Kozie mlieko

85 komentárov
  • sandra, 13. novembra 2011 o 19:45
    Aké máte skúsenosti s kozím mliekom? Pijete ho? Ak hej tak čisté, alebo si ho musíte ochutiť? Ak máte nejaké tipy na spracovanie na produkty pre deti aby im chutili, výroba jogurtov atď, sem s nimi...


  • aroooo, 13. novembra 2011 o 20:21
    Robí sa z neho aj syr, má aj liečivé účinky, konkrétne na čo neviem,ale viem že ho odporúčali piť aj deťom.


  • marianne69, 13. novembra 2011 o 20:26
    Tie najlepsie:-)moja dcera je na nom vychovana.Uz som spominala,ze sa narodila s porodnou vahou 1,50 kg a po troch rokoch pitia koziny:-) prerastla svojich rovesnikov.Mna sice zo zaciatku,no povedzme,ze mi nebolo moc valne,ked som ho varila,ale zvykla som si.Bravala som ho priamo zo zdroja od tety.Treba si zvyknut na specificky zapach aj chut,ak sa to prekona, ide to.Ja som ho vlastne vymenila za kravske a davala namiesto neho.Asi zabralo lebo ma prerastla o pol hlavy,(173 cm) a musim povedat,ze ani chora moc nebyvala okrem normalnych detskych bolaciek.najradsej ho pila osladene a so zltkom,dokonca sme sa zbavili aj anemie,ktoru dedime vsetky zeny z pokolenia na pokolenie.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 13. novembra 2011 o 20:29
    Malému vyšli veľmi zlé testy na kravské mlieko, tak sa snažím zorientovať. Podarilo sa mi zohnať pollitrové kozie mlieko pasterizované, ale musím poriešiť jogurty, syry, nátierky... Prvé zásoby už mám doma, keď som to mlieko ochutnala, nebolo mi všetko jedno...


  • marianne69, 13. novembra 2011 o 20:33
    To ti verim:-)mna natahovalo,s prepacenim.Moja neznasala kravske,mala s neho krce a bolesti bruska.Kozie travila vyborne.Normalne ho vymen za kravske a pojde to aj s pomazankami a dalsimi produktami z neho...


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 13. novembra 2011 o 20:37
    Malého tiež bruško bolievalo.. Trápia ma tie jogurty, tu sa v každom recepte píše, že sa vyrábajú pomocou ďalšieho jogurtu, ale ja som kozí jogurt ešte nikde nevidela...


  • marianne69, 13. novembra 2011 o 20:41
    a neda sa kupit ciste jogurtova kultura v prasku? Viem,ze v zahranici(UK) bolo bezne dostat) sa da...zeby si ju dala do kozinky:-)


  • marianne69, 13. novembra 2011 o 20:42
    a potom si uz budes robit s pomocou dalsieho jogurtu


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 13. novembra 2011 o 20:44
    Budem musieť popátrať, a popísať aj niektorým výrobcom bryndze, či ide o čistý ovčí produkt. Aj ovčie produkty vraj môže..


  • ailuj82, 13. novembra 2011 o 20:46
    tak skús sojový jogurt.A to má alergiu na kravské mlieko alebo alergiu na bielkovinu kravského mlieka? Moja dcera mala tiež zlé vysledky na bielkovinu krav. m., dosť mi pomohla táto stránka: » www.bezmliecnadieta.estranky.sk/clanky/intolerancia-laktozy-a-alergia-n...

    Dietu sme držali skoro rok a zlepšilo sa to. Hlavne musíš čítať zloženie všetkých výrobkov - šunka, keksy, cukríka a aj žuvačky...
    Držím palce :)


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 13. novembra 2011 o 20:51
    No pekne, na tú šunku som zabudla.... Sledovala som diskusie glosterky, aj poznam jej stranky, a tiez viem ze kravske mlieko je takmer v kazdom vyrobku.... Dnes sme skusali sojovy puding vanilkovy a malemu velmi chutil..


  • marianne69, 13. novembra 2011 o 20:55
    Viem,ze aj v Rakusku ju kupis.V obchodoch so zdravou vyzivou.Bryndza a ovcie syry boli aj u nas v pohode.Ale kravskym mliekom ma problem doteraz a pri tom ona miluje vsetko mliecne,majonezove a smotanove .Neodola a potom este brusko pobolieva.Len kozinovy zdroj sme uz stratili aj ked nieviem, ci by to uz v 20-ke pila.:-)najdes sposob,ja by som asi tu jogurtovu kulturu skusila a z nej vyrabala kozie jogurtiky.:-DDD


  • ailuj82, 13. novembra 2011 o 20:56
    Mojej malej celkom chutilo pohánkové mlieko. Pridávala som ho aj do kysnutých koláčov, aj do knedli. Vôbec ho nebolo cítiť. A mliekovú polievku som robila z ryžového mlieka. To pohánkové je trošku sladké a v polievke to nebolo ono :)


  • hubata, 13. novembra 2011 o 20:58
    Asi pred 5 rokmi sme chovali kozy v Limbachu, ale nikdy sme ho nepasterizovali, neprevárali, do večera bolo len v chladničke. Nepamätám si že by malo nepríjemnú chuť. Hádam kým si zvykne, tak by som malému robila z neho bielu kávu alebo kakavko. Nebude horké tým že je prevarené na vysokú teplotu? My sme predávali len čerstvé mlieko, tvaroh, bryndzu, syr. Ľudia si chodili kupovať navečer. U kozy je dôležité kde sa pasie, podľa toho je samozrejme aj chuť aj kvalita mlieka.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 13. novembra 2011 o 20:59
    Už som napísala do jedného "kozieho" :-D eshopu, majú sušenú jogurtovú kultúru, je to nejaká kozia bio farma v Čechách. Pohánkové mlieko poznám, mám ho doma, aj ryžové, len mne ide aj o vápnik. Dávali ste aj nejaké doplnky výživy ako kalcium v tabletách?


  • vavan, 13. novembra 2011 o 21:03
    tu dostať všetky kozie produkty aj sójové na Kvačalovej majú predajňu
    » www.slnecnica.sk/vyrobca/dvur-ratiborice/...


  • ailuj82, 13. novembra 2011 o 21:04
    Detská doktorka jej dala tabletky VITACALCIN , A vápnik obsahuje aj mnoho iných surovín /mak/.
    Ja som kozie mlieko neskúšala, hoci teta kozy chová. Mne to strašne smrdí. Čítala som, že nie je dobré pri alergii na BKM dávať kozie mlieko. Aj to má svoje bielkoviny a alergia sa môže viac rozvinúť. Ale neviem, či je to pravda.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 13. novembra 2011 o 21:06
    @vavan , veľmi pekne ďakujem, to je super! @hubata , pri tom ochutnaní šlo skôr o zlý pocit. Mamina mi vravela že mali v detstve každý deň čerstvé kozie mlieko, ale ona ho nemohla ani cítiť. Malému som dala trochu granka do neho a vtedy pachuť aj vôňa trochu zanikli a trochu ho vypil. Budeme bojovať...


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 13. novembra 2011 o 21:08
    O maku viem, má väčší obsah kalcia ako mlieko, ale malý ho zatiaľ odmieta. lekárka vravela, že ovčie a kozie produkty môže. Asi nás čakajú ďalšie testy, tak uvidíme.


  • marianne69, 13. novembra 2011 o 21:10
    Horke urcite nebolo,varievala som ho v piskaci,len malo svoju chut a zapach.No vidis a kultura je na svete,mne sa to zda taka najschodnejsia cesta,sojove jogurty by som asi nedavala,ale to je uz na tebe.Nemyslim si,ze je az taka zdrava ako sa o nej propaguje.Ja ju mam napriklad zakazanu koli estogenu.Ale to je vec nazoru,ak uznas za vhodne,preco nie.A ziadne doplnky som nedavala sem-tam C zo zinkom,ak ma dobry krvny obraz a nic mu nechyba,naco.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 13. novembra 2011 o 21:14
    No, mám rešpekt dávať malému veci zo sóje, bolo to skôr výnimočne, lebo som nemala alternatívu. Tiež z toho nemám príliš dobrý pocit...


  • 2010, 13. novembra 2011 o 21:22
    Aj mna babka liecila kozim mliekom ... cerstvym... mala ich asi 10. Doteraz nedam do ust nic co ma daco spolocne s kozou .


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 13. novembra 2011 o 21:23
    @2010 , ja som sa obetovala. Prvá som ochutnala... Nestraš :-D


  • marianne69, 13. novembra 2011 o 21:25
    soja,to je na inu debatu:-)ale budete skusat cestou pokusov a omylov ako my.Ak bude kozie dobre znasat a nema alergiu ako pise @ailuj82 ,tak preco neskusit,ved ked mu nebude chutit,budes musiet aj tak hladat inu alternativu.Ale za pokus to stoji a nam to pomohlo.Ked mala dcera 3 roky ,tak sme uz nemuseli chodit ani na kontroly do dojcaku v Martine,lebo nebolo uz treba,dobehla vsetko.Ja to pripisujem prave tomuto mlieku a odvaru z ovsenych vlociek,ktory zboznovala.


  • akeber, 13. novembra 2011 o 21:26
    Ja mám veľmi dobré skúsenosti s kozím mliekom som 31 r onkol.pacientom obe moje deti sa narodili po chemot. (3 r.) obe zdravé ale malinké ...pomohlo im kozie mlieko ....podávala som im ho od 4 mesica ale spočiatku som ho riedila prevarenou vodou , doma sme chovali kozy tak som ho nemusela kupovať . Samozrejme že som ho prevárala , postupne som prestala riediť. Nikdy neboli na nič alergické a do 3 rokoch ani choré , doktorka mi povedala že by sme sa mohli prísť aspoň občas ukázať...ako začali chodiť do škôlky samozrejme niekedy priniesli domov aj chrípku. Nám som neprevárala mlieko vždy sme mali čerstvé aj som ho používala do varenia je to len sila zvyku na chuť kozieho mlieka.Dnes už nechováme kozy ale u nás v dedine nie je núdza ani o výrobky, občas chodím kúpiť hlavne syr.....jogurt to neviem možno niekde na internete.....no jedno viem iste že určite neublíži , je liečivé to viem z vlastnej skúsenosti.


  • marianne69, 13. novembra 2011 o 21:34
    a vapnik sa da ziskat aj z inych zdrojov:sardinky,sezam,tmavozelena listova zelenina,mrkni na to,keby to s kozinou neslo,lebo naozaj nie kazdy tu chut a zapach znasa...


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 13. novembra 2011 o 21:37
    Ďakujem veľmi pekne za všetky rady. Ešte som zvedavá na škôlku, ako to poriešime tam....


  • marianne69, 13. novembra 2011 o 21:37
    @akaber to som rada,ze nie som sama,ktora ju chvali:-)


  • akeber, 13. novembra 2011 o 21:44
    sandratamer dnes sa učiteľky v škôlkach zmieria aj keď detičky ešte používajú plienky možno ak sa dohodneš s riaditeľkou nájdete riešenie...


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 13. novembra 2011 o 21:47
    @akeber , keď sme zvládli hyperaktivitu, toto asi naozaj nebude problém :-D


  • marianne69, 13. novembra 2011 o 21:49
    v roku 1995 som riesenie nenasla a dcerku som musela zo skolky zobrat, vydavila co zjedla a brusko stale bolelo:-( ale teraz uz je ina doba a mozno Ti vyjdu v ustrety:-)


  • lubjak, 13. novembra 2011 o 21:50
    v Bille predavaju kozie jogurty- bily jogurt z koziho mleka ,oznacene nase bio,jogurt je velmi chutny sam o sebe ,ked sa prida trochu dzemu, urcite bude chutit aj dietatu. Cerstve kozie mlieko sa da pouzivat na varenie pudingov ,krupicnej kase ,ked sa ochuti, strati tu vyraznu chut.Zakvasy z kozieho mlieka nemaju az taku vyraznu chut..Dcera strieda mandlove mlieko,ryzove mlieko, najcastejsie sojove. S kalciovymi tabletkami sa treba poradit s lekarom,svojho casu detsky lekar radil ,ze najlepsi je kalciovy sirup/CALCIUM CHLORATUM-IVAX sa užíva na pokrytie zvýšenej potreby vápnika, najmä v období rastu u detí,/hlavne kvoli schopnosti vstrebavania kalcia do kosti.


  • hortenzia51, 13. novembra 2011 o 21:59
    @sandratamer moja sestra chovala kozu kvoli dcerke, ale mlieko je trpke podla toho ako ju krmia ak sa pasie na luke tak je iné ako ked v lese .. tu môj sused má kozy nevie sa starť o ne smrdia naokolo.. viac o tom nekomentujem.. ale pre detičky je kozie mlieko veľmi zdrave.. ak sa niektoré pamätate Jozef Adamovič mál koziu farmu bol chorý a kozie mlieko mu pomohlo, ja kozinu neznašam...


  • julica, 13. novembra 2011 o 22:15
    @sandra , koze jogurty a syry majú v mliečnom stánku na trhu na žilinskej, tuším aj ovčie. Takisto aj v tržnici na trnavskom mýte majú takýto obchodík.


  • marianne69, 13. novembra 2011 o 22:19
    novida a mas to vsetko poriesene:-)


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 13. novembra 2011 o 22:19
    @julica , vďaka za super tip, zajtra si pôjdem urobiť prieskum...


  • julica, 13. novembra 2011 o 22:20
    Ináč suseda si ním vraj vyliečila astmu


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 13. novembra 2011 o 22:20
    No asi ho začnem piť aj ja....


  • 2010, 13. novembra 2011 o 22:25
    @sandratamer , vsetkeho dobreho vela skodi. Babka to predavala u nas sa robil aj tvaroch z toho smrdlaveho mlieka.
    Tie potvory rohate sa nechcu past verte mi kolkorat som prisiel s placom , akurat tak ohryzat daake kriky a utekat prec.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 13. novembra 2011 o 22:31
    Ste super, hneď mám lepšiu náladu :-D @2010 , malý je strašne tvrdohlavý, takže sa nebojím, že by sme to s kozími výrobkami preháňali. On má svoju hlavu a čo nechce, to do neho skrátka nedostanem... preto musím vymyslieť viacej variant a skúšať...


  • 45678, 14. novembra 2011 o 05:26
    @sandramater prečítala som všetky príspevky ku koziemu mlieku, myslím, že každý pridáva svoje skúsenosti, ja skôr teoretické a sprostredkované, no zo zaručených zdrojov.
    Chápem Ťa, že máš obavy o svoje dieťatko a chcela by si mu čo najlepšie pre jeho zdravie a vývoj. Ak má dieťa intoleranciu-neznášanlivosť na kravské mlieko, je pravdepodobné, že organizmus sa bez neho zaobíde a za každú cenu do dieťaťa "tlačiť" mlieko nemá zmysel. Tak ako písala mariane, vápnika je dostatok aj v iných potravinách, preto by bolo možno vhodnejšie syna nastaviť na tieto potraviny, poznám ľudí, ktorí sú už v dospelom veku a doteraz okrem materského mlieka iné nekonzumujú, ani ich výrobky. Ak však chceš obohatiť jedálniček syna tak bohato postačí, ak mu občas naservíruješ napríklad kozí syr. S pridávaním doplnkov vápnika by som odporučila opatrnosť, veľmi diskutabilné a myslím aj nebezpečné, pokiaľ nemáš zistenú jeho hladinu v organizme. Svojvoľné užívanie minerálov najmä pre deti môže mať fatálny dôsledok./Dovolím si poznámku, Calciový sirup má veľmi zlú chuť, to by som si dala radšej glg kozieho mlieka :-)/
    Nepochybujem o liečivých účinkoch kozieho mlieka, osobne poznám ľudí, ktorí sú pesvedčení, že práve kozie mlieko im pomohlo zvládnuť aj rakovinu, no je to predovšetkým v disciplíne a viere. Tvoj syn, ale chorý nie je :-) iba neznáša mlieko a to nie je choroba.
    V škôlke je dnes do určitej miery aj povinnosť, akceptovať dietetické odchylky, ak sú podložené lekárskou správou, teda nemal by to byť problém. Nerob si zbytočné starosti, výdavky so zháňaním kozích a nahrážkových mliečnych výrobkov, nestresuj syna ich chuťou, priprav mu napríklad makové guľky, plné vápnika, ktoré môžeš mať doma vždy v zásobe a určite mu budú chutit.
    Makové guľky sa pripravia z mletého maku, s pridaním hrozienok, sekaných vopred namočených orechov a medu, také množstvo, aby sa dali dobre formovať guľky, ktoré sa obalia v kokose a uložia v chlade. /250 gr maku, 100 gr orechov, 50 gr hrozienka 3-4 Pl tekutý med, kokos na obalovanie/.


  • eevapa, 14. novembra 2011 o 06:53
    Mali sme 2 kozy a syn dr roka vyrastal na kozom mlieku s medom.Bol malý tak neprotestoval,bolo teplé,sladké a hlavne bol zdravý ako repa.Kozie milieko som prevárala,pretože, ak sa koza volne pohybuje,je možnosť že má na tele z trávy čo je,,,kliešta.Mlieko pili všetci ,len mne dodnes nechutí a ani v palacinkach.To bude asi tým že nemusím ani kravske mlieko Ak niekomu kozie mlieko nechutí,nedonútite ho konzumovať,pretože tak ako ja ho citi úplne vo všetkom.Asi máme nejake zvlaštne chuťove pohariky.Robila som z toho úplne všetko ,od krupičnej kaše až po koláče.Bol ho dostatok,takže som považovala za zbytočné kupovať kravské. Koza zákonite nemusí zapáchať.Záleží to od čistoty podlahy na ktorej v noci leží.Ja osobne kozu považujem za najfajnovejšiu čo sa týka zloženia stravy,Je pravdou že nepohrdne cigaretami a muškatom a aj nočná košela sušiaca sa na šnúre jej chutila.Viem že koza nikdy nezožrala to čo spadlo na zem zo seníka.Moja rada je taka,že v prvom rade neoznamujte deťom že piju zdrave kozie mliečko,lebo v tom momente je dopite,.Syn si robil koktajl kde dal ovocie a vanilku a tam sa tá chuť stratila,,treba skušať.


  • alena45, 14. novembra 2011 o 09:33
    45678, tak som to chcela aj ja napísať.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 14. novembra 2011 o 09:49
    Všetko beriem na vedomie, len začíname, za každú radu som vďačná. Náhrady mlieka budem skôr využívať pri pečení a varení, tak ako to robím aj pri delenej strave. Čo sa týka maku, to bude boj, skúšali sme nedávno makovník a nešlo to. Skôr asi do piškótového cesta, tam mak až tak necíti...


  • jurovic6, 14. novembra 2011 o 10:45
    Ja som bol tento rok v oddychovom tabore u Mira Ziarislava Svickeho, ktory chova kozy a z mlieka robi syr,tvaroh alebo ho pije len tak.Niektori v tabore si dojili to mlieko rovno do kavy a deti ani nespoznali ze bolo ine.(tie kozy chova na volno...)


  • akeber, 14. novembra 2011 o 10:46
    Držím Ti palce :-)


  • havino, 14. novembra 2011 o 11:10
    @sandratamer , v Bille by si mala určite dostať kozi jogurt, ja ho v Martine kupujem pravidelne, už len z toho dovodu, že viem,že je to zdrave a mlieko do mna nejde,do jogurtu si dam džem bez cukru a donutim sa ho zjesť


  • 45678, 14. novembra 2011 o 11:40
    Nedostatok Vápnika:
    Mäknutie kostí, osteoporóza u dospelých, krivica u detí, svalové kŕče (tetania), nervozita, problémy so spánkom, strata veselosti a vyrovnanosti, zvýšená kazivosť zubov, chorobná krvácavosť, opuchy slizníc rôznych orgánov, svrbenie kože a iné alergické prejavy.
    Nedostatok vápnika môže byť aj dôsledkom nadmerného príjmu sodíka (teda najmä kuchynskej soli), alebo fosforu (napr. pri nadmernom konzumovaní limonády a bielkovín, najmä mäsa), ako aj dôsledkom jeho nadmerných strát prostredníctvom obličiek alebo nedostatočným vstrebávaním, napríklad pri poškodení čriev alebo nedostatku vitamínu D.
    Nadbytok Vápnika:
    Obličkové kamene, vápenatenie mäkkých tkanív (srdca,ciev,pankreasu), pokles svalového tonusu, nadmerné potenie, zápcha a zažívacie ťažkosti typu nevoľnosť (nauzea). Môže sa prejaviť ateroskleróza ako následok kalcifikácie cievnej steny.
    Zhoršuje vstrebávanie iných prvkov.
    Zdroj Vápnika:
    mak, sezam, tofu, sója, mandle, orechy, ružičkový kel, brokolica, zelená zelenina, cvikla, mrkvová a zelerová šťava, pretržlenová vňať, slnečnicové semená, nízkotučné mliečne výrobky, bylina nátržník husí (odporúčaná denná dávka 800-1200 miligramov)
    Využitie Vápnika:
    Potrebný na pevné kosti, zuby, činnosť srdca, svalov a nervov, zrážanie krvi. Aktivuje enzýmy látkovej výmeny.
    Hladinu vápnika udržiavajú prištítne telieska, vstrebávanie kalcia reguluje vitamín D. Vápnik sa vstrebáva do organizmu cez klky tenkého čreva.
    Spotrebu Ca zvyšuje konzumácia cukru, kompótov, mäsa, kávy, čokolády a iných sladkostí, fajčenie, užívanie antibiotík a kortikoidov.
    Vstrebávanie vápnika sťažujú sladkosti, pečivo z bielej múky, varené jedlá a mäkký syr.
    @alena45 dúfam, že aj tu sa zhodneme :-)) ďakujem.
    @sandramater dúfam, že aj toto Ti pomôže, nielen mak je zdrojom vápnika, ale určite v maku je ho najviac.




  • marianna76, 14. novembra 2011 o 13:05
    Ja z kozieho robím aj palacinky aj puding.


  • slavnicanka, 14. novembra 2011 o 13:48
    My tiež chováme kozu,a presne ako písala HUBATA kvalita mlieka a aj chuť je podmienená tým,čím sa koza chová,a na akom čistom sene alebo slame spí.Muž má problémy s pakreasom a to mlieko mu veeeeľmi pomáha.On ho vôbec neprevára,akurát si ho necháva skysnuť,a drží sa veľmi dobre.Já ho používam na varenie aj pečenie,a ani veľmi fajnoví ľudia na to neprišli že to je kozie,já na mliečko od našej Lízy nedám dopustiť:))))


  • domacapani, 14. novembra 2011 o 16:21
    Na kozie mlieko sa da zvyknut. Moj syn sa vyliecil z dlhorocnych koznych problemov, ked zacal pit kozie mlieko. Vo viacerych pripadoch pitie kozieho mlieka vylieci alergie.


  • tornadolue, 14. novembra 2011 o 18:10
    @sandratamer ja k tomu vapniku...kedze u mna mliecne vyrobky nepripadaju do uvahy a kupovat rastlinne mlieka obohatene vapnikom je drahe, nasla som super zdroj: makove mlieko. 50 g mleteho maku som zaliala pol litrom vody, nechala 2 hodiny postat a potom som to hodila do mixera na 3 minuty na najvyssich otackach. A uz len precedila cez jemne sitko, moze sa aj viackrat, aby bolo cistejsie. Ochutene agavovym sirupom nemalo chybu. Neviem, ci by malemu chutilo. A v pripade dospeleho myslim, ze tych 50 g dokonca pokryje dennu davku.


  • lia66, 14. novembra 2011 o 18:20
    Hm, zaujímavé, že nám gastroenterologička neodporučila kozie mlieko. Malý mal intoleranciu na laktózu. Už si nepamatám prečo ho neodporučila, ale viem, že deťom by sa dávať nemalo-teda tak nám aspoň vravela...myslím, že veľmi zaťažuje žalúdok, organizmus-alebo tak nejak. Asi ako ktorý odborník?! Museli sme dávať bezlaktózové mlieko-malému všetky iné robili problémy...dokonca aj bryndzové výrobky. Stačilo, aby som mu len postrúhala syr na chlebík a hnačkové slávnosti sme mali na to tata. Papal aj sójové veci, sardinky a semo/tamo mak-ale to bol ešte maličký...tak som viac nechcela. Ako sme mali takúto diétu-tak do dvoch rokov sme intoleranciu "zahnali". A ja dúfam, že už nadobro.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 14. novembra 2011 o 18:46
    @lia66 , u nás je problém len kravské mlieko, kozie výrobky teraz začínam testovať, z bryndze skúšam nátierky. Malý práve zjedol kozí jogurt ochutený vanilkou, nie esenciou, ale vydlabaným vnútrom, až som bola prekvapená že také niečo sa dá zohnať. Chutil mu, tak uvidíme ako ďalej. Asi je to dosť individuálne, takže budem sledovať, či bolesti bruška prejdú. @tornadolue , to je super nápad, dávam na zoznam čo treba vyskúšať.


  • lia66, 14. novembra 2011 o 18:51
    Takže len kravské mlieko?...a iné výrobky od kravičky-myslím syry, maslo a pod?!...každopádne držím palce, aby ste to čím najskôr prekonali. Ako som písala, tak náš Tomi sa toho diétou zbavil a to nám každý vravel, že to je už na stálo. Inak, to makové mlieko vyzerá super-vyskúšam aj ja.


  • angelheart, 14. novembra 2011 o 19:34
    Jogurty z kozieho mlieka som videla aj v Tescu v BA - veľmi som sa tým nezaoberala, ale biely tam bol na 100%.
    Ak môžem poradiť, čo sa týka bryndze - Kluknavská 100%-ná je podľa zloženia čistá ovčia bryndza - tiež dostať v Tescu - nie vždy, ale dostať - má taký červený obal


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 14. novembra 2011 o 19:39
    @lia66 , nič, čo obsahuje kravské mlieko, keď sa nad tým zamyslíš, je takmer všade... Vyššie píšu dievčatá že aj v šunke... @angelheart ďakujem za super tip, Liptovská nie je 100%?


  • angelheart, 14. novembra 2011 o 19:44
    @sandratamer Musím Ťa sklamať, Liptovská je "reznutá" kravským syrom. Odkedy čítam zloženie úplne všetkého, čo kupujem, veľa som sa dozvedela :D :D :D


  • lia66, 14. novembra 2011 o 19:44
    Inak teraz ma napadlo-neviem, či v Blave dostať, ale tu u nás áno...stávajú tu také pojazdné stánky, že Zázrivské korbáčiky a spol. Majú tam aj bryndzové(možno aj kozie-to neviem na isto!...ale môžem pozrieť.)...tieto jogurtíky sú aj biele, aj ochutené-na spodku majú nejaký džem, alebo čo-a sú so živou kultúrou...takže vydržia dva/tri dni len. Ale myslím, že v BA ich nedostať-brácho vozí tieto výrobky kolegovi. Ak by si chcela, a brácho by mal cestu-môžme sa dohodnúť...len tak na ochutnávku-ako doplnok...raz za čas. Inak sú dobré-mala som ich. Ale len bryndzové...tie kozie môžem pozrieť, či tam majú.


  • angelheart, 14. novembra 2011 o 19:46
    A šunku - teraz ju, žiaľ, nemám v chladničke, ale kupujem jedine v Lidli - obsahuje 95% mäsa - DULANO (majú 3 druhy po 200g a 3 druhy po 125g) - možno by stálo za to pozrieť sa, či obsahuje laktózu ... už inú šunku nekupujem, neobsahuje vodu, takže sa nelepí po dvoch dňoch ako tie ostatné.


  • lia66, 14. novembra 2011 o 19:47
    Veď preto som sa pýtala...asi som Ťa zle pochopila. Šunku a podobné veci náš Tomi neje, takže o tomto som sa neiformovala. Ale vidíš, čo sa človek naučí...robila som u súkromníka, kde sa vyrábali šunky, údené a pod.-ale neviem, že aj toto obsahuje mlieko?!...


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 14. novembra 2011 o 19:49
    @lia66 , pošlem mail, ďakujem za ochotu. @angelheart , vďaka za info, na obale to nie je napísané, ide rovno do koša.


  • lia66, 14. novembra 2011 o 20:00
    To je v poho-rada pomôžem, len nech je malému lepšie!


  • angelheart, 14. novembra 2011 o 20:06
    Na obale to nie je napísané? To je čudné ... ja som na všetkých liptovských našla ovčí, aj kravský syr, pomer okolo 60:40.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 14. novembra 2011 o 20:11
    je tam: Skladovaný ovčí hrudkový syr, hrudkový syr mliekarenský, pitná voda, jedlá soľ.


  • lia66, 14. novembra 2011 o 20:32
    Hrudkový syr mliekarenský je kravský výrobok-som hnojárka vyučená...totok si pamatám. Je to "tvarohovie" a totok ovečky nemajú. Inak, angelheart má pravdu-liptovská bryndza je "šmrncnutá" kravským mliekom!...to len "pravá" bryndza zo Zázrivej(aspoň čo ja viem-možno aj iný súkromníci vyrábajú?!)je tá najsam.


  • lia66, 14. novembra 2011 o 20:35
    najsam-myslela som bez pridania iných prísad, ako od ovečky.


  • angelheart, 14. novembra 2011 o 20:43
    našla som len vyjadrenie Liptovských mliekarní, ale je to z r.2005: » www.celiakia.sk/print.php?sid=722...
    - je tam spomenutá aj bryndza


  • angelheart, 14. novembra 2011 o 20:59
    Neviem pridávať obrázky, ale: » ozene.zoznam.sk/cl/10181/253456/Cista-ovcia-bryndza-aj-...

    vpravo je v galérii tá kluknavská bryndza - zloženie: ovčí hrudkový syr vyrobený zo surového mlieka + soľ + syridlo


  • lia66, 14. novembra 2011 o 21:23
    Áno, pokiaľ je písané Ovčí hrudkovitý syr, tak je to Ovčí!...ak je ale napísané len hrudkový syr mliekarenský, tak by to malo byť od kravičky-aspoň takto sme sa učili.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 14. novembra 2011 o 21:33
    Pokúsim sa ju zohnať, ešte raz veľká vďaka..


  • hubata, 14. novembra 2011 o 22:57
    @sandratamer asi budem už trápna s tou mojou babkou, ale sadnite do auta a nájdite si na dedine najchudobnejšiu babku (aj iní môžu byť) ktorá chová kozu, má vlastnú záhradu so zeleninou, vajcia, sliepočky, králikov a raz do týždňa u nej urobiť nákup zo všetkého čo u nej vidíte. Samozrejme musíte sa dohodnúť, že určite prídete raz za 5-10 dní aby s vami počítala už od jari a mohla vám od reďkovky až po tú kozu všetko dopestovať. Vy vidíte v akých hygienických podmienkach sa tie potraviny dorábajú na vlastné oči, vidíte čím hnojí v záhrade a ako je postarané o zvieratá v chlieve. Malý sa pohrá s kozliatkami (ale sú až na jar) a keď podrastú ich v kozľacom guláši aj spapá (to mu samozrejme nepoviete!).

    Veď čo vy dáte nekresťanské peniaze za homogenizované, termizované, riedené kozie mlieko, jogurty so všelijakými naočkovanými kultúrami, bohvie koľko dní starých a v akých podmienkach skladované - to môžte dať za benzín a viete čo jete. Ja neviem kde by sa teraz - v zime keď kozy mlieko len cvrkajú vzalo toľko výrobkov ak by boli len z kozieho mlieka!!!
    Predsa Vám stačí kúpiť 1,5 l mlieka na týždeň a k tomu variť z tej zdravej dedinskej zeleniny a mäsa. Synček potrebuje predsa upraviť celú stravu nielen ho nadájať kozím mliekom veď to sa musí zbridiť aj dospelému čo má z toho rozum že musí. Stačí normálnym, prirodzeným spôsobom prejsť na dedinskú stravu a to môžte urobiť už aj zajtra: opýtať sa v nejakej dedine kto chová kozu (kravu) a tiež by vám predal z pivnice mrkvu, jablká, hrušky, kapustu, kaleráb, fazuľu ........

    Hehe vyzývam Vás na súboj: o dva mesiace sa tu stretnime a poviete mi aké mal výsledky a či ho ešte bolieva bruško z takejto stravy - ale nepodvádzať chcem vidieť účty písané trasľavou rukou a nie z bio pokladne!


  • 45678, 15. novembra 2011 o 11:09
    @hubata :-)))))) kde tak nájsť takú zázračnú babku, ktorá dopestuje pre ďalšiu, okrem svojej rodiny biologicky dopestovanú zeleninu a mäso? Vieš si predstaviť, aká by to musela byť farma ? Prepáč, ale keď čítam Tvoje príspevky, v ktorých propaguješ Tvoju babku "zázračnicu" neubránim sa vyjadenia, že by to bolo možno Tvoje zbožné želanie, keby taká babka existovala....a ver mi, aj mnohých nás, ale ja som presvedčená, že tieto možnosti sú už pre nás iba vzdialenou minulosťou a peknou spomienkou na mladosť:-))
    Pochádzam z vidieka, žijem na vidieku, denne som v styku s ľuďmi z vidieka a poznám dnešnú realitu.
    Ak by bola pravdou skutočnosť, že Ty a Tvoja rodina sa živí iba potravinami od " Tvojej, chudobnej, pracovitej babky, tak Ti srdečne a úprimne gratulujem! :-)))


  • marianne69, 15. novembra 2011 o 11:38
    ...ma este napadlo,ze probiotika sa daju kupit aj v lekarni,len neviem ci by boli vhodne do domaceho jogurtu,to neviem,ale za opytanie by to mozno stalo


  • veronika353, 15. novembra 2011 o 18:54
    Manžel donesl ovčí jogurt,je to asi ten, o kterém píše @lia66 , vyrábí ho Syrex Zázrivá.Je s malinovou příchutí,je tam trošku cítit,že je ovčí, ale jinak je velmi dobrý. Je tam napsané,že je 100% ovčí. Koupil ho ve stánku Agrofarmy Červený Kameň.V Trenčíně, pokud vím, jsou jejich stánky 3, ale v BA nevím.Pokud seženeš,tak vyzkoušej,malému bude určitě chutnat.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 15. novembra 2011 o 19:18
    Tak v bioshopoch ich majú dosť tých jogurtov, rôzne príchute, rôzny dodávatelia, ovčie aj kozie, chutia výborne. Takisto mali nátierku, niečo ako nátierkové maslo kozie, chutí ako bambino. To je základ, teším sa, ste všetci super :-D, diskusiu si budem kvôli vašim radám čítať dokola.


  • julica, 15. novembra 2011 o 19:28
    Tie syrex ovčie jogurty poznám, predávajú ich v takom malom obchodíku po ceste z Martina do Žiliny. Sú veľmi dobrunké, husté, také ozajstné.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 15. novembra 2011 o 19:31
    @julica , a chutnala si grécky kozí jogurt? Tam by stála aj bakula, nielen lyžica :-D


  • julica, 15. novembra 2011 o 20:03
    :) este nie, ale asi je pravy cas zabudnut na detske kozie spomienky.


  • janger, 15. novembra 2011 o 21:53
    Tak ja asi patrim k mensine, ale ja mam kozie mlieko rada. Teda aspon to, co si kupujem, Pasterizovane. A tak isto kozi jogurt, syry...Sandra, asi to vies, ale existuje aj prasok, susene kozie mlieko, pre pripad, ze by si nemala cerstve poruke. Pre istotu pridavam link:
    » www.aspsk.sk/kozie_mlieko.htm...

    A drzim palce.
    A este taka poznamocka pre @lia66 , je rozdiel medzi intoleranciou na laktozu a alergiou na kravske mlieko, tak asi preto ti to kozie mlieko lekarka neodporucala, myslim.



  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 15. novembra 2011 o 23:22
    Lekárka mi to vysvetlila podrobnejšie, ide o alergiu na bielkovinu kravského mlieka... A @janger , dnes som zjedla (som sa obetovala :-D) dva kozie jogurty, od dvoch rôznych výrobcov a chutili super. O sušenom mlieku viem, len tie éčka sa mi nepáčia... A ak mlieko normálne, tak len pasterizované, práve preto, že nikdy neviem, čo kozička naozaj jedla a či nebola chorá...


  • lia66, 20. novembra 2011 o 20:04
    Viem, že intolerancia a alergia na kravské mlieko sú dve veci...ale ak si dobre pamatám, tak vyššie v príspevkoch to nebolo nejak špecifikované...bolo tam len, bolesti bruška a podobne...tak som nevedela s čím mali prispievateľky skúsenosť(či s intoleranciou, alebo alergiou?!)...až teraz to sandra uviedla na správnu mieru...ak sa mýlim, tak sa ospravedlňujem-nemám kedy čítať všetky komentáre...ako vidím, tak si už jogurty aj vyskúšala...tak ok-akurát som išla napísať, že mám doma dva ovčie a zajtra ideme do BA...ale vidím, že už to nie je potrebné...tak zdravíčko želám


  • marianne69, 7. decembra 2011 o 08:58
    V Kysuckom Novom Meste otvorili novu predajnu mlienych vyrobkov a co tam predavaju,som zasla.Od zincice,cmaru,syrov od vymyslu sveta....ale k teme:je tam fantasticky vyber produktov z kozieho mlieka:Kozie mlieko aj susene,jogurty,syry typu Chevre aj ine druhy,maslo.Je pod znackou Bohemie a.s.predajca CR a SR,popozeraj v Bratislave urcite ta znacka tam bude


  • dartagnan, 2. januára 2012 o 21:30
    Tento týždeň som začal piť kozie mlieko. Zatiaľ neprevárané. Majiteľ však svoje kozy pravidelne kontroluje proti parazitom, tak riziko nakazenia je malé. Mne chutilo podobne ako kravské, žiadna nepríjemná aróma alebo zápach.


  • thanita, 16. apríla 2012 o 17:59
    Ahoj ,ja som tu nová mám skúsenosti s jogurtovými probiotickými kultúrami...robíme si zdravé jogurty z domáceho kravského,ovčieho ale aj kozieho mlieka...žiadné chemické prísady ako sú v kupovaných jogurtoch.Dokonca sme s tým odstránili veľmi veľa zdravotných problémov.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Táto téma Daj na FacebookPošli e-mailomPošli mobilomPošli mobilomUpozorni admina
Dobrý tip:
Pošlite tento článok niekomu cez SMS-ku alebo ho nadiktujte cez telefón! Nemusíte posielať celú linku, stačí táto skrátená linka k receptu:

Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 38/2014: Pivová kuchárka Pivová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 19. septembra v denníku Pravda.


TOPlist