Zemiaková polievka

Gazdovská zemiaková polievka

Autor receptu: mirkajan

Časť dnešného nášho obeda inšpirovaná čiastočne receptom v časopise Food. Celkom vydarená a chutná kombinácia zeleniny a zemiakov.

4-5
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mrkvu, petržlen, zeler a zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a pokrájame na drobno, sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu namočené.
  2. Na panvici na lyžici masla orestujeme nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler, keď budú opečené, okoreníme mletým čiernym korením a drvenou rascou a odložíme bokom. V hrnci opražíme do sklovita nakrájanú cibuľu, pridáme 1 PL zemiakovej (alebo inej hladkej múky), chvíľu opražíme a zalejeme vývarom ( ja som dala cca 1 l, aby bola polievka hustejšia). Po zovretí pridáme do vývaru orestovanú zeleninu, pokrájané zemiaky, namočené sušené huby a pretlačený cesnak. Po ďalšom zovretí vývaru varíme na miernom ohni cca 15 minút.
  3. Po 15 minútach pridáme fazule z konzervy a všetko spolu varíme ešte asi 10 min. Na záver pridáme sušenú majoránku a odstavíme. Dosolíme podľa chuti a podávame.