Chcela by som všetkých varecháčov poprosiť, aby pri receptoch na koláče uvádzali aj veľkosť formy. Často sa stane, že na obrázku vyzerá koláčik akoby na "klasickom" plechu, pritom však ide o menší rozmer a výsledok potom je iný, koláč je nižší...na škodu veci. Nakoľko aj v diskusiách pod receptami sa veľmi často nachádzajú otázky na veľkosť pečiacej formy, plechu... navrhovala by som, aby sa to stalo pravidlom. Možno by bolo fajn aby bol taký údaj "povinný".
@zareaguj
stalo sa mi už podobne ako @babidke , že koláč bol nízky pri uvedenom množstve surovín.
odkedy mám nový sporák /4 roky/ aj vlastné recepty prepočítavam dokonca na 1 a 1/2 dávky. a pri receptoch iných autorov, ak napíšu
"normálny plech" sa pre istotu spýtam na rozmer plechu a sami sú často veľmi prekvapení, ked ten svoj plech aj zmerajú :-)
tiež si myslím, že pri "tzv. hrnčekových receptoch" je oveľa jednoduchšie a presnejšie merať odmerkou v údajoch priamo v ml. :-)
je ich spojených niekoľko, a z nich najväčšia je presne rozmer hrnčeka, t.j 1/4 litra, len nenasypať kopcovito. Ja ich bežne používam .
@pusta - hrncekove recepty su presne, ak vies aku salku pouzit. Problem totiz je ze vela hrncekovych receptov je povodom z USA a americke salky su MENSIE, maju objem 0.95 hrnceka "metrickeho systemu" ktory sa pouziva na Slovensku. Nie je to velky rozdiel, ale niekedy pri kolacoch potom nesedi pomer medzi sypkymi a tekutymi surovinami, a cesto nie je take ake ma byt (vacsinou je suchsie).
Odkedy pouzivam odmerky podla americkych velkosti (kupila som ich v Carrefoure v BA za 1.95 eur :D) nemam s hrncekovymi receptami ziaden problem.
1 hrnček polotučné mlieko
1 hrnček polohrubá múka
1 hrnček olej
1 hrnček kryštálový cukor
2 ks vajce
1 balíček prášok do pečiva
1 hrnček broskyňová šťava z kompótu
je jedno, ci pouzijes hrncek 0,25 alebo 0,3 l :)
Rovnako je to s Tvojou "odmerkou americkych velkosti" :)