Tekvicová polievka

Tekvicová polievka s cícerom

Autor receptu: mirkajan

Keďže sa mi v špajzi nahromadili hokkaido tekvice, nastal čas na ich použitie.* Inšpiráciu na tento recept som našla v časopise Apetit, trochu som si ho upravila a polievka bola naozaj chutná, je to zase niečo iné ako krémová hokkaido polievka.

6
porcií
20 minút
príprava
45/20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru si rozohrejeme na 200 °C. Hokkaido tekvicu umyjeme, rozpolíme, vyberieme semená, ktoré dáme zvlášť do hrnca. Tekvicu pokrájame na kocky a v mise zmiešame so soľou, pokrájanou chilli papričkou, sušeným oreganom a olivovým olejom. Dôkladne premiešame a na plechu vyloženom papierom na pečenie dáme ochutenú tekvicu piecť na cca 45 minút (občas premiešame).
  2. Medzitým ako sa tekvica pečie, pripravíme zeleninový vývar - semená z tekvice, na kúsky pokrájanú mrkvu, petržlen a cuketu zalejeme 2 l vody, posolíme a varíme, kým sa neupečie tekvica. Medzitým si pokrájame nadrobno očistenú červenú cibuľu a posekáme strúčiky cesnaku.
  3. Keď je tekvica upečená, v hrnci na oleji speníme pokrájanú červenú cibuľu, pridáme posekaný cesnak, chvíľu pražíme, potom pridáme uvarený (alebo scedený konzervovaný) cícer, zalejeme precedeným zeleninovým vývarom, necháme zovrieť a pridáme upečenú tekvicu. Tekvicu a cícer v polievke popučíme na menšie kusy pučidlom na zemiaky a necháme ešte cca 10 minút variť.
  4. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, pridáme limetkovú šťavu podľa chuti a posekanú petržlenovú vňať. Na tanieri si môže každý pridať lyžicu kyslej smotany a postrúhaný parmezán (my sme si pridali jedno aj druhé, ešte som netušila, že polievku pridám ako recept, takže odfotená je už bez smotany a parmezánu tá, čo nám zostala).