Foto: 2010
Naschval som dal meno "miesaj a vyprazaj" a nie zauzivane meno" cina" lebo tento velmi tradicny rychly proces pripravy jedla v celej azii ma Zobraziť celý popisNaschval som dal meno "miesaj a vyprazaj" a nie zauzivane meno" cina" lebo tento velmi tradicny rychly proces pripravy jedla v celej azii ma malo spolocne s europskou verziou pripravy dusenia v jednom hrnci aj ked sa ten hrniec vola wok.(to je tiez dobre ale je to daco uplne ine ...) http://en.wikipedia.org/wiki/Stir_frying
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g (karé) |
|
2 čerstvá |
|
1 veľká farebná mäsitá |
|
1 |
|
2 - strúčiky |
|
1 lyzicka |
|
1 lyzica nakrajany nadrobno |
|
marinada: | |
1 lyzicka |
|
/ kukuričný škrob |
|
1 lyzica |
|
1lyzica |
|
1 na drobno nakrajana |
|
1 lyzicka čerstvý lístky |
|
1lyzica |
|
1 lyzicak |
|
2 lyzice |
|
|
Postup
-
1
Naozajstna cina sa da robit dvoma sposobmi (chǎo (炒 ) co je vyprazanie a podlievanie dusenie to je skor blizsie europskej verzii.Suroviny oprazime , podlejeme zakryjeme nalevom podla chuti ale tiez len na niekolko minut.Hlavny rozdielom je ze sa nikdy nepouziva mrazena zelenina ale len to co je v sezone , cez zimu kapusta cez leto paprika aj ked je to take iste jedlo , a ked nie je nic tak sa da vela cibule a cesnaku . Druhy sposob je (爆 bào ) co je rychle vyprazanie pri vysokej teplote.Tato metoda sa tazko robi v domactnosti lebo dymi a prska olej a sem tam zacne aj horiet , ale je to idealna priprava ked sa vybavite azijskou verziou letnej kuchyne (zmenite grill aj na wok ). Treba na to horak na plyn ktory ma silu a este lepsie ked sa da prepnut na tzv. turbo plamen. Najlepsie je pouzivat lacny kovovy wok , neteflonovy, ktory sa da rozpalit az sa z neho dymi a zacne menit farbu na cervenu.
- 2
Vsetko si treba pripravit a nakrajat do misiek a vsetky suroviny mat pri ruke lebo to "fici" ked to chcete mat za 5 minut hotove a este aby vam to aj neprihorelo.Takze mrkvu , papriku, cibulu, cesnak, zazvor nakrajame na kusky a nachystame do misiek. Maso najlepsie pouzit kvalitne plus take co sa da rychlo pripravit, kuracie, bravcove. Ked nie ste si isty o kvalite ( tvrdosti )staci ho dat marinovat plati to hlavne na hovadzie. Maso nakrajame na sliziky zlahka obalime kukuricnym skrobom do misky pridame trosku vody , sojovu omacky, cinsky ocot ,premiesame a nechame marinovat cca 1 hodinu. Pri sebe mame aj dalsie ochutenie v nasom pripade oyster omacku plus farebnu "ozdobu" , cerstvy koriander,jarnu cibulku , a pre mna este cerstve chilly.
- 3
Do zeraveho woku dame na stranu lyzicu oleja - rozotrieme po stranach woku a zacneme postupne pridavat suroviny zacneme secuanskym korenim, nakrajanu zeleninu ... a zacneme tvrdo pracovat prehadzovat, preto sa to vola stir fry ( miesaj a praz ).Takto sa da robit pri maximalne dvoch porciach. Ked chceme robit viacej porcii musime robit suroviny na etapy , a zacneme masom ktore oprazime a znova ho vyberieme z woku a dame na misku a potom pridame naspat ku zelenine ked je hotova oprazenu . Daktory kuchari tiez davaju samostatne suroviny aj preto aby nestratili individualne chute surovin a nemali europsku jednotnu dusenu zeleninu. Alebo mate majstra sportu ktory ma velky wok a posunie zeleninu na stranu woku, a pokracuje v pridavani.
- 4
Nakoniec pridame "ozdobu" , cerstvy koriander, jarnu cibulku a ochutname, prichutime ked treba...5 minut varenia a vecera je hotova.Podavame s ryzou. PS: Hned vyberieme a wok oblejeme horucou vodou a ocistime - vydrhneme. Toto nie je teflon ...
- 2
michsamant, tak rychlo robil ze podla mna tam isla 1 lyzica ustricovej omacky.
lucylee, jasne ze pomen podla toho co mas v ladnicke , kurca a ked hovadzie marinuj dlhsie aj cez noc .
Dcera si raz kupila taky fajnovy teflonovy elektricky, ktory vlastne len paril a dusil, takze posiel.
Pri tomto vareni sa ozaj daju pouzit suroviny podla chuti a sezony - niekedy sa prekvapime sami, aky dobry recept sme vlastne vymysleli.
Paci sa mi @2010 , ze zotrvavas pri receptoch pri tych zakladoch, ked sa jedna o taketo - zatial este ozaj exzoticke jedla. Zelam uspesny Novy rok!