Foto: alexola
Alex pizza sa postupne vyvíja od času postavenia pece s menom Alex- pec postavil otec a slúži na súkromné účely- obohatí rodinné stretnutia, oslavy, Zobraziť celý popisAlex pizza sa postupne vyvíja od času postavenia pece s menom Alex- pec postavil otec a slúži na súkromné účely- obohatí rodinné stretnutia, oslavy, pohostenia pre priateľov a známych... Pizzu je možné podľa tohto receptu upiecť aj v teplovzdušnej rúre (180°C) cca 15 minút, tak sme ju piekli dovtedy, kým sme nemali postavenú pec.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Z droždia a cukru urobíme kvások, pridáme k ostatným surovinám a vypracujeme vláčne cesto. Vodu treba pridávať postupne, záleží aj od múky a oleja, koľko jej v konečnom dôsledku bude treba. Toto množstvo cesta mi výjde na dve okrúhle pizze v peci alebo na jeden plech v rúre.
-
2
Cesto nenechávame príliš kysnúť, rozdelíme si ho na časti a môžme hneď pokračovať. Na fotke je cesto na 8 ks pizze (z 1 kg múky)
-
3
Časť cesta rozvaľkáme na tenký kruh- pokiaľ pečieme v peci, tak musí byť cesto menšie ako lopata, ktorou pizzu sádžeme.
-
4
Na mierne pomúčenú lopatu položíme rozvaľkané cesto a "dozdobíme" podľa chuti. Na našej klasike nesmie chýbať rajčinový pretlak, kukurica, olivy, Nitran saláma a syr, prípadne fazuľa z konzervy.
-
5
Pečieme v rozpálenej peci, počas pečenia (cca 3 minúty pri dobre rozohriatej peci-vtedy nezhorí a je chrumkavá a prepečená :) je dobré pizzu pootáčať. Pec má tri komíny a ťah regulujem podľa toho, na ktorú stranu položím pizzu. Na fotke je otvorený len predný komín a pravý zadný- je tam pekne vidieť, ako plameň prechádza ponad pizzu. Teplotu v peci neviem odhadnúť, rozoznávam pripravená pec podľa do biela vypáleného "stropu".
-
6
Takto vyzerá finálna pizza, vždy podľa chutí stravníkov- ten chce kúsok bez kukurice, ale s olivami, ten zase nechce vôbec kukuricu alebo hríby... Vždy sa po nej len tak zapráši..
-
7
Pre tých, ktorí nemajú radi suchšie okraje, ale aj pre nás všežravcov-lebo je to dobré- robievam ešte špecialitku- prelisovaný cesnak s olivovým olejom, ktorým natieram okraje pizze hneď po vybratí z pece.
-
8
Tu je finálna pizza aj s cesnakom natretými okrajmi :)
-
9
Tu je fantastická pizza s kúskami rajčín, kukuricou, čiernymi olivami a syrom :)
-
10
Toto je fenomenálna špenátová pizza s Nivou ... okraje tiež možno natrieť cesnakovým olejom... :)
-
11
alebo pizza "HAWAI", ktorú zbožňuje moja sestra... DObrú chuť!
ci nie?Mas neuveritelne sikovneho otca@alexola.
Ak mozem poradit, skus si posypat lopatu naktorej pizu sadzes do pece KUKURICNOU mukou. tu sa to robi bezne aj v dobrych pizeriach a nielenze sa ti dobre suchne dnu, ale dostanes aj chrumkajesie pecenie. tak isto to posyam na plechy ale castejsie peciem na kameni. Krasny prispevok!
Píše ti to aj @alexdidi , z hladkej múky+olivový olej, cesto je najlepšie, aké som doteraz robila. Aj kombinácia šunky+mandaríniek je výborná!
my sme piekli v elektrickej rure 20 min na 180 stupnov, skusili sme s polovice cesta aj PIZZOVE SLIMAKY a boli MNAMKOVE.
nejaký ten sortiment pizza pecí nájdete aj na [url] www.pizza-pec.sk
[/url]
Celkom pekny vyber prefabrikatov, hotovych peci, malych piecok..
popripade pre kutilov aj navody na stavbu šamotových pizza pecí ;)
Mimochodom, chvalim recept :)