Mäsové guľky
Švédske mäsové guľky s cviklovým šalátom
Autor receptu: theflyingbaker
Kto by nepoznal tento "skvost" škandinávskeho obchodného domu s nábytkom?* No jedli ste ho už s typickým cviklovým
šalátom? Tento je vo Švédsku veľmi obľúbený hlavne vo vianočnom období, no túto kombináciu dokonca nájdete aj v bagetách.
Ja sama som cviklový šalát ochutnala až po niekoľkých rokoch života v tejto krajine. No a teraz je to jedna z mála vecí, ktorá mi
na Švédsku chýba. Ešte, že si ho už dokážem vyrobiť aj sama :-) P.S: v linku je pôvodný recept po švédsky, ale je k nemu video.
4x guľky, 6x šalát porcie |
40 minút príprava |
Postup
- Mäsové guľky: Zmiešajte strúhanku s mliekom, nechajte postáť 10 minút. Pridajte na "hrubej" strane strúhadla nastrúhanú cibuľu a najemno nastrúhaný cesnak, vajce, sójovú omáčku a horčicu, mleté mäso a dobre premiešajte. Dochuťte opatrne soľou. Pridajte čierne a biele korenie. Vytvarujte guľky.
- Guľky opekáme na panvici na miernom ohni, najlepšie na ghee masle alebo masti.
- Cviklový šalát: Zaváranú cviklu scedíme cez sitko a necháme dobre stiecť. Ak ste cviklu varili alebo máte zaváranú cviklu celú, pokrájajte ju na väčšie kocky. Plátky tiež skúste pokrájať na menšie kusy.
- Očistite a nadrobno nasekajte cibuľu. Jablko ošúpte, odstráňte jadrovník a pokrájajte na kocky.
- Zmiešajte spolu cviklu, cibuľu, jablko, majonézu, horčicu, kyslú smotanu a dochuťte soľou a korením.