O Varecha.sk

Návrh aj prosba

drajan - fotkadrajan, 25. marca 2014

Chcela by som všetkých varecháčov poprosiť, aby pri receptoch na koláče uvádzali aj veľkosť formy. Často sa stane, že na obrázku vyzerá koláčik akoby na "klasickom" plechu, pritom však ide o menší rozmer a výsledok potom je iný, koláč je nižší...na škodu veci. Nakoľko aj v diskusiách pod receptami sa veľmi často nachádzajú otázky na veľkosť pečiacej formy, plechu... navrhovala by som, aby sa to stalo pravidlom. Možno by bolo fajn aby bol taký údaj "povinný".

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
A nie je to prvá, ale aspoň tretia, aj ja som kedysi dávala podnet, pred rokmi.....
babidka
Ano , taky udaj by urcite uvital takmer kazdy . Mne , mozno povedat ze "uz skusenejsej kucharke" sa stala tuto nedelu presne taka neprijemna vec s velkostou plechu :-( Isla som piect kolacik , pozrela som si jeden recept a prestudovala aj obrazky, dalsi takmer totozny v ktorom bol tiez podrobny popis aj s fotopostupom a podla plechu na obrazkoch aj podla mnozstva masy som usudila , ze rozpis je na velky plech ake byvaju v klasickych plynovych rurach . Figu borovu !:-) Autorky alebo pouzili dvojnasobnu davku alebo moj odhad nebol spúrany - kolacik bol nizky ako palacinka a kedze som ho piekla podla odporucanej teploty , tak bol aj dost presuseny...Zjedol sa sice a urcite ho budem piect aj v buducnosti - ale keby tam bol udaj o velkosti plechu , kolacik by bol normalne vysoky a stavnaty a mohli sme si pochutit ovela viacej .
babidka
Opravujem sa a ospravedlnujem : nie "spurany" ale "spravny" :-)
neposed
veru taky udaj by sa naozaj zisiel, este aj velkost hrnceka pri hrncekovych kolacoch. Druhy udaj sa sice sporadicky zvykne objavit, ale naozaj len sporadicky a narobi nam zbytocne sarapatu.
pivonka
Pripájam sa k žiadosti, veľkosť plechu je dôležitá a treba ju uvádzať.
pusta
ja by som tiež prijala, keby sa uvádzali povinne aj rozmery formy, plechu.
stalo sa mi už podobne ako @babidke , že koláč bol nízky pri uvedenom množstve surovín.
odkedy mám nový sporák /4 roky/ aj vlastné recepty prepočítavam dokonca na 1 a 1/2 dávky. a pri receptoch iných autorov, ak napíšu
"normálny plech" sa pre istotu spýtam na rozmer plechu a sami sú často veľmi prekvapení, ked ten svoj plech aj zmerajú :-)
tiež si myslím, že pri "tzv. hrnčekových receptoch" je oveľa jednoduchšie a presnejšie merať odmerkou v údajoch priamo v ml. :-)
gubics
Čo sa týka hrnčekových koláčov, sú k dostaniu a nie sú drahé odmerky,
je ich spojených niekoľko, a z nich najväčšia je presne rozmer hrnčeka, t.j 1/4 litra, len nenasypať kopcovito. Ja ich bežne používam .
ventis
to by som aj ja uvitala. Plechy su rozne, z obrazkov sa to posudit neda a ja nie som experimentator, skor alchymista. :D S vynimkou par "rychloviek" vsetko musi sediet na gram presne.

@pusta - hrncekove recepty su presne, ak vies aku salku pouzit. Problem totiz je ze vela hrncekovych receptov je povodom z USA a americke salky su MENSIE, maju objem 0.95 hrnceka "metrickeho systemu" ktory sa pouziva na Slovensku. Nie je to velky rozdiel, ale niekedy pri kolacoch potom nesedi pomer medzi sypkymi a tekutymi surovinami, a cesto nie je take ake ma byt (vacsinou je suchsie).

Odkedy pouzivam odmerky podla americkych velkosti (kupila som ich v Carrefoure v BA za 1.95 eur :D) nemam s hrncekovymi receptami ziaden problem.
megdesign
@VENTIS ak je recept napisany:

1 hrnček polotučné mlieko
1 hrnček polohrubá múka
1 hrnček olej
1 hrnček kryštálový cukor
2 ks vajce
1 balíček prášok do pečiva
1 hrnček broskyňová šťava z kompótu

je jedno, ci pouzijes hrncek 0,25 alebo 0,3 l :)

Rovnako je to s Tvojou "odmerkou americkych velkosti" :)
tassiedevil
S tymi americkimi hrncekmi davajte pozor, oni totiz maju rozdielne miery na tekute a rozdielne na sypke suroviny....spravne to uviedla @pusta , odvazit a je to bez problemov.....
megdesign
Uz som to sem pridaval. Staci vytlacit a nalepit na vnutornu stranu kuch. dvierok a mate po dileme: