Zeleninový koláč

Krehký koláč s artičokami, špenátom a mozzarellou

Autor receptu: redakcia

8 ks
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Krehké cesto pripravíme podľa základného receptu. Cesto rozvaľkáme na plát a vyložíme ním formu na pečenie. Dno prepichneme vidličkou a potom vložíme do mrazničky stuhnúť na 20 minút. Stuhnuté cesto vyberieme z mrazničky. Položíme naň hárok papiera na pečenie, zaťažíme (napr. suchou fazuľou) a dáme predpiecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 10 minút.
  2. Špenát umyjeme a osušíme. Cesnak olúpeme a nastrúhame. Na panvici rozpustíme maslo a vložíme do nej cesnak a špenát. Špenát necháme zvädnúť a preložíme do sita, aby sa zbavil vody.
  3. Smotanu rozšľaháme so smotanovým syrom, žĺtkami, štipkou soli a s čerstvo zomletým čiernym korením. Mozzarellu nakrájame na kúsky. Artičoky scedíme z nálevu a prekrojíme na polovice.
  4. Z rúry vyberieme predpečený korpus, odstránime papier s fazuľou a vlejeme časť smotanovej zmesi. Potom na korpus rozložíme dusený špenát a nakrájanú mozzarellu a zalejeme zvyškom zmesi. Navrch poukladáme artičoky rezom nahor. Vložíme do rúry a pečieme pri 180 °C asi 30 minút.