Rôzne

Môj návrh pre redakciu

citroen - fotkacitroen, 18. marca 2014

Keďže som začiatočník vo varení a všetkom,čo sa kuchyne týka,veľmi rád navštevujem túto stránku,kde nájdem skoro všetko čo potrebujem.Už som aj odskúšal nejaké recepty a patrične okomentoval.Ale niečo mi pri receptoch stále chýba: a to rozmer plechu,na ktorom sa koláč alebo torta pečie.Navrhujem redakcii,ak to technický bude možné,doplniť tento údaj pod suroviny,tam kde je počet porcií a čas pečenia.Verím,že týmto údajom pomôžete viacerým, nielen začiatočníkom.Čo myslíte varecháči,bol by tento údaj pre vás užitočný?

@zareaguj


Diskusia k téme

martinka78
Bingo...
Tiež by som ocenila takýto údaj, ja si zhruba viem upraviť množstvo na môj plech, ale nie vždy sa to dá odhadnúť.
Doma máme veľké plechy po starkej, starú dobrú klasiku, na taký rozmer máme aj všetky rodinné recepty. Skoro všetci sme mali rovnaké rúry, tak nebol problém. V dnešnej dobe, čo sporák, to iný plech.
morenajea
To by sa naozaj zišlo. Väčšinou nachystám cesto a potom od oka odhadujem, na aký plech ho vyliať aby nebol koláč príliš vysoký/nízky.
misa1
suhlasim...k surovinam by sa mohla pridat kolonka velkost plechu, tortovej formy, nadoby na pecenie a pod.
megdesign
No yo... A ked v recepte bude uvedeny plech 20x30x5 cm, ale ja mam plech 25x35x5 cm, budem utekat do Tesc*my si kupit, aby som nemal nizke cesto, vsak?

Zbytocnost podla mna. Ako-taky clovek odhad ma, ci?
lusinkab
Ja si skor myslim, ze ak niekto prida recept tak bez problemov moze pridat aj velkost plechu alebo formy .... mozno som len ja taka blba, ze ked pridavam recept tak kazdy plech poctivo meram :)
smejkad
suhlasim s oboma názormi :-)
su povahy, ktore chcu mat vsetko do detailu rozpisane, hlavne ak este nemaju dostatocne skusenosti
ale su aj nenapravitelni experimentatori, pre ktorých je akokolvek presny navod len velmi hmlistou instruktazou :-)
a su matematicki machri, pre ktorých nieje problem prepocitat mnozstvo surovin podla velkosti plechu s presnostou na 5mm :-)
a su ludia, ktori to maju proste v oku :-)

nastastie nie sme vsetci rovnaki :-)
tomas
@citroen veľmi pekný nápad, takúto prípomienku sme zatiaľ nedostali. možno je to pre niekoho zbytočnosť (a možno to ani väčšina ľudí nebude vypĺňať), ale vlastne prečo by to nemohlo pribudnúť...
sovka62
@megdesing , načo by si kupoval nový plech? Máš rozmery z receptu, zmeriaš svoj plech, prepočítaš suroviny (niet nad starú dobrú trojčlenku) a môžeš piecť.
aroooo
Dobrý nápad, ja som kúpila nový el. sporák a plech má väčší obsah ako pôvodné plechy /ktoré zas pre istotu nepasujú samozrejme do nového/ a tak najprv vymiešam napr. piš.cesto a potom hľadám plech, lebo neviem, ako to autor myslel....
yogicek
Súhlasím s @citroen aj @sovka62. V pečení koláčov som začiatočník a minule som piekol korpus podľa rcp. kde nebola uvedená veľkosť formy. Mám 24cm aj 26cm, samozrejme som to piekol v tej nesprávnej a korpus bol nízky. A s matematikou ja problém nemám. Nie je nič ľahšie ako si tie suroviny prerátať.
pusta
súhlasím s požiadavkou uvedenia veľkosti tej-ktorej formy na pečenie, tortovej formy, zapekacej formy, formy na biskupský chlebíček... a podobne.
ckatka
takisto suhlasim, aspon priblizne uviest taketo udaje
medulienka122
je to dobrý nápad, aj keď si myslím, že redakcia s tým nemusí mať starosti, stačií, ak autor receptu uvedie rozmery plechu
evanaaa
25.júla 2010 som zadala diskusiu o potrebe údajov pri pečení ( teplota, čas...aspoň približne) a tiež dôležitosť udávať rozmery plechu - formy, v ktorej sa pečie. Niekto to robí, niekto nie, a aj keď si približne odhadnem sama veľkosť, je dobré, ak to nerobí problémy sem taký údaj dať. Lepšie je spoliehať sa na to, čo je už v praxi overené, ako tápať, keď mám cesto pripravené, na aký plech ho naliať.
daniella9
ja to vítam:-) aspoň nebudem naslepo vyberať, ktorý pekáč, či formu použiť:-)
kuchticka
Podla mna - mohlo by sa udavat v recepte na aku velkost plechu je to vhodne, ale myslim si, ze si kazdy moze trochu zarozmyslat a prepocitat. Ved viem, ze Slovaci vedia dobre rozmyslat a nemusi sa jim vsetko "podavt po lopate" ako v niekt. inych krajinach (som blizko).
lianka
Ja som tiež za túto pripomienku, bolo by to veľmi dobré uvádzať a tiež by som uvítala uvádzať aj veľkosť šálky v receptoch. V minulosti sa za šálku považovala veľkosť 3 dcl. No teraz sú rôzne veľkosti. Aj keď viem, že na kvalite to neuberie, ale na vzhľade určite. No a predsa aj oči jedia. Mám rada, keď to aj pekne vyzerá.
bubaya
Za uvádzanie objemu šálky sa prihováram aj ja, šálky mám od 0,4 dl na espresso až po raňajkovú 0,5 l na čaj.
babidka
Aj ja by som privitala takyto udaj v recepte - mam uz sice dpst skusenosti s pecenim a dokazem aj celkom dobre odhadnut velkost plechu podla mnozstva surovin ....ale nemyslim iba na seba . Odkedy som na Vareche , uvedomujem si ze je tu vela zaciatocnikov a ludi ktori radi varia ale nemaju dost skusenosti a velakrat
babidka
Ajajaj, cosi kdesi zastrajovalo a moj nedokonceny komentar sa uz tu objavil:-)) Len som chcela povedat , ze pre vacsinu ludi je tazke "uhadnut" velkost plechu a preto by tu taky udaj mal byt .
manya
pre začiatočníkov sú všetky detaily dôležité, je dobré ich mať pri recepte, polopatistický návod prispeje k úspešnému výsledku, mám doma dve mladé kuchárky a viem, že detaily spravia veľa;
harknessy
s velkostou hrncekov sa to nie vzdy da, ak niekto vari napriklad z kucharskych knih vydavanych v Britanii (alebo v Statoch), tam je uvadzane mnozstvo ingrediencii vzdy v jednotkach ako salka, lyzicka atd. Ale vo vseobecnosti plati zhruba toto: salka je priblizne 2,8 dcl, polievkova lyzica 1,8 cl a cajova lyzicka 0,5 cl
2010
Princip cup - hrnceka je to ze je totalne jedno aky velky je...pomer ostava ten isty, 1 hrncek mlieka, 2 hrnceky muky atd. VSETKO MUSI BYT V HRNCEKU bez vahy ! Vymysleli to emigranti co prisli do ameriky s holym zadkom nie este s vahou v batohu, takze netreba mudrovat s dcl a cl a jednoducho spravit z hrnceka aky mate kolac bude mensi raz vacsi ale chutovo to iste, oni neboli az taky sprosti v minulosti.
harknessy
@2010 - to co si napisal plati mozno u hrncekoveho kolaca, akonahle mas recept, kde mas okrem hrnceku aj ine jednotky tato teoria pada. A prepocitaval som to na jednotky objemu, nie na jednotky vahy, vahove jednotky sa tu skutocne uplatnovat nedaju, kedze kazda surovina ma inu vahu. Posledna poznamka, nevymysleli to emigranti, kedze sa to pouziva aj v Britanii (a aj v inych krajinach kolonizovanych Britskym imperiom), a britska kuchyna rozhodne nevznikla z americkej.
2010
Uplne s tebou suhlasim da sa z toho spravit aj doktorat, ja stale nemam vahu , a piekol som ako ma naucili v afrike, mam len hrncek, polievkovu lyzicu a cajovu lyzicku.
Nahovarali ma kupit digitalny hrncek co robi objem aj vahu, ale aj tak uz nepeciem, takze je mi to jedno.
 www.kogan.com/au/buy/measuring-cup-scales/?utm_source...
harknessy
Ja som bol nuteny naucit sa prepocitavat, ked som zil v Britanii, zil som vo farmarskej oblasti a tamojsi farmari vobec metricku sustavu nepoznali (v mestach ju v podstate ovladaju, ale tam to bolo zaujimave), ale osobne mi to teraz viac vyhovuje v tychto jednotkach ako v gramoch, lebo vahu tiez nepouzivam.
megdesign
Staci mat to vytlacene a nalepene z vnutornej strany dvierok na kuch. linke a je po dileme ;)



janger
Som vzdy rada, ked ludia napisu pri svojich receptoch, aku velku formu pouzili. Ja to tak v svojich receptoch na torty, zakusky... vzdy napisem. A pri hrncekovych receptoch to nie je jedno, aky hrncek kto pouzije....Ak niekto pouzije 300ml hrncek a niekto 250ml hrncek, tak potom uz pomer muky napriklad k vajciam nesuhlasi. Bolo by to jedno len vtedy, ak by sa kazda zlozka (teda napriklad aj vajcia, rozpustene maslo...) uvadzali v hrncekovej forme. Inak je recept nepresny. A myslim, ze hlavne pri peceni zakuskov su tie pomery dolezite. Takze velkost hrnceka v receptoch tiez uvitam.
pusta
no , vidím tu už dosť ve+a názorov, návrhov od používateľov varechy, ale zatiaľ žiadnu reakciu od redakcie.