Zemiaková polievka
Gazdovská zemiaková polievka
Autor receptu: mirkajan
Časť dnešného nášho obeda inšpirovaná čiastočne receptom v časopise Food. Celkom vydarená a chutná kombinácia zeleniny a zemiakov.
4-5 porcie |
10 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Mrkvu, petržlen, zeler a zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a pokrájame na drobno, sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu namočené.
- Na panvici na lyžici masla orestujeme nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler, keď budú opečené, okoreníme mletým čiernym korením a drvenou rascou a odložíme bokom.
V hrnci opražíme do sklovita nakrájanú cibuľu, pridáme 1 PL zemiakovej (alebo inej hladkej múky), chvíľu opražíme a zalejeme vývarom ( ja som dala cca 1 l, aby bola polievka hustejšia). Po zovretí pridáme do vývaru orestovanú zeleninu, pokrájané zemiaky, namočené sušené huby a pretlačený cesnak. Po ďalšom zovretí vývaru varíme na miernom ohni cca 15 minút.
- Po 15 minútach pridáme fazule z konzervy a všetko spolu varíme ešte asi 10 min. Na záver pridáme sušenú majoránku a odstavíme.
Dosolíme podľa chuti a podávame.