Ako variť šunku? Poradíte?

20 komentárov
  • alexdidi, 20. apríla 2011 o 14:54
    Nemám rada "šunky" údené mokrým spôsobom a už vôbec vákuovo balené a predvarené. Podľa mňa nemajú tú správnu chuť(mne chutia ako guma) ani vôňu. Kúpila som teda kúsok (3kg) z klasicky údeného celého stehna s kosťou. Nemám však skúsenosti s varením takejto už odrezanej údeniny. Obávam sa, aby nebolo po uvarení suché. Uvažujem o varení v potravinovej fólii alebo alobale, ale neviem ako dlho, alebo nevariť vôbec? Už teraz je výborné, chutné a mäkké, ale vydrží takto dlhšie? Poraďte prosím, kto má skúsenosti!


  • eraserhead, 20. apríla 2011 o 15:27
    dobrý kúsok 3kg .......
    prečo vlastne chceš variť tú údeninu?


  • alexdidi, 20. apríla 2011 o 15:35
    @eraserhead , vlastne ani nie som rozhodnutá, či variť, ale mám ju doma druhý deň a v reze akoby trochu obelela a ja sa bojím, aby mi vydržala práve preto, že je prerezaná...


  • alzbetka2, 20. apríla 2011 o 17:11
    @jerica sem pridala recept na parenú šunku-údeninu. Ja by som svoje údené tiež rada parila, len neviem ako dlho.


  • lubja, 20. apríla 2011 o 17:31
    šunku treba zabaliť do alobalu, dať do hrnca s vodou a variť cca1 hodinu a potom rýchlo ochladiť studenou vodou ešte zabalenú aby ostala šťavnatá


  • torticka, 20. apríla 2011 o 17:55
    Ja dávam variť šunku do horúcej vody. Varím ju asi 40 minut. A nechám ju v tej vode vychladnúť.


  • ancicka, 20. apríla 2011 o 18:41
    Neviem,či som ťa dobré pochopila,ak máš udeninu v celku a chceš aby si jú mala takú vlačnú na veľkú noc,tak jú do soboty namoč do slanej vody.V primeranom množstve pravar vody, daj od oka soli,tak aby bola dostatočne slaná ,do vody daj aspoň 5-6 stručiky cesnaku ,10-15 guľky čierné korenie,5 guľkynové korenie.Ked voda zovrie odstav a nechaj vychladnúť.Do vychladnútej pridaj,ak máš za 1 čl rychlosoť,ak nemáš nemúsi byť.Do tohto nalevu vlož šunku a nechaj dovtedy ,až jú budeš variť .Variť jú môžeš klasickym spôsobom .Ostane po uvarení šťavnata.Ja takto vždycky robievam pred veľkou nocou.Mám doma vyudenú šunku a ja jú takto močím aspoň týždeň ,až 10 dní pred veľkou nocou.


  • alexdidi, 20. apríla 2011 o 18:48
    @sovka , ďakujem za link a myslím, že je rozhodnuté - bude na pare a ešte v tlakovom hrnci....


  • ernest, 20. apríla 2011 o 19:24
    No ak je ten "kúsok" údení a sušení ako pršut ,bolo by podla môjho názoru varit takú šunku priam trestný čin :))


  • kata50, 20. apríla 2011 o 19:32
    @alexdidi , Skús si prečítať túto diskusiu.
    » varecha.pravda.sk/recepty/velkonocne-udene-stehno/16015-r...


  • baculata, 20. apríla 2011 o 20:03
    Ančička, nerozumiem tomu, nakolko udené močíš znova v slanom a korenenom naleve, nie je to presolené? My totiž varíme tento nálev na surové maso a po týždni močenia v náleve ho udime.Alebo vy len udite bez nasolenia?Rada by som použila Tvoj recept, ale nie som si istá, či hovoríme o rovnako vyudenom. Ja domace udene močím len v st.vode cez noc, vkladám do vriacej vody, varí, tolko hodím, kolko má kíl, po uvarení dávam do studenej vody na pol hod. Hovorím tomu varenie sokom. Kupené udene som už robila podla Jericy,síce nemám parný hrniec, ale na knedl.stojane ako knedlu a bolo to výborné.Len su to dve rozdielne technologie výroby udeneho, preto pri domácom asi znova uvarím vo vode.


  • julica, 20. apríla 2011 o 20:18
    My varíme šunku v kyslej kapuste, je takto naozaj skvelá a vyplaví sa z nej množstvo soli (neboj, šunka ostane stále slaná)Ak sa toho bojíš, skús takto pripraviť len kúsok, som si istá, že neoľutuješ :)


  • alexdidi, 20. apríla 2011 o 20:37
    @ernest , práve, že ona je AKO pršut, ale pršut to nie je a dievča z mesta nemám skúsenosti s domácimi šunkami, tak sa obávam aj o to, aby sa mi nejako nepokazila(nebola ani lacná)...@julica , údené v kyslej kapuste varievam tiež a je naozaj výborné, ale aj iná chuť ako by som chcela teraz na Veľkú noc...@kata50 , ďakujem za link, nuž zatiaľ predsa len vyhráva to varenie v pare...


  • eraserhead, 20. apríla 2011 o 20:45
    @alexdidi ak tá šunka bola "vyrobená" sušením čiže nebola nijako tepelne ale ani dymom upravovaná Nerob s ňou nič! Ďalšia tepelná úprava nie je potrebná. Čiže ak je to niečo ako pršut alebo prosciutto, krájaj to na veľmi tenulinké plátky a servíruj (prípadne si to daj nakrájať). Určite sa ti to nepokazí. Samozrejme môžeš to variť, no ale to je potom ako keby si robila varené víno zo slovenského Tokaja ....


  • sladkacokolada, 20. apríla 2011 o 21:30
    ja som včera na skušku sparvila na pere od jerica a musim povedať, že bolo naozaj vyborné, celé sa zjedlo na večeru a vobec to nemao tu gumovu chuť ako spominaš, tie varené mi tiež tak vždy pripadali, takže keď sa rozhodneš tepelne upravovať, doporučujem pariť


  • ancicka, 20. apríla 2011 o 22:38
    @baculata ,Ked zabíjame tak si vyberiem zo zadnej šunky mäsko na udenú šunku,ktorú manžel nasolí spolu so slaninou a pred údením jú stiahnem do sietky, Vyúdi ju a odložím.Ked zabíjame skôr ,tak do mraziaka.Ona pri údení trocha vyschne,tak jú namáčam,ako som písala.Vodo ktoru osolím nieje zasa až taká slana,primerane a môže máčať.Domáca šunka ani není taká slana ako keby som jú vôbec nemočila.Ona nasiakne vodou a po uvarení je vlačná.Ked nemám rýchlosoľ,tak do vody pridám cukor.A to preto ,aby šunka dostala takú peknú farbu do ružova.Ona zasa nieje svetla,ale len trošku vybledne.Ako vieme ,že domáca šunka po vyúdení je tmavá.Ja jú potom uvarím v čistej vode a ver,či never,že sa domáca vždy najsamprv poje.Ako čítam,každý má ten svoj spôsob prípravy.Asi som alexdidi nepochopila o akú šunku ide.@alexdidi ,ak je to domáca šunka,a ako píšeš že v reze trocha zosvetlela a tá farba je trocha do striebrista,tak je vporiadku.Domáca sa tak správa a bolo by jú dobré trocha namočiť .To je môj názor na túto tému a aj moja dlhoročna skúsenosť s domácou šunkou.


  • baculata, 21. apríla 2011 o 16:49
    Ančička, dakujem za odpoved, robime všetko rovnako, len to mačanie 7 dní pred varením v slanej vode nerobíme.Vyskušam ale len opatrne, pridám 1 den.


  • kinggeri1112, 7. apríla 2012 o 18:33
    dobry den chcem sa opytat ze ako uvaryt sunku tak, aby sa mi z nej dala dole sietka lebo stale ked ju varime tak so sietkou ide dole aj kus sunky dakujem a prosim napiste mi na email aregsamot@azet.sk


  • tatranocka, 8. apríla 2012 o 09:04
    @kinggeri1112 ,kupujem rolované pliecko v sieťke (je tepelne upravené),ale varím ho,aby som dostala z neho soľ.Osvedčilo sa mi vyzliecť ho zo sieťky ešte pred varením.Riskla som,nerozpadlo sa.Počula som,že sa má po uvarení dať do ľadovej vody a sieťka ide dobre dole.Ja ho varím 20 min. v tlakovom hrnci a som spokojná s výsledkom.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Táto téma Daj na FacebookPošli e-mailomPošli mobilomPošli mobilomUpozorni admina
Dobrý tip:
Pošlite tento článok niekomu cez SMS-ku alebo ho nadiktujte cez telefón! Nemusíte posielať celú linku, stačí táto skrátená linka k receptu:

Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist