Varenie

Lekvár vs. džem vs. marmeláda

oriesok - fotkaoriesok, 17. júla 2013

Dobrý deň milí priatelia!

Už dlhšie ma "trápi" otázka: Aký je rozdiel medzi lekvárom, džemom a marmeládou? :)

Vie mi niekto pomôcť vyriešiť túto dilemu?

A prosím, nesmejte sa mi, že to neviem...nikto učený z neba nespadol... a ja sa nehanbím za to, že niečo neviem. Radšej sa opýtam.

Ďakujem Vám. :)

@zareaguj


Diskusia k téme

morenajea
lekvár (slivkový hustý džem) = česky povidla
slovenský džem = česká marmeláda
stefik
lekvár vzniká z ovocia odparením vody,čiže ovocie sa varí kým nezhustne.
marmeláda sa pripravuje z ovocnej štavy, pretlaku pridaním cukru, vzniká v podstate rôsol.
džem je v podstate to isté jak marmeláda len obsahuje celé kúsky ovocia. prieom sa vačšinou umelo pridáva pektín.
rennatte
Marmelada sa pripravuje z ovocnej stavy pridanim cukru a zelirovacieho pripravku, vznikne rosol, väcsinou sa robi z miesaneho ovocia, je lahko rozotieratelna a hladka (na placinky, potieranie piskotoveho a pernikoveho cesta)
Dzem sa pripravuje z drobno nakrajaneho ovocia a presladzuje sa cukrom, potom sa necha prejst varom, farbu si zachova pridanim citronovej stavy alebo kyseliny citronovej, obsahuje kusky ovocia (na zlepovanie lineckych kolacov, natieranie na chlieb, vianocku)
Lekvar sa pripravuje z mleteho alebo lisovaneho ovocia, dlho sa vari, lebo hustne odparovanim vody, respektive ovocnej stavy, netreba ho vela sladit, ostava prirodnej chuti a husty az sa da krajat (do buchiet, satiek z listk.cesta)
janger
Ja som tiez nevedela, aky je presne rozdiel. Bolo mi to takto vysvetlene:


jaroslava31, 12. júla 2012 o 19:42
Informácia pre janger a možno aj pre ostatné na otázku čo je čo: džem je výrobok polotuhej konzistencie vyrobený z celého kusovitého ovocia, alebo jeho šťavy, môže, ale nemusí obsahovať kúsky ovocia s prídavkom cukru na refrakciu minimálne 60° Rf.
Názov Marmeláda sa u nás nesmie používať pri výrobkoch určených do predaja, lebo EU nám to vzala a marmeláda je podľa nich len to, čo obsahuje citrusové plody. Inak je je výrobok zo zomletého ovocia jedného druhu, častejšie však je to zmes ovocia s cukrom.
Lekvár je výrobok zo zomletého jedného druhu ovocia, kde je podiel ovocia minimálne 160 g na 100 g výrobku. / ovocie sa varom odparí a tým sa dosahuje vyššia hustota. Bývalý Potravinový kodex, dnes vyhláška pozná len lekvár slivkový a šípkový.
oriesok
Ďakujem Vám všetkým. Zase som sa čo-to podučila. :)
afataga
u nas doma sa rozlisovalo takto:
lekvar sa varil iba z ovocnej stavy, napr. malinovy, ribezlovy a pod, dzem sa varil z pokrajaneho ovocia, napr. jahody a marhule, termin marmelada moje babky ani moja mama nepouzivali, netvrdim, ze je to spravne delenie, ale ja to poznam takto :-)
rea1
@afataga , mám technickú: píšeš, že lekvár iba z ovocnej šťavy. to znamená, že keď večer nacukrím povedzme jahody, na druhý deň plávajú v šťave. túto scedíš a varením z nej vznikne to, čomu hovoríte lekvár alebo sa tá šťava získava ináč? ak áno, ako prosím? jedla som totižto raz, kedysi veľmi dávno malinový neviemakotonazvať, ale bolo to priesvitné, trasľavé, natieracie a absolútne vynikajúce. ale nikdy predtým ani nikdy potom. doniesla mi to mužova akási teta a problém s receptom je v tom, že manžel je bývalý manžel a jeho teta varí snáď už 30 rokov pánbožkovi a anjelom. nech som skúšala čokoľvek, pasírovať a inak vystrájať, nikdy sa mi také čosi nepodarilo. ale ja som to robila vždy z ovocia a až vyýsledný produkt som upravovala, zo šťavy ma to nikdy nenapadlo. preto by som ťa veľmi zdvorilo prosila o odpoveď, vysvetlenie a návod na prípravu toho vášho produktu vareného i ba z ovocnej šťavy. ďakujem.