Fazuľovica s údeným kolenom (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Toto jedlo ma vracia do mojich stredoškolských čias. V Košiciach bol podnik s názvom Malá fajka, a tam sme chodievali, vtedy ešte s frajerom, teraz už manželom na túto fazuľovicu s údeným. Už dávno ma manžel poprosil, nech ju uvarím. Tak som sa snažila chuti priblížiť, a vraj sa podarilo. Varím ju už dlhé roky, doma všetkým chutí, a s domácim chlebíkom je to fajnový obedík.

Postup

  1. Večer pred varením namočíme fazuľu do vody. Na druhý deň fazuľu zlejeme, vložíme do hrnca spolu s údeným kolenom, zalejeme dostatočným množstvom vody, tak aby bolo všetko zaliate (cca 3 l) a varíme zakryté na miernom plameni.
  2. Keď je fazuľa polomäkká, pridáme zemiaky nakrájané na kocky, papriku na pásiky, bobkový list, soľ a korenie, varíme do zmäknutia. Keď je všetko mäkké, vyberieme mäso, nakrájame na menšie kúsky a vložíme naspäť do hrnca. Pridáme paradajkový pretlak a pelisovaný cesnak. Premiešame a necháme variť odokryté na miernom plameni.
  3. Zásmažka: V jednom hrnci za stáleho osmažíme múku na sucho, v druhom cibuľku na rozpálenej masti. Múku miešame dovtedy, kým nechytí jemne hnedú farbu a odstavíme ju, aby neprihorela. Keď je cibuľka osmažená, pridáme červenú mletú papriku, premiešame, odstavíme, vlejeme k múke, opäť premiešame a vlejeme to do hrnca s fazuľou. Premiešame a necháme ešte prejsť varom.
  4. Odstavíme a môžeme podávať :-) Ja som tomu upiekla chlebík od Anicka77 - https://varecha.pravda.sk/recepty/hrncekovy-chlebik/62132-recept.html, takže obedík ako lusk. Dobrú chuť.