺
bozulka
Páči sa mi to...!!! Suroviny mám doma až sa ohlási návšteva ponúknem.
afataga
tusila som, ze je tvoj vytvor, aj ked mam sladkeho plne zuby, tomuto by som neodolala :-) vcera som kupila ananas a dnes som ho vyhodila, lebo ked som ho rozkrojila, vnutri bol nahnity :-(
patrick
všetkým vám ďakujem za pozitívne ohlasy :-) @bozulka určite návšetvu ohúrite :-), @afataga ďakujem, to je škoda toho ananásu ale myslím že by to išlo aj s iným ovocím napríklad s mangom alebo tak podobne :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia