Sviatočná čokoládová torta (fotorecept)

Sviatočná čokoládová torta (fotorecept)
Foto: katyka007
katyka007Katyka007, recept pridal: 22. novembra 2011 22:42Ďalšie jeho recepty

Keď som túto tortu jedla prvý krát u kamarátky, vravela som si, že lepši dezert som v živote nemala. Korpus šťavnatý, krém neporovnateľný s tukovými plnkami na aké som bola naučená a aké som dovtedy robievala (no ako sa za mladi naučíš...:-) a tak som bola naučená ) Ak skúsite, pochopíte. Moj manžel má bubliny za ušami, ked sa ňou napcháva (čo nie je tak často, lenivá som veru gazdinka, zvyčajne to uhrám bublaninami :-))) Ale keď má sviatok, tak nesmie chýbať.

Suroviny

10
porcií
120
minút
príprava
35
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Pretože ide o môj druhý pokus varenia s fotkami, tak som si nafotila aj suroviny. Skoro všetko, no, tak z každého niečo :D. Takže si pripravíme suroviny.
Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 1

2

Začneme s kakaovým korpusom. Oddelíme bielky od žĺtkov. Vyšľaháme bielka a keď máme krásnu penu vmiešame do nej cukor.
Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 2

3

Do peny postupne pridávame žĺtky a na nízkych obrátkach mixéra šľaháme pomaly ďalej. Múku zmiešame s kakaom prepasírovaným cez sitko aby sme nemali hrudky. Tak isto do peny po lyžičkách pridávame zmes múky a kakaa. Pomaly miešame aby nespadlo cesto.
Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 3

4

Pripravíme si formu (Ø 26 cm) na korpus. Natrieme maslom a nasypeme múku. Do formy nalejeme cesto a dáme do predhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme cca 30 – 35 minút. Lepšie je pripraviť si ho večer a nechať cez noc vychladnúť.
Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 4

5

Vychladený korpus si rozrežeme na tri pláty.
Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 5

6

A môžeme sa pustiť do prípravy penového krému. Do misiek si dáme: - žĺtky s 30 gr cukru, - bielky s 30 gr cukru, - a smotanu na šľahanie s 2 lyžicami práškového cukru.
Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 6

7

Vyšľaháme si zmes v každej miske – výsledok by mal vyzerať ako na foto.
Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 7

8

Do hrnca na mlieko si dáme roztopiť čokoládu. Kým sa rozpustí čokoláda, pripravíme si 50 ml silnej kávy, ktorú potom nalejeme do hrnca a zmiešame s roztopenou čokoládou.
Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 8

9

Do misky kde sme si vymiešali cukor so žĺtkami nalejeme a vmiešame čokoládovú zmes. Potom sem po malých množstvách pridávame a pomaly miešame najprv bielkovú penu a potom vyšľahanú šľahačku. A krém je hotový. Kto má rád krémovejšiu tortu, môže pokojne urobiť krém z dvojitého množstva – bude trochu vyššia.
Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 9

10

V tortovej forme si vyskladáme tortu. Prvý plát zalejeme tretinou vychladeného sirupu. Ten si pripravíme ľahko zmiešaním všetkých uvedených ingrediencií. Ďalej naň natrieme polovicu krému. Zakryjeme druhou časťou korpusu a postup opakujeme. Dáme do chladničky na 5-6 hodín.
Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 10

11

Vychladená torta vyzerá takto
Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 11

12

Aby sme tortu dokončili, potrebujeme si ešte pripraviť polevu. Želatínu pripravíme podľa návodu. Zmiešame suroviny na polevu a dáme ich variť. Je dobre mať teplomer aby teplota nebola vyššia ako 104 stupňov. V poleve nám môžu vzniknúť hrčky z kakaa a preto ju precedíme. Necháme ju vychladnúť na 50 stupňov. Pridáme namočenú želatínu a miešame do roztopenia. Podľa doporučenia som nechala teplotu klesnúť na 30 stupňov.
Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 12

13

Tortu ktorú položíme na vyššiu podložku (použila som stojan na grilovanie z mikrovlnky) je dobre si položiť aj na plech, aby sme pretečenú polevu mohli ďalej zliať do druhého plechu a postup viackrát zopakovať (to som okukala na internete :-))). Keď zužitkujeme celú polevu, dáme tortu ešte vychladnúť aspoň na tri hodiny. Dekorujeme podľa fantázie. Ozdobila som ju s guličkami marcipánu a kúskami roztopenej čokolády do ktorej som nasypala prifarbenú kokosovú múčku.
Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 13

14

A tu je jeden rez. Dobru chuť!
Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 14



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • sora2, 23. novembra 2011 o 09:54
    no neviem, krém zo surových vajičiek, trocha nebezpečné, nie


  • rressia, 23. novembra 2011 o 10:09
    nádherne nafotený a popísaný recept!
    ale tie vajíčka-surové... tiež troška váham...


  • julica, 23. novembra 2011 o 10:10
    Vyzerá nádherne, tiež sa bojím surových vajec, ale niekedy mám prístup k čerstvým od mamy, takže pohoda. Tuším bude bratovi na 19-tku. díky


  • letisia, 23. novembra 2011 o 10:15
    aj mňa odrádzajú tie surové vajíčka, preto aj tiramisu bez nich, len s vajcovým likérom


  • dulajka, 23. novembra 2011 o 11:27
    ..nadhera !!! si velmi sikovna :-)


  • zuzik01, 23. novembra 2011 o 11:32
    ahojte dievcata, suhlasim s vami, ze surove vajicka veruze nie je nic moc... ale existuje riesenie - vyslahat ich nad parou ;-) @letisia - zakladom tiramisu je prave tzv. zabaglione, kde zltka slahas nad parou a vznikne ti z toho taka uzasna masa, do ktorej ak pridas nasledne mascarpone a jednu vyslahanu slahacku, vznikne ti ten najlahodnejsi krem :-) snad som pomohla...


  • zuzu45, 23. novembra 2011 o 11:48
    torta bola skvelá, tiež by som odporúčala vajíčka vyšľahať nad parou aj ked je to zdĺhavejšie


  • katyka007, 23. novembra 2011 o 12:50
    Zuzi01. dik za tip. ja aj do tiramisu davam zltka, neslaham ich nad parou, ale mozem nabuduce skusit.
    Zuzka, som rada, ze Ti chutila.


  • alexdidi, 23. novembra 2011 o 13:09
    Krásna torta,ale tiež sa trochu obávam surových vajec.Robím však fantastickú naozaj čoko-čokoládovú tortu,ktorá má vždy neuveriteľný úspech» varecha.pravda.sk/recepty/hriesna-torta-fotorecept/8776-r...


  • torticka, 23. novembra 2011 o 13:46
    Krásna tortička, ale ja mám problém to rozrezať. Ja hovorím, čím krivšie, tým krajšie.


  • tinca, 23. novembra 2011 o 16:45
    krásna torta, aj na reze. Krém sa mi veľmi páči, len tiež by som vajíčka prešľahala nad parou


  • dorisa, 23. novembra 2011 o 17:29
    ...asi krajší popis na tortu som nevidela, podrobný, pekný.


  • valeri, 23. novembra 2011 o 17:54
    Torta na výbornú, ale určite by som krém zo surových vajíčok nerobila, uvarila by som ho nad parou a potom vychladnutý zmiešala so šľahačkou, ale inak nemá chybu. Ukladám si ju


  • babidka, 23. novembra 2011 o 19:09
    Aj mne sa paci :-) No a kedze mam vlastne cerstve vajicka , tak sa surovych zltkov nebojim...


  • sneica, 23. novembra 2011 o 19:18
    nadherna torta a perfektny fotopostup...


  • letisia, 23. novembra 2011 o 20:35
    Mám veľa receptov na tiramisu, aj originál talianske, ale ani v jednom sa nešľahajú žĺtky nad parou. No ale môžem vyskúšať.


  • 3sandra3, 23. novembra 2011 o 21:00
    prekrásna torta


  • katyka007, 24. novembra 2011 o 09:10
    Letisia, podobne, ale zase mam male dieta, takze skusit to mozem, predsa je to asi bezpecnejsie (nikdy som sa nad tym takto nezamyslala). Nabuduce skusim zltky vyslahat nad parou. Z tejto torty krpec dzobol iba trosicku, nie kvoli vajickam, ale kvoli silnej kave a alkoholu. Sice ho tam nejde vela, no aj tak ho citit. Napr tiramisu mu nedavam vobec, tam je alkoholu "trosku" viac :D


  • akeber, 24. novembra 2011 o 13:24
    fííha krásna tortička


  • babkamt, 24. novembra 2011 o 16:53
    Torta si ti vydarila.Obdivujem tvoju lesklú polevu.Čokoládové mám rada.


  • damisa, 9. decembra 2011 o 19:48
    som rada, že som naďabila na Tvoj recept, je skoro taký istý ako môj, my ho voláme šuhajdova torta a je to najobľúbenejšia torta v našej rodine


  • lailuska, 10. marca 2013 o 12:35
    Krásny recept a krásne nafotený! Tiež by som vajcia šľahala nad parou. Vyskúšam, vnučka bude mať 6 rôčkov a ľúbi čokoládové.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablková pita
Syn sa chystal striekať chardonnay v hone Ingle. Musel som sa poponáhľať. V strede hektárovej vinice pri kamenici rastie statná letná jabloň. Má veľké tvrdé plody s ružovými škvrnkami.

Varecha 30/2014: Rajčinová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 25. júla 2014 v denníku Pravda.

Turecká kuchyňa: Hosť do domu - boh do domu
Seriál SVETOVÉ KUCHYNE dnes z orientálneho Turecka od našej Varecháčky Cesminaz.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 30/2014: Rajčinová kuchárka Rajčinová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 25. júla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist