Ahojte, prosím poraďte mi ohľadom šípok. Mäkké, tvrdé? Ako na ne? Džem, lekvar...? Prosím... Dík
@zareagujDiskusie
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 65 najnovší komentár dnes 19:10
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2024 109 najnovší komentár 2. apríla 2024
- Sracz: Blahoželanie k 80. výročiu 7 najnovší komentár 22. apríla 2024
- Kristinaseda: Ako schudnúť, keď mi tak chutí jesť? 3 najnovší komentár 17. februára 2024
- Patricia317: Recept na bôčikovú paštétu 1 najnovší komentár 12. februára 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 65 najnovší komentár dnes 19:10
- Martamm: Odšťavovač 29 najnovší komentár včera 09:45
- Sracz: Blahoželanie k 80. výročiu 7 najnovší komentár 22. apríla 2024
- Kecupicek: Netradičný živý plot 27 najnovší komentár 16. apríla 2024
- Lenka46: Kam na výlet 29 najnovší komentár 15. apríla 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 47 najnovší komentár dnes 19:10
Zážitky
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Ako si doplniť energiu rýchlym snackom 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Strava po športe večer 0 zatiaľ bez komentárov
- Janger: Sledovať líšku v nore... 240 najnovší komentár 10. apríla 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
- Stefanm: Opitá vianočka . 14 najnovší komentár 20. júna 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Bielková roláda s vanilkovým krémom a malinami VIDEO
- Krtkova torta na plechu VIDEO
- Makový koláč s tvarohom a vaječným likérom VIDEO
- Vanilkové lístkové tyčinky s tvarohom VIDEO
- Ako jednoducho vyčistiť pripálený hrniec VIDEO
- Perfektná bábovka s BB pudingom a cheesecake plnkou VIDEO
- Ovocné mafiny ako ovečky VIDEO
- Štart do dňa: 12x ovsené vločky na raňajky. Na obyčajné, zaliate mliekom či primiešané do jogurtu, hneď zabudnete
- Víkendové pečenie: 10 receptov na tie najlepšie koláče zo surovín, ktoré milujeme. Také naše, jablkovo-makové...
- Pekne tvarované: 10x sladké rožteky bez kysnutia, zato s tými najobľúbenejšími plnkami
- Za málo peňazí: Čo jednoduché navariť? Spravte fučku, starodávne sedliacke jedlo zo zemiakov, ktoré bude chutiť aj dnes
- Príroda na plechu: Veľhory, vlny aj mraky. Zákusky z odpaľovaného cesta, neodolateľné a jednoduchšie než veterníky
- Nedeľný obed: Klasika v trojobale, v cestíčku, obrátené aj čiernohorské. 11x bravčové rezne
- Funguje aj kefír, cmar a acidko: 10 jednoduchých koláčov z kyslého mlieka. Na dobrý koláč naozaj nič extra nepotrebujete
Celé šípky som umyla (aj s okvetím) dala do hrnca a zaliala vodou (vody má byť v hrnci viac cca 10 cm nad šípky) a varila. Keď boli šípky mäkké, nechala som to vychladnúť. Potom som uvarené šípky spolu aj s vodou dala do odšťavovača. To čo zostalo ako odpad, som znovu zaliala vodou - rozmiešala a znovu dala do odšťavovača.
Potom som do prepasírovanej zmesi šípok už len pridala cukor a varila v Zepter-hrnci bez miešania. Pretože tá zmes je dosť hustá, tak to varenie netrvalo dlho.
Je výborný. Vyskúšajte.
Tiež používam ten macerát - je to fantastická vitamínová bomba.
Ja pomocníkov nemám, možno sestru by som ukecala, ale pochybujem. A tak si stiahnem nejaký dobrý seriál, sadnem k nemu, pred seba šípky, mám pasiu v okrajovaní končekov, teda okvetia a stopiek, ale ešte som ich nikdy nepólila (to je divné slovo!). Potom ich v sitku postupne umývam, dám do hrnca, zalejem vodou asi 2 cm, nechám macerovať do druhého dňa a keď prídem z práce, dám variť. Než sa uvaria je noc, vyložím na balkón a ďalšie dva dni, keď prídem z práce, tak pasírujem a pasírujem. Pritom pozriem ďalšie diely seriálu. Šípky som minulý rok zberala dosť neskoro, druhý novembrový týždeň, niekde som čítala, že nemajú byť mäkké, ale prvými mrazíkmi by mali prejsť, zdá sa mi, že kvôli chuti. Teraz sa mi zdajú ešte nedozreté, nemajú peknú tmavočervenú farbu, aspoň u nás na juhu. A možno tú sestru ukecám, veľmi ľúbi obyčajný chlieb s množstvom opraženej cibule.
@alena45 Alenka, ty si ma asi videla... a moji pomocníci, vykašlali sa na mňa... mám 1,5 kg šípok , čistím ich sama, aj sa snažím dávať preč semienka, no muž mi trochu pomohol... ale je s tým dosť práce, preto som myslela, či existuje dačo jednoduchšie. alebo neviem. Pichajú nás semienka, mám načistené a bez semienok tak skoro 1 liter, to veľa lekvaru nebudem mať... Vidíš, musím sa dať na seriály... teraz sme sedeli pri Kuriérovi3, to sa dalo... Dlho sa to robí, ale chcem to vyskúšať, keď si to chváli veľa ľudí... to sa nedá veľa spraviť na jeden krát... alebo?
Po týždni ich opláchnem a dám do hrnca, zalejem vodou, cca 2cm nad šípky a nechám povrieť asi 15-20 minút. Po uvarení ich popučím pučidlom na zemiaky a nechám kúsok vychladnúť. Pripravím si prevarenú vodu, pre prípad že by boli šípky veľmi husté. A teraz to príde. Natiahnem si na ruky latexové rukavice a začnem prepasirovávať. Uvarené šípky si naberačkou nakladám do silónovej ponožky /samozrejme novej, podkolienky nie sú vhodné/a pretláčam.
Netrvá to dlho a potom už len do šťavy nasypem cukor, nechám rozpustiť a varím klasicky lekvár. Cukru dávam 250g/1liter hustej šťavy.
varecha.pravda.sk/recepty/sipkovy-koncentrat-fotorecept/2...
.... srandicky bokom,doniesla som plnu tasku sipok dnes z prechadzky,ale odchlpkovat z vnutra to nejdem ani zanic.Nasla som na nete taketo nieco,idem to skusit.Mozno niekomu pomoze.
Šípky očistiť-špičky aj okvetné lístky.
Dať do hrnca a zaliať H20,dať variť.
Po uvarení rozmixovať- nechať trochu vychladnuť.
Dám na ruky gumené rukavice a idem pasíropvať.
Prvý krát cez sitko.
Potom cez gázu.
Potom cez dvojitú gázu a na koniec cez trojitú gázu.
Vždy gázu prepláchnem pod tečúcou H2O a pasírujem ďalšiu dávku.
Prepasírovaný lekvár dam ešte trošku povariť pridám kyselinu citronovú-to preto, aby si zachoval peknú červenú farbu a pred dokončením dám cukor podľa chuti.
Horúci dám do pohárov ,otočím hore dnom. Celý proces je trošku zdĺhavý ale stojí to za to. A rukavice preto lebo chĺpky idu aj pod kožu.
Prosim ťa, vieš mi poslať link na ten odšťavovač pre Bosch? Funguje to s ním? Vďaka.