Slané koláčiky

Krehké koláčiky s citrónovou smotanou a údeným lososom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
30 (+ chladenie) minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Krehké cesto pripravené podľa základného receptu rozvaľkáme. Vykrojíme z neho kolieska a vyložíme nimi formičky na koláčiky. Dno prepichneme vidličkou a dáme stuhnúť na 30 minút do mrazničky. Potom cesto zakryjeme papierom na pečenie, zaťažíme fazuľou a 10 minút predpečieme v rúre vyhriatej na 180 °C.
  2. Smotanu rozšľaháme so žĺtkami. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, lyžičkou nastrúhanej citrónovej kôry a šťavou z polovice citróna. Množstvo citrónovej šťavy prispôsobte svojej chuti. Náplň by mala byť len zľahka kyslastá, aby dokonale ladila s lososom.
  3. Z predpečených korpusov odstránime papier s fazuľou a na cesto nalejeme pripravenú zmes. Vrátime do rúry a koláčiky pečieme ešte asi 25 minút.
  4. Upečené koláčiky necháme vychladnúť a vyberieme ich z formičiek. Na každý koláčik dáme kúsok údeného lososa a pár výhonkov žeruchy.