Beef (Hovädzie) Wellington

Autor receptu: honestka

Pôvod Beef (Hovädzie Wellington) nie je úplne isty, pravdepodobnost je u Arthura Wellesley, (prvý vojvoda z Wellingtonu 1759-1852). Hovorilo sa, ze ak máte viac času, ako penazí, a chcete urobiť dojem na večeru hostí, nie je VRAJ nič ine lepsie ako tot jedlo. Samozrejme treba pocitat kalórie aj cholesterol, ale kedze ide o "Haute cuisine", co uz narobime? Wellington sa ďalej používa aj na opis jedál, v ktorých je mäso pečené v listkovom ceste (ako aj varianaty klobas, ryb a zeleniny).

8-10
porcií
15 minút
príprava
40-50 minút
na 230 °C °C

Postup

  1. Predhrejte rúru na (230 °C) Celu rostenku hovädzieho mäsa opecieme na panvici na 2 lyziciach masla. Podla potreby zo vsetkych stran 10 až 20 minút. Vyberte z panvice a nechajte vychladnúť úplne. Nechajte si šťavu na omacku. Dalsie 2 lyžice masla rozpustime na panvici a osmažíme na nom cibuľu a huby (šampiňóny) asi tak 5 minút, pokial nevypustia stavu a zacnu vonat opekanim. Odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť. Ked je mäso vychladnute-natrieme ho horcicou, dalsie zmaknute 2 lyžice masla zmiesame s Foie gras alebo kvalitnou paštétou dochutíme soľou a korením a znova natrieme na povrch opecenej rostenky. Na kuchynsky film si rozlozime cibuľovo - hubovú zmes, polozime maso, dobre zabalime a dame do chladnicky na 20minut stuhnut. Rozvalkame lístkové cesto, vsetky strany natrieme zltkom a nam polozime stuhnute mäso bez filmu!(hehe) a cele dobre zabalime. Nezabudnut dobre postlacat vsetky otvory a konce, aby nic z cestoveho plasta nevytieklo! Takto pripravene zabalene maso v cesticku ostrym nozom na par miestach z vrchu zlahka narezeme a znova vsetko potrieme rozslahanym zltkom aby pekne chytilo karamelovu farbu. Mozeme posypat hrubou morskou solou a dame do rury.
  2. Pečieme pri (230 °C) po dobu 10 minút, potom znížiť teplotu (220 °C) po dobu 10 až 15 minút, alebo kým je cesto nie upecene do krasne zlatej farby. Vyberieme z rury ale udržiavame v teple kym podavame. Ak je niekto proti 'ruzovemu masu' tak si teplotu upravi na troska dlhsiu dobu, avsak nikdy nesmie byt maso prepecene tak, ako zvykli piect nase babicky- uplne do sucha!
  3. OMACKA: Do šťavy ktoru sme si rezervovali prilejeme hovädzí vývar a červené víno, a pri vysokej telpote varime po dobu 10-15 minút, alebo kým nedosiahneme pekne hustu reduckiu. K nej mozeme pridat par lyziciek masla, a troska olivoveho oleja-ktore omacku zjemni. Porcie masa sa krajaju na hrubsie (asi tak 2-4 cm). Podavame so zelenym asparagus, zemiakovou kasou a salatom podla chuti. U koho je rodinna spolocnost mala (2 ludia) spravia sa len jednorazove porcie s tym istym postupom. Zelam Dobru chut!