Veterníky

Karamelové veterníky

Autor receptu: redakcia

15 ks
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 200-170 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň vopred pripravíme karamelový krém. Cukor vysypeme do panvice s hrubým dnom a rozpustíme, kým vznikne svetlohnedý karamel. Vmiešame doň ho­rúcu smotanu a krátko za stáleho mieša­nia prevaríme. Necháme úplne vychladnúť. Prelejeme do misy, zakryjeme fóliou a necháme v chladničke do druhého dňa.
  2. Na vanilkový krém zmiešame mlieko s pudingovým práškom a za stáleho mie­šania povaríme asi 4 minúty. Potom pri­dáme cukor a dreň vyškrabanú z polovice vanilkového struku. Puding prikryjeme po­travinovou fóliou tak, aby sa dotýkala po­vrchu, a necháme vychladnúť.
  3. Vychladnutý pudingový základ vyšľa­háme. Smotanu vyšľaháme dotuha a opa­trne ju vmiešame do vyšľahaného pudin­gového základu. Hotový krém necháme do použitia v chladničke.
  4. Pripravíme základné odpaľované cesto. Preložíme ho do cuk­rárskeho vrecka a na vymastený plech na­striekame kruhy s priemerom 11 cm. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 20 minút. Potom rúru trochu pootvoríme, odvetráme ju tak. Teplotu zní­žime na 170 °C a ešte asi 5 minút dope­káme. Upečieme dozlatista a necháme vy­chladnúť. Vychladnuté korpusy na veter­níky pozdĺžne rozrežeme zúbkovaným nožom. Na spodnú časť nastriekame vanil­kový krém a dáme do chladničky stuhnúť.
  5. Odležaný karamelový krém prešľa­háme, preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekame na va­nilkový krém. Priklopíme vrchnou časťou korpusu a opäť necháme vychladnúť.
  6. Na polevu vysypeme práškový cukor na panvicu s nepriľnavým dnom a necháme rozpustiť. Vmiešame rum, množstvo upra­víme tak, aby vznikla hustá poleva. Pole­vou potrieme povrch vychladených veter­níkov a opäť necháme stuhnúť v chlade.