Varenie

Šípky

marianna76 - fotkamarianna76, 27. septembra 2012

Ahojte, prosím poraďte mi ohľadom šípok. Mäkké, tvrdé? Ako na ne? Džem, lekvar...? Prosím... Dík

@zareaguj


Diskusia k téme

abdul
Zberám až po poštípaní prvým mrazom. A je jedno či sú mäkké alebo tvrdé. Lekvár je drina, aspoň pre mňa. To pasírovanie tých pichliačov ma štve. Ale výsledok býva parádny. 5-8 kg sušených minie celá família na čaj. Zberám každý rok, a vždy som ošklbaný ako k..... z Pešti. Sám som zvedavý na rady od ostatných Vareškárov.
rulik
teraz je to dobré,šípok je veľa,budú sa dobre zbierať,len si myslím, zber až po mrazíkoch nie je mýtus,neslúži to len na to aby sa ľahšie trhali, iný význam nevidím.
rulik
ešte som zabudol,videl som mamu ako to robí, keď ide variť lekvár,na to ma nikto nedostane
enge149
súhlasím s lekvárom je veľa práce,mám ho hotový z dovol.v Bosne,ale najlepšie aj najzdravšie sú šípky čerstvé aj sušené na čajíček v zime s medom aj citronom a liek na chladné jesenné dni s bacilmi:šípky umyť,zaliať stud.vodou.cez noc vyluhovať/macerovať/,otom popíjať po dúškoch izb.teloty,nezničí sa tam veľmi vzácny vit.C,ktorý šípky obsahujú veľa a posilníme si imunitu,takýto bio iek je aj cesnak,zjesť každý deň ale nie ten čínsky z obchodu,ale zdravý domáci alebo z trhu od"babky"..tak na zdravie...
evanaaa
Mám dojem, že v tomto by ti najlepšie poradila @arasidka , ak sa teda nemýlim, len by musela natrafiť na túto diskusiu.
slebodka
Tento rok som ešte nebola na šípkach, ale chystám sa - no podelím sa s vami s vlaňajšou skúsenosťou môjho varenia tohto úžasného lekváru.
Celé šípky som umyla (aj s okvetím) dala do hrnca a zaliala vodou (vody má byť v hrnci viac cca 10 cm nad šípky) a varila. Keď boli šípky mäkké, nechala som to vychladnúť. Potom som uvarené šípky spolu aj s vodou dala do odšťavovača. To čo zostalo ako odpad, som znovu zaliala vodou - rozmiešala a znovu dala do odšťavovača.
Potom som do prepasírovanej zmesi šípok už len pridala cukor a varila v Zepter-hrnci bez miešania. Pretože tá zmes je dosť hustá, tak to varenie netrvalo dlho.
Je výborný. Vyskúšajte.
Tiež používam ten macerát - je to fantastická vitamínová bomba.
alena45
Marianka, ak sadneš s Tvojimi pomocníkmi k stolu a prekrájate šípky napoly, vyberiete jadierka s ostatným vnútrajškom, tak Vám to bude odsýpať a budeš mať menej práce potom pri pasírovaní. Uvaríš a ľahko prepasíruješ, pridáš cukor a hotovo.
Ja pomocníkov nemám, možno sestru by som ukecala, ale pochybujem. A tak si stiahnem nejaký dobrý seriál, sadnem k nemu, pred seba šípky, mám pasiu v okrajovaní končekov, teda okvetia a stopiek, ale ešte som ich nikdy nepólila (to je divné slovo!). Potom ich v sitku postupne umývam, dám do hrnca, zalejem vodou asi 2 cm, nechám macerovať do druhého dňa a keď prídem z práce, dám variť. Než sa uvaria je noc, vyložím na balkón a ďalšie dva dni, keď prídem z práce, tak pasírujem a pasírujem. Pritom pozriem ďalšie diely seriálu. Šípky som minulý rok zberala dosť neskoro, druhý novembrový týždeň, niekde som čítala, že nemajú byť mäkké, ale prvými mrazíkmi by mali prejsť, zdá sa mi, že kvôli chuti. Teraz sa mi zdajú ešte nedozreté, nemajú peknú tmavočervenú farbu, aspoň u nás na juhu. A možno tú sestru ukecám, veľmi ľúbi obyčajný chlieb s množstvom opraženej cibule.
marianna76
@slebodka dakujem za tvoju radu, nemám však dobrý odšťavovač...hm
@alena45 Alenka, ty si ma asi videla... a moji pomocníci, vykašlali sa na mňa... mám 1,5 kg šípok , čistím ich sama, aj sa snažím dávať preč semienka, no muž mi trochu pomohol... ale je s tým dosť práce, preto som myslela, či existuje dačo jednoduchšie. alebo neviem. Pichajú nás semienka, mám načistené a bez semienok tak skoro 1 liter, to veľa lekvaru nebudem mať... Vidíš, musím sa dať na seriály... teraz sme sedeli pri Kuriérovi3, to sa dalo... Dlho sa to robí, ale chcem to vyskúšať, keď si to chváli veľa ľudí... to sa nedá veľa spraviť na jeden krát... alebo?
alena45
nie, veru, to je delikates a nie džem. 1 liter, no to buď spokojná, keď máš načistené, tak už pri pasírovaní nebudeš mať veľký odpad.
turistka
Šipky doma riadne očistím od okvetia či stopiek, hodím do vody, kde dobre umyjem, rozhodím osušiť, po osušení nožíkom rozkrojím každú šípku-vyberiem zrnká. Takto očistené dám do hrnca a trošku podlejem vodou nechám podusiť, trošku zmäknú. Po vychladnutí prepasírujem v mlynčeku na pasírovanie. A potom robím lekvár . Je to zaslúžená práca, treba na ňu trpezlivosť, a keď sa dá i pomoc rodiny, ktorá má v zime chuť na tento skvelý-najlepší lekvár na svete.
elka21
ja to robím metódou "žaves" - žádne veľké strachy. Nazbierané šípky očistím - odrežem stopky a okvetie, potom ich rozprestrem na plechy na pečenie a uložím ich na miesto, kde svieti slniečko, aby zmäkli. Nechám ich tak týždeň, každý deň ich premiešam, aby sa vyhriali z každej strany.
Po týždni ich opláchnem a dám do hrnca, zalejem vodou, cca 2cm nad šípky a nechám povrieť asi 15-20 minút. Po uvarení ich popučím pučidlom na zemiaky a nechám kúsok vychladnúť. Pripravím si prevarenú vodu, pre prípad že by boli šípky veľmi husté. A teraz to príde. Natiahnem si na ruky latexové rukavice a začnem prepasirovávať. Uvarené šípky si naberačkou nakladám do silónovej ponožky /samozrejme novej, podkolienky nie sú vhodné/a pretláčam.
Netrvá to dlho a potom už len do šťavy nasypem cukor, nechám rozpustiť a varím klasicky lekvár. Cukru dávam 250g/1liter hustej šťavy.
1x hrinka
marianna76
Ďakujem Vám všetkým, za dobré rady a povzbudenia. Keď tak super chutí,... verím, že budem častejšie robiť. Ďakujem.
slawi
Potesila som sa tejto debate, lebo aj ja chcem ist tento rok na sipky.Na susenie ich treba este neako cistit alebo ako ich odtrhnem tak ich ususim? Na lekvar si este netrufam.
babidka
Šipky sa zberajú po prvých mrazíkoch preto , že sú sladšie a mäkké .Majú oveľa lepšiu chuť . Doma sme s mamičkou varievali každý rok šípkový lekvár , ja ho robievam už iba občas . Semienka vždy vyberám aby sa nedostali do lekváru , šipky povarím a prepasírujem . Potom pridám cukor a po troske varím kým nezhustne . Najdlhšie trvá to čistenie šípok- ale je veľmi dôležité. Tie jemnučké "paličky" pri semienkach totiž dokážu dosť znepríjemniť "zaver" tráviaceho procesu :-) Po rusínsky sa šípky volajú veľmi výstižne "sverbohusky " - voľne preložené to znamená "svrboriťky" :-)))))
hubata
Šípky čistím pod vodou: ostrým nožíkom rozrežem a hneď umyjem pod vodou. Vodu vymieňam. Potom šípky uvarím, rozmixujem a nechám prekvapkať cez husté sito. Pridám cukor a znovu varím až sa robí cestička.
pachola
so šípkovým lekvárom vôbec nie je drina a ani dlhá robota,očistené,umyté dám do hrnca,podlejem vodou ,varím do mäkka rozmixujem,pasírujem na site hubkou na riad, ona do seba naberie všetky tie pichliačiky,potom dám cukor varím na cestičku,jedinečná lahôdka...šverboric...
marianna76
No... zaujímavé s tou hubkou.... s tým sítkom sa mi to zdá fajn, dnes som kúpila jemné a na moje prekvapenie, naozaj, ako Alenka vravela, pomocníci sa prejavili. Tak mám už aj cez jemné sítko prepasírované... aspoň nás to nebude kade tade svrbieť... ďakujem Vám všetkým za rady... hlavne Alenke... ĎAKUJEM
svezami
my sme minule roky tiez pracne varili tento lekvar, bud sme ich pracne cistili alebo pasirovali...tento rok sme k robotu Bosch kupili taky odstavovac, je tam napisane, ze na odstavenie sipok je potrebne ich len povarit...tak to ideme dnes vyskusat, pevne verim, ze to odstavi bez chlpkov a bude koniec pracnemu cisteniu i pasirovaniu, lebo ten lekvar je ozaj super....dam potom vediet
marianna76
@svezami ďakujem a budem veľmi rada, keď dáš vedieť... ako to funguje, vlastne, či to funguje... my sme včera čistili a dnes budeme zas ...
marianne
@abdul :-DDDDD ta k.... z Pesti :-))) aj osklbanie moze byt rozne:-)))
.... srandicky bokom,doniesla som plnu tasku sipok dnes z prechadzky,ale odchlpkovat z vnutra to nejdem ani zanic.Nasla som na nete taketo nieco,idem to skusit.Mozno niekomu pomoze.

Šípky očistiť-špičky aj okvetné lístky.

Dať do hrnca a zaliať H20,dať variť.

Po uvarení rozmixovať- nechať trochu vychladnuť.

Dám na ruky gumené rukavice a idem pasíropvať.

Prvý krát cez sitko.

Potom cez gázu.

Potom cez dvojitú gázu a na koniec cez trojitú gázu.

Vždy gázu prepláchnem pod tečúcou H2O a pasírujem ďalšiu dávku.

Prepasírovaný lekvár dam ešte trošku povariť pridám kyselinu citronovú-to preto, aby si zachoval peknú červenú farbu a pred dokončením dám cukor podľa chuti.

Horúci dám do pohárov ,otočím hore dnom. Celý proces je trošku zdĺhavý ale stojí to za to. A rukavice preto lebo chĺpky idu aj pod kožu.

tehulka13
@svezami (6.10.2012 09:52)

Prosim ťa, vieš mi poslať link na ten odšťavovač pre Bosch? Funguje to s ním? Vďaka.