Varenie

Prosím o radu...

bejgi - fotkabejgi, 15. februára 2012

Môj muž mi chceli urobiť radosť, keď už som sa dala na pečenie...
tak mi kúpil pekárničku SILVER CREST Bread Maker SBB 850 A1, má
prosím Vás niekto už skúsenosť s týmto typom pekárničky?
Potrebovala by som hlavne vedieť na akom programe je najlepšie
hnietiť cesto na chleba a pečivo, či dávate už kvások alebo len
kvasnice a tekutinu, poprípade nejaké šmičky a vrtochy
:))) ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

ursula4
ja mám tiež túto istú.Je dobrá.Cesto na chlieb robíš na 6- cesto-trvá to 1,5 hod aj s ksnutím.Kvások sa nerobí.Kvasnice sa dajú na vrch múky-Pozri si www.domáci pekárny.cz.Tam je diskusia k používaniu pekárni.
bejgi
ďakujem @ursula4 , popis som si prečítala, no ja len či nejaké vychytávky nemáš a tá 6 program, netrvá nejako dlho? To je aj s kysnutím však? Pozrem na stránku :)
1x ladin
ursula4
@bejgi tá 1,5 hod je aj s kysnutím.Môžeš to kysnutie/keď vidíš že cesto máš už vykysnuté/aj zastaviť-Ja to ale nerobím,pretože za tú 1,5 hpd.robím niečo iné a cesto sa mi robí samo.
afataga
@bejgi ja mam sice inu pekaren, ale tiez to trva 1,5 hod. lebo ona si aj trochu zohrieva a pekne tam cesto aj vykysne. V zasade plati, ze vzdy najskor davas tekutiniy ako napr. mlieko, rozpustene maslo, vajcia a pod., na to nasypes muku, sol, cukor a kvasnice, mozes dat aj susene, kvasnice by nemali prist do styku so solou, ale podla mna pri mieseni aj tak pridu, vzdy mi to pekne nakysne , ak pozries nejaky rcp. na kysnute od @cica2 , ona tam vzdy ma pekne popisany aj nafoteny postup ako dava veci do pekarnicky
bejgi
ďakujem, @afataga už pomaly, ale isto sa dostávam aj k starším diskusiám o pečení v pekárničke a nejaké dobré receptíky som si už uložila. A prosím ťa tie kovové hnietiče dávaš preč pred pečením? A keď zapnem program, tak dlhšie stojí, môže to byť? Joj ja by som chcela hneď všetko vedieť a nepokaziť :)))
kuchticka
@bejgi , ja ma istoiste inu pekarnicku ako ty, ale cesto na chlieb, rozky, zemle i vianocku - vestko kysnute cesto trva 11/2 hod. Prave dnes som piekla zemlicky. Da mi to vediet ked je to vykysnute, perfektne vypracovane (vymiesene) krasne cesto. Pouzivam ju i na zarobenie knedlikov. Nelutujem ze ju mam uz asi 8 rokov bez problemov spolahlivo pracuje. Prides na to rychlo ako sa to snadno vsetko vymiesi a nakysne. Tak good luck s pecenim. :-)))
kuchticka
Pardon pardon ako brouk pytlik (z Ferdy mravence). Este ze citam po sebe, ale uz je neskoro opravit - ( mam, nie vestko, ale vsetko) - tak si i pripadam ako ten brouk pytlik co vsetko poplietol.
ursula4
@bejgi ,tie hnetače tam necháš-máš ich pod cestom.Pekáreň po zapnutí je chvíľu ticho-ona sa nahrieva-a potom sa spustí-má to tak byť-neboj,všetko časom zvládneš.Aj mne veľmi pomohli recepty od @cica2
afataga
@bejgi hnetace tam necham, ved su pod cestom, ale chlieb peceny v pekarnicke nam nechuti, ak by si ho v nej piekla, hnetace vyberies az z upeceneho chleba, vyskusaj, mozno Vam bude chutit, vycsinou ale baby pouzivaju pekarnicku iba na vypracovanie cesta, jasne ze vyberies cesto a ides s nim robit, tak haky das prec, ja to potom davam umyt do umyvacky, hlavne ak robim cesto, kde je aj tuk
irenaw
@bejgi mám tú istú pekáreň, chcela som lacnú, lebo som si nebola istá či budem spokojná a či ju budem využívať. po 1,5 roku môžem povedať, že som úplne spokojná, žiadne rozťahané, zamúčené veci, používam ju niekoľkokrát do týždňa, robím v nej kysnuté, kváskové, plnené, piškótové cesto. alebo keď chcem niečo rýchlo na večeru a mám inú robotu robím aj sekanú, koložvársku, francúzske zemiaky a také podobné zapekané jedlá z jedného hrnca v menšom sa dajú asi všetky možno s malými úpravami. hneď si aj klopkám na drevo, zatiaľ žiadne poruchy, nádoba aj háky zatiaľ ako nové a to pečiem takmer stále s nejakými semiačkami. rozmieša všetko dobre, aj to kde majú niektoré jednohákové pekárne problém. jediné, čo mi trošku chýba, je vlastný program kvôli kváskovému chlebu, ale aj to som si našla spôsob. skúsila som džem a vytápanie masti. aj to ide v pohode, ale ja džem nerobím so želírovačom, tak ten nevyužívam. niekedy pre muža na pochúťku vytopím z kila slaniny škvarky, je to bez smradu :) tak nech sa ti darí a nech si spokojná.
zuzik01
ahojky @bejgi ja plne suhlasim s @irenaw. Pekarnicka funguje absolutne perfektne, bola kupena na Cypre z Lidlu pred viac ako rokom. Mozem ju porovnat s Etou, ktoru sme predtym kupili mame na Slovensku, s ktorou ma mamka doma len "trable".
Co sa tyka programu 6, ktori spominali dalsie varechacky, podla mojej pekarne je to program len na miesenie, nie na pecenie chleba. Ja osobne ho vyuzivam, ked som leniva vymiesit si cesto sama. T.j. das vsetky ingredience - najprv tekute, potom sypke ako muka, zapnes a pekarnicka urobi vsetko za teba. Robim tak cesto na pizzu  varecha.pravda.sk/recepty/pizza-caprese-con-rucola-fresca...
(toto je absolutne najlepsie), na kolace atd. Pre mna je vyhodou to, ze ked je v byte zime, cesto vonku pomalsie kysne a pekarnicka si vzdy udrziava svoju teplotu. Mas ho tak potom hotove s minimom vynalozenej energie.
Chlebik peciem na programe 1, nastavis si len tmavost korky a hmotnost chleba ;-)
Moje tipy:
- cukor a sol pridavam do pekarnicky k tekutinam, aby priamo sol neprisla do kontaktu na vrchu s drozdim,
- do pekarnicky pouzivam vzdy len susene drozdie, kdesi som citala, ze cerstve drozdie sa do pekarnicky nehodi... asi je to tym, ze cerstve sposobuje intenzivnejsie kvasenie, t.j. cesto ti v prvej faze viac narastie, kdezto vraj susene kvasnice posobia skor vo faze pecenia...
- funkcia odlozeny start je super, ale pekarnicka je v noci taka hlucna, ze sa u nas neda vyuzit, hoci je v inej miestnosti :-(
- chlebik po upeceni odporucam hned vybrat a nenechavat ho tam dalsiu hodinu, hoci pekaren bude udrziavat "aku-taku" teplotu, aby bol chlieb teply. Ked ho tam nechas hoci len 15 minut po upeceni, korka ti zvlhne :-(
Prajem Ti vela dobrych a chutnych chlebikov a kolacikov. Tato pekarnicka je skvely pomocnik ;-)
zuzik01
a este jedna vec... to pociatocne nahrievanie sa bohuzial neda vypnut... preto ja vzdy najprv zapnem pekarnicku a potom do nej postupne hadzem vsetko ingredience... aspon tak usetrim trosku casu ;-)
irenaw
@zuzik01 všetko pekne popísala, snáď ešte len to, že recepty k pekárni priložené som skúsila tri a nič moc. dobré a odskúšané recepty sú na českej stránke domacipekarny.dama.cz a tiež na primapekarna.estranky.cz tam sa občas chodím inšpirovať. používam aj čerstvé aj sušené droždie, aké práve mám. soľ dávam pod múku a cukor alebo iné sladidlo navrch priamo na droždie.
bejgi
@kuchticka , @afataga @irenaw @zuzik01 , ďakujem Vám za pomoc je viem, že sa pomaly do toho dostanem, len mi bolo divné, že zapneš a vybereš upečený chlieb, u mňa to bolo stále ručne a šup do trúby :))) Takže sa nemusím báť ako som prečítala v jednej z diskusii, že jej haky zostali v chlebe a mala tam potom diery ako ementál :))) Takže keď dám 6 program, tak chvíľu treba čakať, sa zohrieva a potom sa spustí program...tak len skúšať a skúšať, recepty od @cica2 mám všetky :) ešte raz vám veľmi pekne ďakujem a dúfam, @stefanm :))) budem macher na cesto :)))
irenaw
@bejgi keď chcem cesto ďalej tvarovať, plniť a a potom upiecť v rúre, tak nenechávam tretie kysnutie v pekárni. to je vlastne konečné dokysnutie pred pečením a keby si cesto ďalej spracovávala a nechala ešte podkysnúť na plechu, mohlo by už prekysnúť. keď mi šípka preskočí na tretie kysnutie, vyberám z pekárne, spracujem a nechám chvíľku kysnúť na plechu a šup do rúry. takto je program cesto výrazne kratší. časom sama uvidíš. tabuľka v priloženej brožúrke s popisom programov (aké majú fázy a koľko minút každá trvá) je super, aspoň zo začiatku som ju mala pripnutú na chladničke.
irenaw
to najdôležitejšie som nenapísala, program cesto=nahriatie surovín, zamiesenie, kysnutie, premiesenie, semiačka, kysnutie, zrazenie, posledné kysnutie. ak chceš len vypracovať cesto po miesení ho vyberieš :)
bejgi
si milá @irenaw ďakujem veľmi pekne za plnohodnotnú radu, idem skúsiť niečo fajné z tých vašich receptov, dúfam, že nič hrozné nedopletiem :)))))
janara
ja mám tiež tú istú pekárničku a nedám na nu dopustiť...využívam ju skoro denne, rada pečiem z "lidlackej muky" určenej do pekárničky, presne podľa návodu, najčastejšie pečiem chlebík na porgrame 1, ale robím si rozne cestá, na buchy, na bábovku a podobne...robila som v nej aj džem, fašírku,vytápala slaninku...proste je to super vec...v poslednej dobe sa venujem pečeniu zo špaldovej a celozrnnej múky...používam sušené, ale aj čerstvé droždie, dokonca mám droždie aj v mrazáku...najdôležitejšie je dodržať správny postup pri vkladaní surovín do nej..prajem veľa šťastia araosti pri pečení :)
kuchticka
Ano @bejgi - vypracovanie, teda vymiesenie a kysnutie trva skutocne 1 a pol hodiny a myslim si, ze u vsetkych pekarniciek. Ked ho chces nechat i upiect v pekarni, tak 3 hod, alebo maju akysi zrychleny program, ktory nepouzivam. Zasadne v nej nepeciem. Cesto necham vypracovat, vykysnut (1 a pol hod.) a potom vyberiem a spravim co potrebujem - bochnicky chleba, zemlicky atp.
kuchticka
@bejgi , teraz vidim kde som spravila chybu vcera. Napisala som zle 1,5 hod. Co som napisala (11/5) vyzera ako 11 a pol hod. Prepac.
zuzik01
a este VELMI DOLEZITE, aby si nedopadla ako ja... raz som totizto nevybrala druhy "hnetak" z chleba po upeceni a nakoniec po piatich dnoch som vyhodila stary chlebik aj s hnetakom :-((( dodnes si za to nadam... samozrejme som na to prisla, az ked bol kos uz vysypany :-( dobra sprava - nahradne diely sa daju dokupit :-)
bejgi
ďakujem ešte raz všetkým za PRVÚ POMOC, dnes dám môj prvý chlebík do varešky :)
micia
Ahoj zuzik01, tiez zijem na Cypre a zhanam nove hnetacie paky, pretoze moj priatel ich vylial do zachoda spolu so supkami od zemiakov.Prosim vies mi poradit kde ich zozeniem?dakujem
pepastev
Prosim o pomoc, od včera mám pekárničku silvercrest sbb850 eds A1 a v krabici nebola knižka z receptami, našiel by sa niekto kto by mi to dokazal oskenovat? Bez toho sa neviem pohnut, neviem kolko muky, vody tam ma aký program možem dať :( Ďakujem