Varenie

Maslo vs Hera

mimitje - fotkamimitje, 21. februára 2012

Už dávnejšie mi behá mysľou táto téma. Maslo, alebo Hera do
zákuskových, alebo tortových plniek? Ja zásadne používam maslo a do
nedávna som si myslela, že jediným dôvodom, prečo gazdinky nesiahajú
po masle do plnky, je cena masla. Ale z tohto omylu ma vyviedli aj
recepty a komentáre k jednotlivým receptom na Vareche, ktoré obsahujú,
respektíve uprednostňujú margarín v plnke! Oni totiž opäť potvrdzujú, že
" sto ľudí, sto chutí" a margarín v plnke sa naozaj teší obľube... A asi
nielen tu. Napríklad aj môj Belgický priateľ si zásadne maže chlebík
margarínom (lebo mu proste chutí :) a pravdepodobne by mu chutil lepšie
aj v torte ), ale napríklad do varenia (omáčok..) dáva len maslo... Tak čo,
Varecháčky, maslo, alebo Hera do zákuskových a tortových plniek? A
prečo to jedno alebo to druhé?

@zareaguj


Diskusia k téme

marianna76
Ja ak si mám vybrať, tak Heru... neviem, či kôli cene, ale možno... pre mňa je taká voňavá. Aj polievku zeleninovú, či šampiňony opečené na nej, super. Asi kôli tej vône. Iný tuk do plnky určite nie. myslím tým okrem masla a hery.
1x alda
sladkacokolada
Ja do zákuskov používam Heru. Ak maslo, tak jedine 1:1 s Herou. Samotné maslo by som do plnky nedala , lebo mne to kĺže potom po jazyku a nemám to rada. Hera je jemnejšia, nejde o cenu, veď z margarínov je Hera asi najdrahšia. Palmarín výhradne do koláčov, nátierkové maslo nekupujem a natrieť na chlieb jedine maslo.
1x alda
ferok
Pred 89-rokom bola SANA vlastná sestra masla a KOUKUS vlastný brat
irenaw
to je presne tak, sto ľudí, sto chutí, zaleží aj čo sme jedli v detstve, ako sa ďalej stravujeme... my sme doma mávali maslo alebo masť a to mi chutí a vonia dodnes. taká Rama bola kedysi len za hranicami a bolo to niečo extra. môj muž jedával aj Ramu, on nie je až tak vyhranene maslový, hoci na chlieb ho má rád. mne margarínové zákusky absolútne nechutia a jemu zas až tak nevadia, hoci ja doma robím len maslové a má ich rád. u niekoho môže byť aj zdravotné hľadisko, napríklad niektoré autoimunitné ochorenia ako reumatoidná artritída. zápalové procesy v kĺboch sa pri konzumácii rastlinných tukov zhoršujú. odporúčajú sa živočíšne tuky, z rastlinných len olivový olej. rybí tuk ako podporný prosriedok pri liečbe.
1x alda
marcy
ja som maslová .....maslo je určite drahšie ako Hera,nemám nervy pri spájaní plnky,lebo zdrcnutie nehrozí,hodne ho používam pri varení....aj masť mi chutí,no musím si ju pripraviť sama :)
afataga
ja zasadne a vzdy len maslo, aj kvoli chuti, ale hlavne kvoli tomu, ze tie tuky nie su moc zdrave, prve maragriny boli vyvinute ako krmivo, ale zvieratam to moc nechutilo, tak to vselijako vylepsuju a pridavaju rozne aromy, aby sa to podobalo na maslo, preco to asi zvierata (tusim to boli pstrosy) asi nechceli? margariny vseobecne skoro nepodliehaju kazivosti, tak co do nich davaju? viem ze sa zasa ktosi do mna obuje, ale pytala si sa na nazor, tak som ho napisala, na nete je k tomu vela clankov, kto chce, najde si
marianne69
do kysnuteho najradsej uprednostnujem mast,po nom olej,na plnky sa striktne masla nedrzim,ak mam tak dam,ak nie pouzijem heru a na kolace maslo,palmarin podla toho, co doma mam
1x alda
babidka
Pamatam sa , ze mama davala vsade maslo a "koukus" ci "Sanul" nechcela ani vidiet . Ale potom prisla novinka "Hera - vlastna sestra masla" a natierkove "Juno" a hoci mne osobne to velmi nechutilo , tak sme si zvykli ...Na smetol v kolacoch , Heru a Heliol v plnkach . Trvalo to niekolko rokov a my sme aj zabudli , ako chuti maslovy chlieb , maslova plnka v zakuskoch a linecke pecivo robene s maslom a nie smetolom ci Herou . Nastastie som si raz pri vianocnom peceni spomenula , ake ine boli linecke kolaciky za mojho detstva , ake uzasne maslove kremy boli na kolacoch a vtedy som podarovala vsetky tie Hery, Helioly ,Palmariny a susedke a zacala pouzivat naspat maslo . NELUTUJEM :-)))
1x alda
mimitje
Super komentáre! Áno, nostalgia, respektíve spomienky zohrávajú podľa mňa tiež veľkú, respektíve až kľúčovú úlohu... Ak ste videli kreslený film "Ratatouille", kde milý hlodavec navaril Michellinovskému inšpektorovi jedlo, ktoré bolo vo svojej podstate úplne obyčajné, ale pripomenulo mu jeho mamu a detstvo, čo vzbudilo takú zvláštnu a silnú emóciu v prísnom inšpektorovi, ktorá totálne prebila fakt, že jedlo vlastne varil potkan... Pekný film. A moja babka, ktorú som totálne zbožňovala, vždy nakoniec piekla medové rezy s Palmarinom (smetolom) v plnke a nevedeli sme sa ho dojesť. Potom zomrela, tak sme ten recept strážili ako oko v hlave, ale už ho nikdo taký nenapiekol..
marianne69
jedna z najmilsich rozpravok,pozeram ju dookola a stale sa dobre bavim:-)
danielas
Aj moja mama dávala všade iba maslo. A tie mamine koláče boli vždy najsamlepšie. Ja len pokračujem.Teda - maslo,do všetkých krémov jedine to,do cesta tiež väčšinou maslo, Heru len ojedinele.
irenaw
:O))) začala som zeleninu rovnako ukladať ako Rémy do okrúhlej zapekacej misy a zakrývať papierom na pečenie, predtým som ju pekávala len tak na plechu, čo viac dodať... len toľko, že tá rozprávka je celá "varechová"
irenaw
@marcy masť musí byť jedine domáca, to v obchode sa mi na masť veľmi nepodobá, aj tam sú tuším stužovače, či čo. ten chlieb čo máš v profile je úžasný :)
nathaliez
Ja by som asi volila maslo. Milujem jeho nezameniteľnú chuť. Hoci ceny na Slovensku sa mi nepozdávajú, ale margarín je margarín a maslo je maslo. Moja neter napríklad neuznáva ani jedno, ani druhé. Podľa nej, je to nechutné :D
sovka62
Plnky robievam skoro výlučne s maslom. Len v lete, ak mám obavu, že by sa zákusky v horúčave rýchlo topili, použijem margarín. Ale nie Heru, to je margarín na pečenie (používam do keksíkov a treného cesta a mimochodom, má minimálny obsah transnasýtených mastných kyselín, to sú tie škodlivé). Do krémov pridávam zásadne Heliu, to je margarín určený na tento účel, dávam ju napoly s maslom. Kedysi som používala aj Smetol, ale už som ho nevidela ani nepamätám.
mimitje
Fakt dosť odstrašujúce... A to aj potvrdzuje - všetko treba s mierou.
veronika353
Manželovi do kokosové rolády dávám máslo,jinak používám do náplní Palmarin,vylepším to troškou rumu nebo koňaku a je to dobré:-)))
marcy
@irenaw :o) ďakujem.....veľmi,veľmi rada pečiem chlieb a ešte radšej ho jem,hi,hi
klaura
Ja na masle dusím zeleninku do polievok, a natierame si ho na chlebík ... do plniek zásadne Heru, niekedy Heliu ... Palmarín si do plnky neviem ani predstaviť ... a tu na Vareche je niekoľko receptov s Plmarínom v plnke ... akosi nemám odvahu to vyskúšať
celeblith
Ja som tento rok v castovskej pekarni objavila zazrak, vazeny margarin, vraj sa podoba na starodavny smetol :) vianocne kolaciky (vanilkove rozky, fukane rozteky) chutili ako s maslom, dala som ho aj do plnky (nadstavovanej s pudingom resp. mukovou kasou) a plnka nemala chybu, netvrdim to len ja ale aj mamina znama- cukrarka, plnky lepsie drzia, v lete sa nekazia su chutne :)
afataga
precitajte si ten clanok, co som dala link a hned budete vediet preco sa nekazia
evusik
naša mama používala na pečenie margaríny (Sana,Hera), ale na chleba sme mali vždy len maslo a ja som vlastne vždy robila to isté... zákusky pečiem v podstate len 2x do roka a čo najmenej maslové, ale v poslednom čase som začala piecť torty a tam sa bez masla nedá, ale asi tiež nie je maslo ako maslo a nie z každého sa mi plnka podarila tak aby som bola absolútne spokojná...
My sme na chleba dávali vždy len maslo, veď rôzne nátierkové margaríny sa k nám dostali až po revolúcii a zvykli sme si, teraz maslo na chleba kupujem len občas :-)
mirka111
jedine maslo! ani na chleba si nenatieram heru, lebo mi nechuti. mne napriklad maslo vonia a margariny smrdia. bol tu presne opacny nazor. kolko ludi tolko chuti:)
evanaaa
Tento článok tu už bol,podľqa mňa je dosť starý ale jeho účinok zostáva. Ja som mala rada maslo, leže margaríny sú pre mňa pohodlnejšie a myslím si, že od tej doby, čo pokapali morky, sa jeho zloženie zmenilo a upravilo tak, aby z neho nepokapali aj ľudia. Je veľa vecí škodlivých, čo jeme a ak by sme ich mali vynechať, tak by nám too veľa nezostalo na jedenie. Predsa sa navzájom nebudeme tráviť, aj výrobcovia sa snažia nájsť čo najbezpečnejšie prísady a zloženie jedlých tukov je už prijateľnejšie ako keď sa začali vyrábať. Mne celkom chutia, aj keď to nie je maslo - Dela, Rama alebo Flora. A konzumuje ich dosť ľudí, nie je štatistika, ktorá by dokázala, že by boli až tak škodlivé, napokon, záleží na každom, čo konzumuje. Mimochodom, ani mne nechutili plnky s margarínmi, aj mama používala na pečenie maslo, ale nemala som veľa príležitostí jesť domáce torty a koláče aby som mohla porovnávať. A tie sa zasa nedajú porovnať s tými kupovanými, kde je ozaj cítiť umelina. Masť si vytápam, nekupujem, pečiem málo, na varenie používam oleje a tú masť. A ako píše aj @mimitje , všetko s mierou....
evanaaa
Ak ste si prečítali článok č.1, na ktorý dala link @afataga , mali by ste si prečítať aj oponentné dva príspevky k článku, na ktorý dala link @evusik a potom hodnotiť.
kuchticka
Ja pouzivam iba maslo - na vsetko.!!! Margarin povazujem za nezdravu imuitaciu ako vsetky "umeliny".
mimitje
@michsamant , vďaka za ten blog. ( a keď už sa na neho kliknite, pozrite si "sladké vábničky" :) Ten Key Lime pie, alebo Mini Pavlovy nemajú chybu!
smajliqa
nie som taka skusena, ako tu tieto zienky varechacky, ale mne chuti torta jedine s maslom,,, mne vobec margarin v plnkach nechuti,,,, ani neviem opisat tu chut,,, nie je dobra....
tykadielko
ja tiež pridávam len maslo do plniek....ale my ľúbime pudingovo-tvarohovo-kyslosmotanovo-maslovo urobené plnky....čistú maslovú robím len výnimočne :)
afataga
@evanaaa vyrobcom nejde o to, aby sme boli zdravi, ale v prvom rade o co najvyssie zisky, bola som v jednej vyrobni na maragrin, neviem ani len opisat ten smrad a to bola nova fabrika, vsetko nerezove, takze ziadna storocna fabrika, ale je to kazdeho vec co konzumuje, ale ak je pravda ze margariny zapchavaju bunkove steny tak potom uz len to staci, aby som sa tomu vyhybala.
zuzik01
ja osobne maslove plnky a vobec zakusky a kolace, kde ide vela masla, nemusim... Okrem ineho margarin pouzivam absolutne minimalne, kedze milujem chut a vonu masla. Prave maslo pouzivam pri vareni velmi casto, hoci len trochu na vonu ;-)
A este cosi. Niekto tu spominal, ze sa torta bez masla neda urobit. VELKY OMYL! Naposledy som urobila tuto tortu  varecha.pravda.sk/recepty/sviatocna-cokoladova-torta-foto...
a je absolutne uzasna. Najlepsia aku som kedy jedla. A to som ja velmi narocny jedak ;-)
pachola
používam maslo na chlieb, heru do plniek ale zvykla som si ,že dávam polovicu tvarohu a polovicu tuku ,plnka je celkom dobrá do kysnutého cesta používam domácu škvarenú masť.... rama a iné tuky ,čo sa natierajú na chlieb sú iba odpadovým tukom pri výrobe vyšlahané s vodou a obohatené o vitamíny
siskam
Heru dávam zásadne do cesta. Je potom voňavé a chutí mi najlepšie. Do plniek dávam vždy len maslo. A mimochodom, v obchodoch /Fresh/ sa znovu objavil Smetol . Videla som ho práve včera.
hannah22
na chlebík maslo, do plnky tvaroh a maslo, bravčovú masť a Heru do cesta, desí ma čítanie článkov o škodlivosti margarínov, patrím do generácie ktorá o tom nemala ani tušenie a margarín patril k bežnému pečeniu.... ale čo už.... :(
margarida
Na chlieb maslo, do kysnutých koláčov hocijaký margarín a olej, do plniek palmarín - tak sa mi to osvedčilo.
soncya
Do bábovky sa mi osvedčili margaríny (Lando), do kysnutého jednoznačne masť,na plnky používam najčastejšie Heliu alebo klasické maslo. Na chlebík jedine masielko.
hrusticka76
..margarín alebo stužený tuk obsahuje kyselinu elaidovú,ktorá má bod topenia cca 45st.C,zatiaľ čo maslo a masti,bravčová,kačacia,husacia obsahujú kyselinu olejovú a majú bod topenia 25-30st C..teplota ľudského tela je cca 37stC..45stC nedosahuje ani počas vysokých horúčok..takže zatiaľ čo kyselina olejová z masla sa v pohode v našich žalúdkoch roztopí,žalúdočné enzýmy ju rozložia tak kyselina elaidová, neroztopená a nerozložená prejde cez žalúdok bezo zmeny a pekne zanáša náš organizmus škodlivinami..toť len poznámka zo zdravotného hľadiska..odkedy toto viem,nekupujem žiadne margaríny ani stužené tuky..
enge149
súhlasím zo zdr.hľadiska/už som to písala opakovane/je naozaj zdravšie obyčajné maslo,je živočíšneho pôvodu,ale zdravšie,lebo je z kravského mlieka a neobsahuje žiadneumeleé látky ani emulgátory,nemá takú dlhú dobu trvanlivosti,neobsahuje žiadne farbivá ani pridané látky/umelo sa pridávajú do margarínov-sú to aditíva,umelé tuky sa musía zohriať na vysokú teplotu,tým strácajú svoje vitamíny aj min.látky,preto sa tam opakovane pridávajú a chvália ich aké sú zdravé...je toho negatívneho ešte veľa/najzdravšie je obyčajné maslo,aj keď obsahuje živ.tuky,avšak všetko s mierou,radšej menej a zdravé ako veľa a lacné..na pečenie sa dá používať do cesta,kde je vyšia teplota aj margarín,kto nechce maslo,ale do hotového krému sa dá maslo skombinovať s herou alebo heliou/je to slovenský aj český výrobok,zloženie podobné/do masla sa pridáva hera alebo iný tuk,preto,aby sa krém v torte alebo v zákuskoch rýchlo netopil,hlavne v lete,to poznáme,kto pečie Torty,ale na domáce a svoje použitie na rýchly konzum je najzdravšie maslo/aj keď je drahšie,väčšinou to zdravšie je vždy drahšie/,každému podľa chuti aj možností..
enge149
súhlasím zo zdr.hľadiska/už som to písala opakovane/je naozaj zdravšie obyčajné maslo,je živočíšneho pôvodu,ale zdravšie,lebo je z kravského mlieka a neobsahuje žiadneumeleé látky ani emulgátory,nemá takú dlhú dobu trvanlivosti,neobsahuje žiadne farbivá ani pridané látky/umelo sa pridávajú do margarínov-sú to aditíva,umelé tuky sa musía zohriať na vysokú teplotu,tým strácajú svoje vitamíny aj min.látky,preto sa tam opakovane pridávajú a chvália ich aké sú zdravé...je toho negatívneho ešte veľa/najzdravšie je obyčajné maslo,aj keď obsahuje živ.tuky,avšak všetko s mierou,radšej menej a zdravé ako veľa a lacné..na pečenie sa dá používať do cesta,kde je vyšia teplota aj margarín,kto nechce maslo,ale do hotového krému sa dá maslo skombinovať s herou alebo heliou/je to slovenský aj český výrobok,zloženie podobné/do masla sa pridáva hera alebo iný tuk,preto,aby sa krém v torte alebo v zákuskoch rýchlo netopil,hlavne v lete,to poznáme,kto pečie Torty,ale na domáce a svoje použitie na rýchly konzum je najzdravšie maslo/aj keď je drahšie,väčšinou to zdravšie je vždy drahšie/,každému podľa chuti aj možností..
ivava1
ja používam iba maslo, na chlieb aj do pečenia, maslo má nezameniteľnú chuť a vôňu a margaríny akúsi zvláštnu lepivú konzistenciu (čo to asi robí v našom tele) a pre mňa nepríjemnú "vôňu".
bubuayogi
jedine maslo, nehladiac na cenu, najradsej mame liptovske, kedze uz zial nebyvame na dedine, kde boli kravicky a domace mlieko, maslo, syr, tvaroh.....margariny sa vyrabaju z ropnych latok, mali sme to v ucebniciach chemie pre gymnazia, preto sa nekazia a nejde na ne ani hmyz, staci mi ked si uvedomim, ze Heru vyraba ta ista nadnarodna spolocnost, co sampony atd. tolko moj nazor.
dobreazdravo
Margaríny boli vyvinuté, keď bol nedostatok mlieka na maslo. Ztužené (hydrogenované) tuky sú náhradou, ktorá sa snaží nahradiť chuť masla, ale svojím zložením sa k nemu ani nepribližuje. Hovorí sa, že do margarínu ešte jednu molekulu a je z toho PVC... Výroba ztužených tukov a ich skladovanie i distribúcia je pre výrobcu podstatne lacnejšia, ako produkcia a distribúcia masla. A pečeň vyrába cholesterol na opravu povrchu ciev z toho, čo jej dodáme. Tzv. zvýšený cholesterol je priamy dôsledok používania ztužených tukov v potravinách.
Každý si môže vybrať...

 dobreazdravo.sk/bez-tuku-ani-nahodou/...
jozka2
Ja som uz tusim kdesi k margarinom pisala moju skusenost ked sa zacala rozbiehat konzumacia masla moja spolupracovnicka zacala jest s margarinom a zacala sa jej vyhadzovat doslova vredy po tele,no margariny su uz vylepsene ale pri procese sa zohrievaju tusim na 280 stup.celsia.