5 minútové bào (爆) stir fry - miešaj a vyprážaj

Autor receptu: 2010

Naschval som dal meno "miesaj a vyprazaj" a nie zauzivane meno" cina" lebo tento velmi tradicny rychly proces pripravy jedla v celej azii ma malo spolocne s europskou verziou pripravy dusenia v jednom hrnci aj ked sa ten hrniec vola wok.(to je tiez dobre ale je to daco uplne ine ...) http://en.wikipedia.org/wiki/Stir_frying

4
porcie
15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Naozajstna cina sa da robit dvoma sposobmi (chǎo (炒 ) co je vyprazanie a podlievanie dusenie to je skor blizsie europskej verzii.Suroviny oprazime , podlejeme zakryjeme nalevom podla chuti ale tiez len na niekolko minut.Hlavny rozdielom je ze sa nikdy nepouziva mrazena zelenina ale len to co je v sezone , cez zimu kapusta cez leto paprika aj ked je to take iste jedlo , a ked nie je nic tak sa da vela cibule a cesnaku . Druhy sposob je (爆 bào ) co je rychle vyprazanie pri vysokej teplote.Tato metoda sa tazko robi v domactnosti lebo dymi a prska olej a sem tam zacne aj horiet , ale je to idealna priprava ked sa vybavite azijskou verziou letnej kuchyne (zmenite grill aj na wok ). Treba na to horak na plyn ktory ma silu a este lepsie ked sa da prepnut na tzv. turbo plamen. Najlepsie je pouzivat lacny kovovy wok , neteflonovy, ktory sa da rozpalit az sa z neho dymi a zacne menit farbu na cervenu.
  2. Vsetko si treba pripravit a nakrajat do misiek a vsetky suroviny mat pri ruke lebo to "fici" ked to chcete mat za 5 minut hotove a este aby vam to aj neprihorelo.Takze mrkvu , papriku, cibulu, cesnak, zazvor nakrajame na kusky a nachystame do misiek. Maso najlepsie pouzit kvalitne plus take co sa da rychlo pripravit, kuracie, bravcove. Ked nie ste si isty o kvalite ( tvrdosti )staci ho dat marinovat plati to hlavne na hovadzie. Maso nakrajame na sliziky zlahka obalime kukuricnym skrobom do misky pridame trosku vody , sojovu omacky, cinsky ocot ,premiesame a nechame marinovat cca 1 hodinu. Pri sebe mame aj dalsie ochutenie v nasom pripade oyster omacku plus farebnu "ozdobu" , cerstvy koriander,jarnu cibulku , a pre mna este cerstve chilly.
  3. Do zeraveho woku dame na stranu lyzicu oleja - rozotrieme po stranach woku a zacneme postupne pridavat suroviny zacneme secuanskym korenim, nakrajanu zeleninu ... a zacneme tvrdo pracovat prehadzovat, preto sa to vola stir fry ( miesaj a praz ).Takto sa da robit pri maximalne dvoch porciach. Ked chceme robit viacej porcii musime robit suroviny na etapy , a zacneme masom ktore oprazime a znova ho vyberieme z woku a dame na misku a potom pridame naspat ku zelenine ked je hotova oprazenu . Daktory kuchari tiez davaju samostatne suroviny aj preto aby nestratili individualne chute surovin a nemali europsku jednotnu dusenu zeleninu. Alebo mate majstra sportu ktory ma velky wok a posunie zeleninu na stranu woku, a pokracuje v pridavani.
  4. Nakoniec pridame "ozdobu" , cerstvy koriander, jarnu cibulku a ochutname, prichutime ked treba...5 minut varenia a vecera je hotova.Podavame s ryzou. PS: Hned vyberieme a wok oblejeme horucou vodou a ocistime - vydrhneme. Toto nie je teflon ...