Foto: tizian1cat
Najlepšiu pizzu vám neurobí nik doma a zriedkavo v luxusných reštauráciách. Moju najlepšiu pizzu som jedla v malom bistre v prístave Sorrento, keď sme Zobraziť celý popisNajlepšiu pizzu vám neurobí nik doma a zriedkavo v luxusných reštauráciách. Moju najlepšiu pizzu som jedla v malom bistre v prístave Sorrento, keď sme sa vracali z výletu loďou do Neapolu. 3 plastové stoly, plastové stoličky, olúpaná omietka na stene...a na tanieri úžasná, nenapodobiteľná pizza, akú len domáci Talian robí pre rodinu a malý okruh zákazníkov. Takú, aká aj jemu samotnému chutí, jednoduchá a božská zároveň!!!
porcie
príprava
na 220 °C
Suroviny
400 g |
|
240 ml, teplá |
|
1 KL |
|
7 g |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
1-2 ks, strúčik |
|
500 ml, v konzerve a nakrájané |
|
sušené |
|
pokrájané |
|
|
|
4 ks ( 100g) |
|
čerstvá |
|
Postup
-
1
Najprv si zarobíme cesto na pizzu:v mise zmiešame sušené droždie s 1 lyžičkou medu a 100ml teplej vody. Necháme stáť cca 10minút. Potom pridáme soľ, olivový olej, zvyšnú vodu a múku. Vymiešame na hladké cesto. Dáme do misky vytretej olejom, aby sa cesto nelepilo o steny misky a necháme zakryté utierkov kysnúť na teplom mieste cca 40minút.
- 2
Medzitým si na lyžičke olivového oleja zľahka opražíme na plátky nasekaný cesnak, pridáme rajčiny z dózy, pokrájané olivy, necháme podusiť cca 15 minút, ochutíme soľou, čiernym korením a sušeným oreganom. Necháme vychladnúť.
- 3
Vykysnuté cesto prenesieme na pomúčenú pracovnú dosku, zľahka rukami ho roztlačíme na kruh cca 30cm v priemere, ostrým nožom ho rozdelíme na 4 časti, z každej postupným naťahovaním a zavinovaním (stretch and fold) vytvoríme 4 bochníčky, ktoré necháme na pracovnej doske, zakryjeme utierkou a necháme ešte 30minút vykysnúť.
- 4
Z nakysnutých bochníčkov vytvarujeme pizzu, ktorú položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ju najprv olivovým olejom, potom rajčinovou omáčkou, poukladáme na testo pokrájané cherry rajčinky a dáme pizzu na 10 minút do rúry vyhriatej na 220 st.C - na úplný spodok (nie na mriežku).
- 5
Po 10 minútach pizzu vyberieme, naukladáme na vrch mozzarelu nakrájanú na tenké kolieska, posypeme ešte sušeným oreganom a čiernym korením a šups nazad do rúry, tentokrát na strednú mriežku. Pečieme ešte 10 minút.Vberieme z rúry a posypeme vrch čerstvou rukolou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
súhlasím, Julica - rukola a k tou ešte prosciuto crudo...mňam! a ďakuem za tip na pizzu v BA, skúsim.
cavoli.. questa Napoli, la città più bella del mondo
Dnes som dala pizzu na spodok rúry a na silikónovú podložku (tak ako minule) - čo sa ale nestalo - silikónová podložka začala HORIEŤ, z rúry sa dymilo, dym v celom byte (ešte aj po pár hodinách), pizza pošla do smetí.... :-((
len mám otázky-musí to cesto kysnúť? neskúšali ste ho niekto dať do chladničky ?