Dobrý deň milí priatelia!
Už dlhšie ma "trápi" otázka: Aký je rozdiel medzi lekvárom, džemom a marmeládou? :)
Vie mi niekto pomôcť vyriešiť túto dilemu?
A prosím, nesmejte sa mi, že to neviem...nikto učený z neba nespadol... a ja sa nehanbím za to, že niečo neviem. Radšej sa opýtam.
Ďakujem Vám. :)
slovenský džem = česká marmeláda
marmeláda sa pripravuje z ovocnej štavy, pretlaku pridaním cukru, vzniká v podstate rôsol.
džem je v podstate to isté jak marmeláda len obsahuje celé kúsky ovocia. prieom sa vačšinou umelo pridáva pektín.
Dzem sa pripravuje z drobno nakrajaneho ovocia a presladzuje sa cukrom, potom sa necha prejst varom, farbu si zachova pridanim citronovej stavy alebo kyseliny citronovej, obsahuje kusky ovocia (na zlepovanie lineckych kolacov, natieranie na chlieb, vianocku)
Lekvar sa pripravuje z mleteho alebo lisovaneho ovocia, dlho sa vari, lebo hustne odparovanim vody, respektive ovocnej stavy, netreba ho vela sladit, ostava prirodnej chuti a husty az sa da krajat (do buchiet, satiek z listk.cesta)
jaroslava31, 12. júla 2012 o 19:42
Informácia pre janger a možno aj pre ostatné na otázku čo je čo: džem je výrobok polotuhej konzistencie vyrobený z celého kusovitého ovocia, alebo jeho šťavy, môže, ale nemusí obsahovať kúsky ovocia s prídavkom cukru na refrakciu minimálne 60° Rf.
Názov Marmeláda sa u nás nesmie používať pri výrobkoch určených do predaja, lebo EU nám to vzala a marmeláda je podľa nich len to, čo obsahuje citrusové plody. Inak je je výrobok zo zomletého ovocia jedného druhu, častejšie však je to zmes ovocia s cukrom.
Lekvár je výrobok zo zomletého jedného druhu ovocia, kde je podiel ovocia minimálne 160 g na 100 g výrobku. / ovocie sa varom odparí a tým sa dosahuje vyššia hustota. Bývalý Potravinový kodex, dnes vyhláška pozná len lekvár slivkový a šípkový.
lekvar sa varil iba z ovocnej stavy, napr. malinovy, ribezlovy a pod, dzem sa varil z pokrajaneho ovocia, napr. jahody a marhule, termin marmelada moje babky ani moja mama nepouzivali, netvrdim, ze je to spravne delenie, ale ja to poznam takto :-)