Varenie

Rozdiel marmeláda-džem-lekvár

tinca - fotkatinca, 17. júla 2013

@orie šok navodila v diskusii túto tému,tak sa vám pokúsim ako bývalá konzervárka vysvetliť medzi nimi rozdiely, z toho odborného hľadiska.Tak najprv MARMELÁDA-sa pripravuje z ovocného pretlaku /drene/,ktorý sa prevarí s cukrom do rôsolovitej konzistencie. Marmeládu používame ako nátierku /pomazánku-tento termín sa aj pre marmelády odborne používa/,alebo ako plnku do varených alebo pečených pokrmov z múky. Má výhodu, že sa nerozteká. Poznáme jednoplodové /z jedného druhu pretlaku/, alebo zmes najmenej z dvoch druhov pretlakov, väčšinou sa kombinuje zvolený druh ovoc.pretlaku s jablkovou dreňou.No a môže byť aj tzv.miešaná marmeláda z viac druhov ovocia. Preto pri varení marmelády postupujeme tak,že z rozvareného ovocia si pripravíme pretlak,ktorý varíme na prudkom plameni a po odparení určitej časti vody pridáme cukor. Marmeláda musí byť tuhšej konzistencie ako džem ,čo záleží od obsahu pektínu a kyselín.Obsah pektínových látok závisí aj od druhu ovocia. Veľa pektínu obsahujú jablká /preto sa pridáva jablková dreň/,egreš,ríbezle,málo ho však obsahujú čerešne a višne. A preto sa z niektorého druhu ovocia nedajú variť marmelády bez toho,aby sme nepridali práškový alebo tekutý pektín a tiež kyseliny,aby pektínové látky začali vytvárať pevný rôsol. DŽEMY pripravujeme zvarením celého alebo póleného ovocia s cukrom do rôsolovitej konzistencie. V hotovom džeme MUSIA byť kúsky ovocia,čím sa džem odlišuje od marmelády. Z praxe vám poviem,že pri organoleptickom hodnotení /degustácií komisiou kvality/ bol jedným z hodnotiacich znakov: kusovitosť. Ak nebola dodržaná bolo to pre kvalitatívne hodnotenie výrobku mínus. Pred varením džemov sa musí ovocie presladiť, čo dosiahneme presýpaním ovocia cukrom po vrstvách /viď postup pri mojom Marhuľovom džeme/. Presladením sa zníži vlastný čas varenia, čo sa priaznivo prejaví zvýšenou kusovitosťou, ktorá sa u džemov vyžaduje a lepším rôsolovatením. No a nakoniec LEKVÁR, je ovocie zahustené odparením vody z ovocia do hustej konzistencie,preto prípravok nekvasí ani neplesnivie. Do lekvárov pridávame tiež cukor,ktorý má zároveň konzervačné účinky. Lekváre môžeme pripraviť z rôzneho ovocia, najčastejšie však zo sliviek. Najkvalitnejší je zo slivky domácej /bystrickej/,ktorá sa má oberať v plnej zrelosti. Slivky môžeme aj pomlieť na mäsovom mlynčeku,alebo rozvariť celé a potom pretláčať cez riedke sito, v ktorom sa zachytia kôstky,čiže nemusíme ich pred tým vykôstkovať. Lekvár sa nesmie pripáliť,lebo získa odpornú horkú chuť,teda poctivo miešať! Lekvár sa odparuje tak dlho, až kým je hustý a nerozteká sa. Na 1 kg lekváru v priemere spotrebujeme 4 kg sliviek. Prisladením lekváru sa zvýši výťažnosť /pri varení v kastróli/ pridávame 1 kg cukru na 10 kg sliviek. Cukor sa prisýpa až vtedy, keď lekvár začína hustnúť a horšie sa už mieša.
RADA NAVYŠE: veľa známych ma oslovilo že kde sa podel ten náš ohromný slivkový lekvár,čo sme vyrábali, ktorého chuť nedocielil žiadny výrobca. Tak vám prezradím, že finta bola v tom že sa pridávali aj vykôstkované sušené slivky, ktoré mu dodali túto výbornú chuť!. Takže dúfam, že splní môj príspevok vaše očakávania a budete vedieť rozdiel medzi marmeláda-džem-lekvár.

@zareaguj


Diskusia k téme

radost
@tinca
vdaka..áno-takto som sa to naučila rozlišovať zamlada-ked som sa stala šefkou vo vlastnej kuchyni..naj-je slivkový lekvár-varený vonku v kotli...asi budeme aj tento rok-ak slivky všetky nepadnú zo stromov..je to zážitok...džemy varím tiež...z vlastného ovocia..akurát marhule kupujem..
želám pekný večer
paeva
môj syn raz varil slivkový lekvár s jedným známym varili ho v kotle deň - noc - deň. mal aj taký zlepšovák na odkôskovanie sliviek. bez pridania cukru mi vydržal veľmi dlho, bol poctivý hustý a chutný. raz som varila lekvár, že vraj bez miešania. tuším sa tam dával ocot, nesmel sa miešať. ja som nevydržala, že čo ked... a prihorel. teraz varím len džemy.
lemik
velmi dakujem, dufam, ze mi raz bude dopriate a budeme varit takyto lekvar zo slivak dlho, dlho, dakujem.
frezia68
@podala si odborný výklad...poznám z kníh :-) U nás na trhu som kúpila kilo takého,čo varili ako @radost (aj som pochybovala,lebo som sa vypytovala,tak niekto len prikývne,nech má pokoj :-) )ale výborný,drží sa už pól roka otvorený,vždy trocha riedim vodou.A vraj zasa bude mať,už sa teším.
brambora
minule v telerane tvrdili, ze lekvar je len jeden! SLIVKOVY! je to pravda? ze ostatne su len dzemy alebo marmelady.
amelie
@tinca , mne sa zdá, že slivky pomaly miznú zo sveta a je mi to hrozne ľúto, mám ich veľmi rada... Pomáhala som mame variť lekvár z bystričiek, vydržal dlho a bol neprekonateľný. Dá sa aj z iného ovocia? Teleráno nepozerám, tak neviem, čo a kto tam tvrdil...
radost
@frezia68
slivkový-poctivý-lekvár-varený vonku v kotli-vydrží roky-kým sa nezje..pomaly sa vyparuje voda z neho-tuhne-až sa dá krájať len pevným ostrým nožom-a to moji chlapci podnes milujú-jesť ako cukríky..a už sú to statní muži-ale lekvár..noo-lepší jak belgické pralinky..
@ubka-nepochopila som-o aké recepty ide..??asi to teplo ma retarduje..:-)
sracz
... najlepší slivkový lekvár pod Slnkom varia zlatí a pracovití manželia Maruška a Ďurko Davalovci v TV Paričov_e na Jarkovej č. 20; poctivo, v zapustenom kotli, s pantografovou miešačkou!!! ... veľmi pekne ďakujem @tinca za odborný výklad; opäť som vzápätí "múdrejší"!
manya
aj moja svokra za výdatnej pomoci môjho muža varila slivkový lekvár v medenom kotlíku vonku na dvore od rána do večera, miešali špeciálnou varechou, vyrobenou mojím mužom na striedačku kto ako vládal, po uvarení sa dal do ťapší - hlinené misy, a vydržal niekoľko rokov. Ja varím - hovorím tomu lekvár, svojím zrýchleným spôsobom (čas nieje môj priateľ) a ortodoxné gazdinky by ma vysmiali, ale hlavné je, že sa dá jesť.
oriesok
I ja ďakujem &tinca za odbornú a vyčerpávajúcu odpoveď. :) Hneď mi je to jasné. :)
ubka
@frezia68 citujem Tvoj koment..." U nás na trhu som kúpila kilo takého,čo varili ako @rados t (aj som pochybovala,lebo som sa vypytovala,tak niekto len prikývne,nech má pokoj :-)"..no a išla som sa pozrieť ako varila @rados ť a tam receptov niet..:-) žiadne teplo, asi som to nenapísala jasne, bol to pokus o žart....
tinca
@amelie máš pravdu, bystrické slivky môžeš hľadať s lupou, babky čo ich predávali na trhu už pomaly vymreli a tie z obchodov nestoja za nič. Ja dostanem od bratranca tie poctivé slivky, ale to tak na zjedenie a na knedle. Slivkový lekvár nevarím, lebo ich nemám dosť.A k tvojej otázke my sme tiež varili len slivkový lekvár, iný nie a tiež v kotlíku a s veľkými varechami, miešal, kto vládal.:)
arasidka
Keď brúzgam bicyklom za našim mestom popod vinohrady, o takomto čase dozrievajú mirabelky. Moje zlaté, obľúbené maličké "ringloty". A tak z kažédho stromu popri poľnej ceste oberiem zopár a než prídem na koniec, batoh lje plný. Čo myslíte, čo mi teraz rozvoniava v kuchyni? Uhádli ste, už hustne lekvár.
bedomedo60
no ja som varil z mirabeliek neskôr z jablk a zisti že oba sú riedke tak som sa naštval a vyklopil z pohárov obidva a skúsil prevariť krásne zhustol a bol verte neverte mňamkový dávky ktoré som zmiešal boli jedna k jednej tak ked budete variť skúste mirabelky a jablká jedna k jednej a zistíte akú má perfektnú chuť