Americká zelerovo-tuniaková pochúťka - Túna fotorecept
Foto: sandra
Recept na túto dobrotu mám od už raz spomínanej pani Vierky, pridala som pred časom jej recept na Záhorácku chrenovicu. Recept na túnu Zobraziť celý popisRecept na túto dobrotu mám od už raz spomínanej pani Vierky, pridala som pred časom jej recept na Záhorácku chrenovicu. Recept na túnu si priviezla z ďalekého USA, San Francisca. Dlho som tejto pochúťke odolávala, keď som sa totiž dozvedela, že hlavnou surovinou je zeler, takmer som ju "odpísala". Stačilo však ochutnať, a stala som sa závislou.
porcie
príprava
Suroviny
160 g konzerva |
|
1 stredne veľký |
|
1 ks menšia |
|
1 ks (225 ml) |
|
1 pohár malý (140 g) |
|
podľa chuti |
|
Podľa chuti |
|
2 KL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny.
-
2
Zeler a cibuľu si nastrúhame na strúhadle s väčšími dierkami. Zalejeme olivovým olejom. Z tuniaka zlejeme šťavu a čisté mäso pridáme k zeleru. Pridáme majolenku a poriadne všetko vymiešame. Prípadne väčšie kúsky tuniaka rozdrobíme.
-
3
Podľa chuti osolíme a okoreníme, polejeme citrónovou šťavou. Olivy si nakrájame na menšie kúsky a primiešame k zmesi.
-
4
Táto pochúťka sa podáva na teplej chrumkavej hrianke. Použila som balenie s "akože" americkým bielym toastovým chlebom. Keď americká pochúťka, tak americký chlieb :-). Inak nechutný chlieb, ako hrianka sa však k tejto pochúťke hodí výborne. Pokojne však môžete použiť aj hocijaký iný druh chleba, ktorý opečieme v hriankovači, alebo na sucho na panvici. Hrianka preto, lebo nátierka pustí úžasnú šťavu, ktorá by neopečený chlieb rozmočila. Takto hrianku krásne zmäkčí a pochúťka nám krásne v ústach chrumká.
-
5
Podávame na teplej hrianke a okamžite papáme. Ja už mám svoju porciu za sebou. Chce to bublinky, čiže chladené nealkoholické pivko. Dobrú chuť!
A ešte jedna vec, ak máte tuniaka v konzerve v olivovom oleji, pridáme celú konzervu a olivový olej potom ako ingredienciu treba vynechať. Výsledná chuť má byť jemne kyselkasto slaná. Ešte mi zostalo v chladničke, večer ju dorazím ako sa poznám :-)).
pohostila jednohubkama se strouhaným celerem a mrkví smíchanými
s majolkou a byla to lahůdka. S tuňákem to bude taky určitě moc chutné.