Adventné olejové koláčiky (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Aj tieto koláčiky som objavila u rybičky na stránke: http://www.urybicky.cz/2008/05/vdolecky-ci-kolacky/. Boli príjemným spríjemnením prvej adventnej nedele.

30
porcií

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme cukor, rozdrobíme droždie a prilejeme časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Po vykysnutí kvásku pridáme ostatné suroviny, dôkladne vypracujeme a dáme kysnúť na teplé miesto. Počas kysnutia dva krát premiesime.
  2. Keď cesto dôkladne vykysne, rozdelíme ho na dve polovice a tie postupne rozvaľkáme a narežeme na štvorčeky cca 4x4 cm. Ja som si pomohla výborným pomocníkom radielkom, ktoré sa teraz dá kúpiť u firmy T-Fornax, toto moje je od mojej kamarátky.
  3. Na každý štvorček dáme kopcovitú lyžičku tvarohovej náplne - tú sme pripravili tak, že tvaroh sme dali do plátenka a vyžmýkali sme z neho všetku prebytočnú vodu, potom sme pridali ostatné suroviny a dôkladne sme všetko vymiešali. Na tvarohovú náplň môžeme položiť hrozienka namočené v ume.
  4. Zabalíme do buchtičiek a uložíme na plechy vyložené papierom na pečenie. Mne vyšli dva plechy - cca 30 koláčikov. Koláčiky prikryjeme utierkou a necháme ešte 15 minút kysnúť.
  5. Po 15 minútach do koláčikov vareškou vyhĺbime jamku, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, do ktorého môžeme pridať malú lyžičku sladkej smotany.
  6. Slivkový lekvár rozmiešame s troškou umu, naplníme do zdobičky a naplníme koláčiky.
  7. Z múky, Hery alebo masla, cukru urobíme drobenku a koláčiky ňou posypeme.
  8. Potom už len koláčiky upečieme. Piekla som na 180 C.