5 minútové bào (爆) stir fry - miešaj a vyprážaj

2010 - bez fotky2010, 4. januára 2011
5 minútové bào (爆) stir fry - miešaj a vyprážaj
Foto: 2010

Naschval som dal meno "miesaj a vyprazaj" a nie zauzivane meno" cina" lebo tento velmi tradicny rychly proces pripravy jedla v celej azii ma Zobraziť celý popisNaschval som dal meno "miesaj a vyprazaj" a nie zauzivane meno" cina" lebo tento velmi tradicny rychly proces pripravy jedla v celej azii ma malo spolocne s europskou verziou pripravy dusenia v jednom hrnci aj ked sa ten hrniec vola wok.(to je tiez dobre ale je to daco uplne ine ...) http://en.wikipedia.org/wiki/Stir_frying

4
porcie
15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g (karé)
2 čerstvá
1 veľká farebná mäsitá
1
2  - strúčiky
1 lyzicka
1 lyzica nakrajany nadrobno
marinada:
1 lyzicka
 / kukuričný škrob
1 lyzica
1lyzica
1 na drobno nakrajana
1 lyzicka čerstvý lístky
1lyzica
1 lyzicak
2 lyzice




Postup

  1. 1

    Naozajstna cina sa da robit dvoma sposobmi (chǎo (炒 ) co je vyprazanie a podlievanie dusenie to je skor blizsie europskej verzii.Suroviny oprazime , podlejeme zakryjeme nalevom podla chuti ale tiez len na niekolko minut.Hlavny rozdielom je ze sa nikdy nepouziva mrazena zelenina ale len to co je v sezone , cez zimu kapusta cez leto paprika aj ked je to take iste jedlo , a ked nie je nic tak sa da vela cibule a cesnaku . Druhy sposob je (爆 bào ) co je rychle vyprazanie pri vysokej teplote.Tato metoda sa tazko robi v domactnosti lebo dymi a prska olej a sem tam zacne aj horiet , ale je to idealna priprava ked sa vybavite azijskou verziou letnej kuchyne (zmenite grill aj na wok ). Treba na to horak na plyn ktory ma silu a este lepsie ked sa da prepnut na tzv. turbo plamen. Najlepsie je pouzivat lacny kovovy wok , neteflonovy, ktory sa da rozpalit az sa z neho dymi a zacne menit farbu na cervenu.

  2. 2

    Vsetko si treba pripravit a nakrajat do misiek a vsetky suroviny mat pri ruke lebo to "fici" ked to chcete mat za 5 minut hotove a este aby vam to aj neprihorelo.Takze mrkvu , papriku, cibulu, cesnak, zazvor nakrajame na kusky a nachystame do misiek. Maso najlepsie pouzit kvalitne plus take co sa da rychlo pripravit, kuracie, bravcove. Ked nie ste si isty o kvalite ( tvrdosti )staci ho dat marinovat plati to hlavne na hovadzie. Maso nakrajame na sliziky zlahka obalime kukuricnym skrobom do misky pridame trosku vody , sojovu omacky, cinsky ocot ,premiesame a nechame marinovat cca 1 hodinu. Pri sebe mame aj dalsie ochutenie v nasom pripade oyster omacku plus farebnu "ozdobu" , cerstvy koriander,jarnu cibulku , a pre mna este cerstve chilly.

    5 minútové bào (爆) stir fry - miešaj a vyprážaj  - obrázok 2
  3. 3

    Do zeraveho woku dame na stranu lyzicu oleja - rozotrieme po stranach woku a zacneme postupne pridavat suroviny zacneme secuanskym korenim, nakrajanu zeleninu ... a zacneme tvrdo pracovat prehadzovat, preto sa to vola stir fry ( miesaj a praz ).Takto sa da robit pri maximalne dvoch porciach. Ked chceme robit viacej porcii musime robit suroviny na etapy , a zacneme masom ktore oprazime a znova ho vyberieme z woku a dame na misku a potom pridame naspat ku zelenine ked je hotova oprazenu . Daktory kuchari tiez davaju samostatne suroviny aj preto aby nestratili individualne chute surovin a nemali europsku jednotnu dusenu zeleninu. Alebo mate majstra sportu ktory ma velky wok a posunie zeleninu na stranu woku, a pokracuje v pridavani.

    5 minútové bào (爆) stir fry - miešaj a vyprážaj  - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec pridame "ozdobu" , cerstvy koriander, jarnu cibulku a ochutname, prichutime ked treba...5 minut varenia a vecera je hotova.Podavame s ryzou. PS: Hned vyberieme a wok oblejeme horucou vodou a ocistime - vydrhneme. Toto nie je teflon ...

    5 minútové bào (爆) stir fry - miešaj a vyprážaj  - obrázok 4

Diskusia k receptu

michsamant
perfektne a paci sa mi to cinske pismeno..ci slovo? zatial si ukladam, musim sa pozriet po tom cinskom octe...tej ustricovej omacky kolko treba?
2010
Ja som len chcel naznacit povodny proces pripravy ktory sa zmenil asi aj z praktickych dovodov, aby kuchyna nebola cela obrblana.Je vela takychto receptov ktore sa zmenili ako cestovali z povodnej krajiny napriklad talianske rizotto a slovenske .( O kari radsej pomlcim ). to neznamena , ze ta priposobena varianta nieje chutna.
michsamant, tak rychlo robil ze podla mna tam isla 1 lyzica ustricovej omacky.
lucylee, jasne ze pomen podla toho co mas v ladnicke , kurca a ked hovadzie marinuj dlhsie aj cez noc .
bejgi
Mňaaam, chilly to je moje, často robiem toto jedlo, ale s kuracím maskom :-)
torticka
Aj ja mám rada štipľavé, ale nechcela by som byť s prepáčením na mieste môjho zadku.
babidka
@2010 / ci uz @2011 ?/ je to dobre , rychle a velmi chutne :-)))))) najvacsi problem mam prave s "turboplamenom" lebo moj sporak nedokaze vyvynut taky silny "plamenomet" ako by si to spravne stir fry ziadalo :-)
julica
Pekný a výstižný spravodaj, užitočný. Už som to kdesi písala: na slovensku všetci považujú za vrchol gurmántstva soté. Keď je môso v soté pokrájané na pásiky, už je to čína. aj tam, aj tam, je však môso, múka a nejaká mrazená zelenina. keď sa pridá kukurica alebo smotana, "to musí chutiť každému". veru, takí sme :)
honestka
veru, len ten ocelovy wok na pravu stir fry; moj je uz tak vypeceny, ze veci z neho maju svojsku chut. a po 30 rokoch sa v nom cim dalej tym lepsie robi.
Dcera si raz kupila taky fajnovy teflonovy elektricky, ktory vlastne len paril a dusil, takze posiel.
Pri tomto vareni sa ozaj daju pouzit suroviny podla chuti a sezony - niekedy sa prekvapime sami, aky dobry recept sme vlastne vymysleli.
Paci sa mi @2010 , ze zotrvavas pri receptoch pri tych zakladoch, ked sa jedna o taketo - zatial este ozaj exzoticke jedla. Zelam uspesny Novy rok!
2010
honestka, presne , to nie je pretvarka pouzivat tento stary ktory sa tazko umyva -drhne a treba ho este aj olejovat po pouziti aby nezhrdzavel.Tak isto ten drahy teflonovy elektricky wok je v garazi ... jednoducho nefunguje na tento sposob pripravy .Je len na dusenie .
2010
Rychlo stir- fry sa da vsetko mozne a nemozne - panenka so 4 druhmi hribov a cesnakovou pazitkou.:-)




2010
Varianta - bravcove, cukina, uhorky, cervena kapusta, cesnakova vnat, ustricova omacka nahradena hoisin a extra pridane cinske vino shaoxin.Prizdobene oprazenym cesnakom :-)


slavka2012
Taketo jedla mam velmi rada, ulozene v KK, pri najblizsej prilezitosti uvarim. Akurat tej hoi sin omacke som neprisla na chut, neviem, ci je to kvalitou u nas predavanych vyrobkov, alebo mi nesadla vseobecne. Pripada mi tazka...
2010
Karfiol a cinske BBQ bravcove -Char Sui





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia