Varenie

Ako robíte pizzu?

kikussa - bez fotkykikussa, 22. januára 2015

ahojte, nemáte nejaký dobrý recept na cesto na pizzu? moje deti ju majú veľmi radi, ale už som vyskúšala asi 5 a stále to nie je ono ako v reštaurácii. Vždy je nejaké tvrdé suché, neviem si pomôcť čo robím zle :-(
Nemáte niekto dobrý recept? Alebo si ju mám radšej objednať? :-DDD

@zareaguj


Diskusia k téme

aroooo
daj si do hľadáčika pizza a máš to, je ich tu habadej. Ja osobne mám radšej chrumkavú z menej cesta, mám ju tu.
cezar
Suroviny :

400 g hladkej múky
300 g polohrubej múky
100 g zemiakových knedlí v prášku
0,3 dcl jedlého oleja (lyžica bravč. masti)
kocka kvasníc(má 42 g)
l kávová lyžica cukru
2 kávové lyžice soli
drvené rajčiny (kečup) a jedlý olej na natretie cesta
...a samozrejme syr, saláma, šunka, klobása, kukurica, paprika, feferóny, cesnak – komu čo chutí.

Postup :

Z kvasníc, vody a cukru urobíme kvások (nakysne asi za 15 min.). Zmiešame obe múky a zemiakové knedle v prášku, pridáme soľ, olej, kvások a zamiesime stredne tuhé cesto - približne ako na buchty. Kvalita cesta závisí na jeho dôkladnom vymiesení - až počuť praskať bubliny vzduchu.
Cesto necháme vykysnúť na dostatočne teplom mieste (cca trištvrte až 1 hod.).
Zároveň si pripravíme prílohy, ktorými budeme pizzu pokrývať, vrátane syra, oleja a drvených rajčín (kečupu).
Cesto po vykysnutí rozdelíme na 230g diely na dobre pomúčenej doske. Každý diel rozvaľkáme do tvaru kruhu na výšku asi 2-3 mm, potrieme v šírke asi 2 cm od okraja olejom, v strede drvenými rajčinami (kečupom) a pokrývame. Suroviny kladieme na cesto striedmo, aby pizza nebola mazľavá.
Pizzu pečieme na suchom plechu jemne posypanom múkou, v strede rúry, zapnutý vrch aj spodok, pri teplote 250C do zlato-hneda.

Nikde nepoužívam mlieko (ani v kvásku), pretože mlieko pri vysokej teplote karamelizuje a potom je cesto po upečení na krajoch tvrdé !!!
Aby som nenašpinil veľa plechov, nastrihám si dopredu štvorce papiera na pečenie, ktorý posypem jemne múkou a na ne dávam cesto.
1x bysop
bubaya
Pizza podľa Talianov je len 300g hladká múka, 150 ml voda, 1 droždie a soľ. Ale problém nie je v ceste, ale v rúre. V pizzerii ju pečú cca 3 - 5 minút pri veľmi vysokých teplotách okolo 400°c. To je jádro pudla. Skús piecť na maxime, rýchlo a veľmi tenké cesto. Ale taká ako v pizzerii nebude nikdy.
cezar
...s tou teplotou pečenia súhlasím. Ja mám sporák MORA ESPER (staršieho dátumu výroby v hnedom prevedení) a tá urobí teplotu 300°C. Pizzu upečiem cca za 7 - 9 minút a je perfektná...
marika9
200 g hladkej múky (najlepšie špeciálna pizzová), 130 ml vody, ML soli, 1/2 kvasníc. Toto cesto mám rokmi overené. Recept je z obalu pizza múky. Samozrejme piecť pri vysokej teplote.
zizaster
400g hladká múka,15g droždie,1kl soli,1kl cukru,50ml oleja,200ml vody. Vykysne,vyvaľkám na tenko,obložím a pečiem pri 250 asi 10-15 minút. Skor menej ako viac. Nie je vôbec suchá,ani cesto nelepí,keďže je v ňom celkom dosť oleja.
marcel83
Pecenie pizze = kratky cas pecenia a vysoka teplota. Temer kazda rura ma max 300°C - je tam tepelna poistka na boku rury. Pizza pece su do 450°C a strasne drahe.
marcel83
Takze sa musime, ti co nemame pizza pec, spokojit s "chlebovym cestom".
xanadu1955
Milá @kikussa ako píše enerrrgizer chyba nemusí byť v ceste, ja som tiež piekla na plechu v rúre a aj keď pizza bola dobrá tak to nikdy nebolo ono, potom na vareche niekto spomenul že si kúpil pizza kameň mali ho vtedy na Tchibo a tak som si ho objednala a je to pravda, pizza chutí ako z pizérie, domáce rúry mávajú väčšinou teplotu max 250 °C, pizza kameň sa dopredu ohrieva 3/4 hodiny na maxime, nakumuluje teplo a pizza sa pečie veľmi rýchlo a krátko, cesto je upečené, chrumkavé ale nie tvrdé , pri pizza kameni je aj recept na cesto na pizzu a aj na chleba robím podľa toho a nikdy ma nesklame, preto skús zohnať pizza kameň a pizzu budeš mať ako z pizzérie
methi
@smejkad ti dala link na dobry recept na cesto, pec na vysokej teplote, nie dlho a pred strcenim do rury ju pokvapkaj olivovym olejom.
lacquer
Teraz cez vikend pripravovala na Prime pizzu Karolína...vyzerala celkom dobre, cesto kyslo cez noc v chladničke
linda223
Mňam, vyskúšala som ten recept nasladko banánovú pizzu, ktorú písala babav. Odporúčam. Ako zákusok. No a ja som sa párkrát pokúšala robiť, ale príde mi to hrozné zdĺhavé. Dlho sa robí, lebo to viac cesta nám treba a môj manžel zvyknutý od mamy že sa veľa toho varí aby mal aj na večeru to isté a na druhý deň na raňajky prípadne si to vzal do práce. Na pizzu chodíme do rôznych reštauračiek Kliklak v PO, Cucaracha v PO, Mama mia v KE, rôzne mestá striedame. Skôr si to robíme ako výletík, niečo za odmenu alebo len tak posedieť s manželom a deťmi a popritom zájdeme aj na nákupy alebo na detské ihriská.
magda151
chcela by som odporučiť vyborny recept na pizzu.250g hl.muky pol lyžičky soli 1dcl mlieka 1 lyžička cukru 15g.droždia 50g.hery 1 vajičko.urobi sa kvasok.potom sa zamiesi muka s kvaskom a vajičkom. toto sa spolu zamiesi a na koniec sa prida spustena hera.plech je dobre vymastiť a dať nan vykysnute cesto.cesto potieram s kečupom a trochu oreganom a potom pridam všetky ingrencie.len nenatierať až ku kraju plechu.toto je davka na 1 vyšuchovaci plech.dobru chuť.
marienka44
Pizza s kecupom tiez to musí byť mňamka. Taliani zásadne nedávajú na pizzu kečup, ale rozmixované a ochutené rajciny !!! To je podľa nich veľký prehrešok.