Sviatočná čokoládová torta fotorecept

katyka007Katyka007, 34 ročná žena, Bratislava, 22. novembra 2011 22:42
Ďalšie jej recepty »

Sviatočná čokoládová torta (fotorecept)Foto: katyka007

Keď som túto tortu jedla prvý krát u kamarátky, vravela som si, že lepši dezert som v živote nemala. Korpus šťavnatý, krém neporovnateľný s tukovými plnkami na aké som bola naučená a aké som dovtedy robievala (no ako sa za mladi naučíš...:-) a tak som bola naučená ) Ak skúsite, pochopíte. Moj manžel má bubliny za ušami, ked sa ňou napcháva (čo nie je tak často, lenivá som veru gazdinka, zvyčajne to uhrám bublaninami :-))) Ale keď má sviatok, tak nesmie chýbať.

10
porcií
120 min
príprava
35 min
na 180 °C

Suroviny

korpus:
7 ks
210 g
180 g
30 g
 štipka
krém:
2 ks
2 ks
60 g
200 g
50 ml
200 ml
sirup:
200 ml
100 g
2 pl
poleva:
175 ml
150 ml
225 g
75 g
8 g (4 listy)

Postup prípravy

  1. 1

    Pretože ide o môj druhý pokus varenia s fotkami, tak som si nafotila aj suroviny. Skoro všetko, no, tak z každého niečo :D. Takže si pripravíme suroviny.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začneme s kakaovým korpusom. Oddelíme bielky od žĺtkov. Vyšľaháme bielka a keď máme krásnu penu vmiešame do nej cukor.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do peny postupne pridávame žĺtky a na nízkych obrátkach mixéra šľaháme pomaly ďalej. Múku zmiešame s kakaom prepasírovaným cez sitko aby sme nemali hrudky. Tak isto do peny po lyžičkách pridávame zmes múky a kakaa. Pomaly miešame aby nespadlo cesto.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si formu (Ø 26 cm) na korpus. Natrieme maslom a nasypeme múku. Do formy nalejeme cesto a dáme do predhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme cca 30 – 35 minút. Lepšie je pripraviť si ho večer a nechať cez noc vychladnúť.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vychladený korpus si rozrežeme na tri pláty.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A môžeme sa pustiť do prípravy penového krému. Do misiek si dáme: - žĺtky s 30 gr cukru, - bielky s 30 gr cukru, - a smotanu na šľahanie s 2 lyžicami práškového cukru.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyšľaháme si zmes v každej miske – výsledok by mal vyzerať ako na foto.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do hrnca na mlieko si dáme roztopiť čokoládu. Kým sa rozpustí čokoláda, pripravíme si 50 ml silnej kávy, ktorú potom nalejeme do hrnca a zmiešame s roztopenou čokoládou.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do misky kde sme si vymiešali cukor so žĺtkami nalejeme a vmiešame čokoládovú zmes. Potom sem po malých množstvách pridávame a pomaly miešame najprv bielkovú penu a potom vyšľahanú šľahačku. A krém je hotový. Kto má rád krémovejšiu tortu, môže pokojne urobiť krém z dvojitého množstva – bude trochu vyššia.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V tortovej forme si vyskladáme tortu. Prvý plát zalejeme tretinou vychladeného sirupu. Ten si pripravíme ľahko zmiešaním všetkých uvedených ingrediencií. Ďalej naň natrieme polovicu krému. Zakryjeme druhou časťou korpusu a postup opakujeme. Dáme do chladničky na 5-6 hodín.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vychladená torta vyzerá takto

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Aby sme tortu dokončili, potrebujeme si ešte pripraviť polevu. Želatínu pripravíme podľa návodu. Zmiešame suroviny na polevu a dáme ich variť. Je dobre mať teplomer aby teplota nebola vyššia ako 104 stupňov. V poleve nám môžu vzniknúť hrčky z kakaa a preto ju precedíme. Necháme ju vychladnúť na 50 stupňov. Pridáme namočenú želatínu a miešame do roztopenia. Podľa doporučenia som nechala teplotu klesnúť na 30 stupňov.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tortu ktorú položíme na vyššiu podložku (použila som stojan na grilovanie z mikrovlnky) je dobre si položiť aj na plech, aby sme pretečenú polevu mohli ďalej zliať do druhého plechu a postup viackrát zopakovať (to som okukala na internete :-))). Keď zužitkujeme celú polevu, dáme tortu ešte vychladnúť aspoň na tri hodiny. Dekorujeme podľa fantázie. Ozdobila som ju s guličkami marcipánu a kúskami roztopenej čokolády do ktorej som nasypala prifarbenú kokosovú múčku.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A tu je jeden rez. Dobru chuť!

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 14
ohodnoť recept:
Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist