Ahojte, prosím poraďte mi ohľadom šípok. Mäkké, tvrdé? Ako na ne? Džem, lekvar...? Prosím... Dík
@zareagujDiskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 240 najnovší komentár dnes 17:01
- Musha: Tvaroh na cheesecake 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 575 najnovší komentár 3. septembra 2025
- Veronkahof: Oškvarkové pagáče 2 najnovší komentár 18. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 706 najnovší komentár 1. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 240 najnovší komentár dnes 17:01
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 575 najnovší komentár 3. septembra 2025
- Astheart: Antioxidanty? 24 najnovší komentár 21. augusta 2025
- Veronkahof: Oškvarkové pagáče 2 najnovší komentár 18. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 706 najnovší komentár 1. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 240 najnovší komentár dnes 17:01
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 59 najnovší komentár 3. septembra 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 35 najnovší komentár 26. júla 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Mleté bravčové rezne +fotopostup
-
Hustý domáci paradajkový pretlak +fotopostup
-
Tvarohové knedle so strúhankou podľa Magdaleny Dobromily Rettigovej +video
-
Slivkový koláč z celozrnnej múky s orieškami a čokoládou +fotopostup
-
Bábovka s kakaom
-
Šúľance so strúhankou a s čučoriedkami
-
Cestoviny s rybou a hráškom
-
Super jednoduchý trik, ako šikovne umyť sitko VIDEO
-
Zapekaný karfiol s mletým mäsom a ryžou VIDEO
-
Bravčové medailóniky s cesnakovou omáčkou VIDEO
-
Šampiňónová sviečková omáčka VIDEO
-
Papierové košíčky nie sú len na pečenie. Zachránia oblečenie aj váš nápoj. Neveríte? VIDEO
-
Minul sa vám pudingový prášok? Namiešajte si doma vlastný! VIDEO
-
Ľadová káva s karamelom VIDEO
-
Paradajky a papriky spolu v pohári: Lečo, omáčky, ba aj polievka... V zime akoby ste našli!
-
Do polhodiny na stole: 11 pohodlných receptov na rýchlu večeru. Kúpte gnocchi a...
-
Koniec prázdnin: Perky, buchty, šúľance aj lokše. 10x sladký obed s makom
-
Najlepšie v auguste: V TOP rebríčku videoreceptov zabodovali finalisti z Pečie celé Slovensko
-
Skúste to takto: Nemáte haluškár? Super nápad, ako urobiť halušky aj bez neho. Stačí vám len igelitové vrecko!
-
Čo variť tento týždeň: 14 tipov na chutné jedlá pre celú rodinu. Nebudete si vedieť vybrať!
-
Škola volá: 10x niečo sladké na desiatu. Nie z obchodu, ale z domácej kuchyne
Celé šípky som umyla (aj s okvetím) dala do hrnca a zaliala vodou (vody má byť v hrnci viac cca 10 cm nad šípky) a varila. Keď boli šípky mäkké, nechala som to vychladnúť. Potom som uvarené šípky spolu aj s vodou dala do odšťavovača. To čo zostalo ako odpad, som znovu zaliala vodou - rozmiešala a znovu dala do odšťavovača.
Potom som do prepasírovanej zmesi šípok už len pridala cukor a varila v Zepter-hrnci bez miešania. Pretože tá zmes je dosť hustá, tak to varenie netrvalo dlho.
Je výborný. Vyskúšajte.
Tiež používam ten macerát - je to fantastická vitamínová bomba.
Ja pomocníkov nemám, možno sestru by som ukecala, ale pochybujem. A tak si stiahnem nejaký dobrý seriál, sadnem k nemu, pred seba šípky, mám pasiu v okrajovaní končekov, teda okvetia a stopiek, ale ešte som ich nikdy nepólila (to je divné slovo!). Potom ich v sitku postupne umývam, dám do hrnca, zalejem vodou asi 2 cm, nechám macerovať do druhého dňa a keď prídem z práce, dám variť. Než sa uvaria je noc, vyložím na balkón a ďalšie dva dni, keď prídem z práce, tak pasírujem a pasírujem. Pritom pozriem ďalšie diely seriálu. Šípky som minulý rok zberala dosť neskoro, druhý novembrový týždeň, niekde som čítala, že nemajú byť mäkké, ale prvými mrazíkmi by mali prejsť, zdá sa mi, že kvôli chuti. Teraz sa mi zdajú ešte nedozreté, nemajú peknú tmavočervenú farbu, aspoň u nás na juhu. A možno tú sestru ukecám, veľmi ľúbi obyčajný chlieb s množstvom opraženej cibule.
@alena45 Alenka, ty si ma asi videla... a moji pomocníci, vykašlali sa na mňa... mám 1,5 kg šípok , čistím ich sama, aj sa snažím dávať preč semienka, no muž mi trochu pomohol... ale je s tým dosť práce, preto som myslela, či existuje dačo jednoduchšie. alebo neviem. Pichajú nás semienka, mám načistené a bez semienok tak skoro 1 liter, to veľa lekvaru nebudem mať... Vidíš, musím sa dať na seriály... teraz sme sedeli pri Kuriérovi3, to sa dalo... Dlho sa to robí, ale chcem to vyskúšať, keď si to chváli veľa ľudí... to sa nedá veľa spraviť na jeden krát... alebo?
Po týždni ich opláchnem a dám do hrnca, zalejem vodou, cca 2cm nad šípky a nechám povrieť asi 15-20 minút. Po uvarení ich popučím pučidlom na zemiaky a nechám kúsok vychladnúť. Pripravím si prevarenú vodu, pre prípad že by boli šípky veľmi husté. A teraz to príde. Natiahnem si na ruky latexové rukavice a začnem prepasirovávať. Uvarené šípky si naberačkou nakladám do silónovej ponožky /samozrejme novej, podkolienky nie sú vhodné/a pretláčam.
Netrvá to dlho a potom už len do šťavy nasypem cukor, nechám rozpustiť a varím klasicky lekvár. Cukru dávam 250g/1liter hustej šťavy.
varecha.pravda.sk/recepty/sipkovy-koncentrat-fotorecept/2...
.... srandicky bokom,doniesla som plnu tasku sipok dnes z prechadzky,ale odchlpkovat z vnutra to nejdem ani zanic.Nasla som na nete taketo nieco,idem to skusit.Mozno niekomu pomoze.
Šípky očistiť-špičky aj okvetné lístky.
Dať do hrnca a zaliať H20,dať variť.
Po uvarení rozmixovať- nechať trochu vychladnuť.
Dám na ruky gumené rukavice a idem pasíropvať.
Prvý krát cez sitko.
Potom cez gázu.
Potom cez dvojitú gázu a na koniec cez trojitú gázu.
Vždy gázu prepláchnem pod tečúcou H2O a pasírujem ďalšiu dávku.
Prepasírovaný lekvár dam ešte trošku povariť pridám kyselinu citronovú-to preto, aby si zachoval peknú červenú farbu a pred dokončením dám cukor podľa chuti.
Horúci dám do pohárov ,otočím hore dnom. Celý proces je trošku zdĺhavý ale stojí to za to. A rukavice preto lebo chĺpky idu aj pod kožu.
Prosim ťa, vieš mi poslať link na ten odšťavovač pre Bosch? Funguje to s ním? Vďaka.