Adventný venček

sovka62 - fotkasovka62, 25. novembra 2010
Adventný venček
Foto: sovka62

Viem, že sú tu pridané krásne adventné venčeky, na rozdiel od tohto môjho dokonca jedlé. Mám ich uložené v KK, tam ich obdivujem, ale Zobraziť celý popisViem, že sú tu pridané krásne adventné venčeky, na rozdiel od tohto môjho dokonca jedlé. Mám ich uložené v KK, tam ich obdivujem, ale upiecť by som ich nedokázala. Tak som upiekla taký jednoduchý, možno bude pre niekoho inšpiráciou.

30 minút
príprava
40 minút
na 150 °C

Suroviny

500 g
250 g
250 ml
1/4 Čl
1/4 Čl
1/4 Čl
 na potretie
4 ks




Postup

  1. 1

    Múku dobre premiešame so soľou, potom pridáme vodu. Nepridávajte ju všetku naraz, múka býva niekedy vlhšia, niekedy suchá. Ja som dnes musela pridať o 50 ml viac, ako je v recepte.

    Adventný venček - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Oddelíme z neho tri časti veľké asi ako slepačie vajce. Potravinársku farbu rozmiešane s dvomi-tromi kvapkami vody a vmiesime do oddeleného cesta.

    Adventný venček - obrázok 2
  3. 3

    Z nefarbeného cesta vytvarujeme venček, sviečku vtlačíme do cesta a vytvoríme tak štyri otvory, v ktorých budú zastrčené. Sviečku vyberieme. Z farbeného cesta vykrojíme formičkou lístky a poukladáme ich do otvorov. Pečieme v rúre vyhriatej na 150 stupňov (teplovzdušná, v elektrickej 170 st.) asi 40 minút kým mierne zružovie. Upečený horúci venček potrieme vajcom. Do vychladnutého vložíme sviečky. Venček som spravila tak, aby sa zmestil na tanier. Zvyšok bieleho i farebného cesta urobil veľkú radosť vnučkám, šúľali panáčiky a nakoniec si ho odniesli domov.

Diskusia k receptu

janger
@sovka , vies, ze som uz tiez uvazovala nad tym slanym cestom, ze by som snad z toho mohla upiect vencek? Takze mi tento tvoj recept velmi padol vhod. Tie otvory-kruzky na sviecky sa pri peceni nezmensili? Netreba do toho pocas pecenia nieco strcit? Tento tvoj vencek je velmi mily :-)!
honestka
Sovka, je to tvoje dielo, je velmi pekny a urcite ta potesi aj to, ze si si dokazala poradit.
honestka
a naviac mi ucaroval ten tvoj prekrasny obrusok- taketo Richelieu v ručnej výšivke by som prijala vzdy s velkou potechou.Nadhera vsetko spolu!
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Jednoduchý ale oku milý.
evia
ozaj veľmi milý a s tým obrúskom paráda. Ukladám do KK
bouadjenak
Tak toto ma nenapadlo. Máš výborný nápad. Ja som asi pred 10-timi rokmi robila na stromček ozdoby z takéhoto cesta slaného. Formičkami ako na medovníčky sme vykrajovali a po upečení sme ich s deckami omaľovali temperovýmy farbami a potreli sme ich lakom, aby sa leskli a zavesili na stromček. Tuším mám ešte dodnes nejaké nepolámané.
marianne69
Nikdy som sa do takychto veci radsej ani nepustala,aby sa mi nesmiali,o svojich zalostnych vytvarnych vlohach som sa uz niekde zmienovala,ale tento vencek si vyskusam,niekde zacat musim.:-)Je jednoducho pekny a vkusny...a hlavne bude moj....
hubarka35
peknučky je venček,tušim zarobim cesto pre malu a može si vykrajovat,upečem jej to..a nech sa pohrá zdobenim,malovanim....ja do otvorov na sviečku davam obal z hlinikového kahančeka,jasné že bez sviečky...bo ináč sa mi ten otvor vždy zmenši po upečeni a sviečka nevojde....pečiem s tym prazdnim obalom...
jerica
skúsim , je jednoduchý , pre mňa nenáročný na čas na stole pri cibulákovom servise na vianoce ako vyšitý , ďakujem za pripomenutie , páči sa mi :-)) prst je hore!! kniha doplnená .
auka
Ja taktiež pravidelne robím adventný veniec z perníkového cesta, ozdobím ho bielkovou polevou a naviac náš vianočný stromček je ozdobený iba medovníkmi, slamenými ozdobami a reťazami s vrecoviny (+ svetielka). Je to jednoduché a medovníkom vonia celý dom počas sviatkov (aj po nich). Medovníčky začínam robiť začiatkom decembra, po večeroch ich zdobím. Je to náročnejšie na čas, ale stojí to za ten výsledný efekt. Skúsila som to asi pred piatimi rokmi a stalo sa to u nás už tradíciou.
auka
Ja taktiež pravidelne robím adventný veniec z perníkového cesta, ozdobím ho bielkovou polevou a naviac náš vianočný stromček je ozdobený iba medovníkmi, slamenými ozdobami a reťazami s vrecoviny (+ svetielka). Je to jednoduché a medovníkom vonia celý dom počas sviatkov (aj po nich). Medovníčky začínam robiť začiatkom decembra, po večeroch ich zdobím. Je to náročnejšie na čas, ale stojí to za ten výsledný efekt. Skúsila som to asi pred piatimi rokmi a stalo sa to u nás už tradíciou.
zela
Venček sa mi páči,ale práve pre tú vôňu,ďakujem auke za nápad-urobiť venček z perníkového cesta.
sovka62
Ďakujem za vaše milé slová a teším sa, že som možno inšpirovala tých, ktorí by si na tie medovníkové, polevou nazdobené venčeky netrúfli. Ja tiež nie, ale toto je naozaj jednoduchá práca, myslím, že by to zvládli aj deti. Dlho som váhala, či ho vôbec pridám, ale hádam som nikoho neurazila.
sovka62
@honestka , ten obrúsok je vlaňajší darček od našich detí. Je k nemu ešte jeden oválny na malý stolík. Mám ho na stolíku, ktorý stojí medzi starožitnou pohovkou a kresielkami a vyníma sa tam parádne. Dievčatá mi naozaj spravili radosť. Som rada, že sa páči aj tebe.
palokuchki
@Sovka ja som rada, ze si pridala tento recept. Ja si na tie vyzdobene netrufnem. Tento tvoj vencek urcite skusim.
tatranka
Tak, @sovka62 ,toto je venček na jednu velikánsku pochvalu.Venček je milý,voňavý a hlavne robený s láskou pre svojich blízkych.Si ty šikovnica.
matased
Aj mne sa Tvoj nápad páči, nikdy som nemala na takéto niečo odvahu. Strašne ma láka medovnikárstvo, na to však musí mať človek čas a trpezlivosť a veĺa odvah pustiť sa do toho! A tú ty máš, takže klobúk dole!
emica
je vidno ze mas vlohy a inspiraciu si vareskarka s velkym V dakujem za receptik
matased
milá @sovka62 , veľmi ma potešil Tvoj siahodlhý komentár na Bounty rezy, verím, že Vám celej rodinke chutili. Ja som si uložila tento Tvoj venček, nemám ešte potrebnú zručnosť a netrúfla som si ho spraviť, ale vždy som obdivovala ľudí, alebo šikovné medovnikárky, čo to dokázali, patríš medzi ne aj Ty. ďakujem Ti ešte raz za komentár, za vianočné prianie, aj ja ti prajem, ako aj Tvojej rodine sviatočný, pohodový koniec roka a úspešný štart do nového, aby sa Ti dobre pieklo, varilo a stále všetkým chutilo.
sovka62
Matased, dnes tu mám všetky dcéra s rodinami a koláčik mal naozaj úspech. Aj domov už majú nabalené. Bounty rezy zaraďujem do repertoáru, určite ich budem piecť viackrát. A z venčeka nemaj obavy, je to naozaj jednoduché, ja nie som veľmi určná a zvládla som to.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia