Mäsové guľky

Švédske mäsové guľky s cviklovým šalátom

Autor receptu: theflyingbaker

Kto by nepoznal tento "skvost" škandinávskeho obchodného domu s nábytkom?* No jedli ste ho už s typickým cviklovým šalátom? Tento je vo Švédsku veľmi obľúbený hlavne vo vianočnom období, no túto kombináciu dokonca nájdete aj v bagetách. Ja sama som cviklový šalát ochutnala až po niekoľkých rokoch života v tejto krajine. No a teraz je to jedna z mála vecí, ktorá mi na Švédsku chýba. Ešte, že si ho už dokážem vyrobiť aj sama :-) P.S: v linku je pôvodný recept po švédsky, ale je k nemu video.

4x guľky, 6x šalát
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Mäsové guľky: Zmiešajte strúhanku s mliekom, nechajte postáť 10 minút. Pridajte na "hrubej" strane strúhadla nastrúhanú cibuľu a najemno nastrúhaný cesnak, vajce, sójovú omáčku a horčicu, mleté mäso a dobre premiešajte. Dochuťte opatrne soľou. Pridajte čierne a biele korenie. Vytvarujte guľky.
  2. Guľky opekáme na panvici na miernom ohni, najlepšie na ghee masle alebo masti.
  3. Cviklový šalát: Zaváranú cviklu scedíme cez sitko a necháme dobre stiecť. Ak ste cviklu varili alebo máte zaváranú cviklu celú, pokrájajte ju na väčšie kocky. Plátky tiež skúste pokrájať na menšie kusy.
  4. Očistite a nadrobno nasekajte cibuľu. Jablko ošúpte, odstráňte jadrovník a pokrájajte na kocky.
  5. Zmiešajte spolu cviklu, cibuľu, jablko, majonézu, horčicu, kyslú smotanu a dochuťte soľou a korením.