Veterníky
Karamelové veterníky
Autor receptu: redakcia
15 ks porcií |
120 minút príprava |
25 minút na 200-170 °C |
Postup- Deň vopred pripravíme karamelový krém. Cukor vysypeme do panvice
s hrubým dnom a rozpustíme, kým vznikne svetlohnedý karamel. Vmiešame doň horúcu smotanu a krátko za stáleho miešania prevaríme. Necháme úplne vychladnúť. Prelejeme do misy, zakryjeme fóliou a necháme v chladničke do druhého dňa.
- Na vanilkový krém zmiešame mlieko
s pudingovým práškom a za stáleho miešania povaríme asi 4 minúty. Potom pridáme cukor a dreň vyškrabanú z polovice vanilkového struku. Puding prikryjeme potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu, a necháme vychladnúť.
- Vychladnutý pudingový základ vyšľaháme. Smotanu vyšľaháme dotuha a opatrne ju vmiešame do vyšľahaného pudingového základu. Hotový krém necháme do použitia v chladničke.
- Pripravíme základné odpaľované cesto. Preložíme ho do cukrárskeho vrecka a na vymastený plech nastriekame kruhy s priemerom 11 cm. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 20 minút. Potom rúru trochu pootvoríme, odvetráme ju tak. Teplotu znížime na 170 °C a ešte asi 5 minút dopekáme. Upečieme dozlatista a necháme vychladnúť. Vychladnuté korpusy na veterníky pozdĺžne rozrežeme zúbkovaným nožom. Na spodnú časť nastriekame vanilkový krém a dáme do chladničky stuhnúť.
- Odležaný karamelový krém prešľaháme, preložíme do cukrárskeho vrecka
s ozdobnou špičkou a nastriekame na vanilkový krém. Priklopíme vrchnou časťou korpusu a opäť necháme vychladnúť.
- Na polevu vysypeme práškový cukor na panvicu s nepriľnavým dnom a necháme rozpustiť. Vmiešame rum, množstvo upravíme tak, aby vznikla hustá poleva. Polevou potrieme povrch vychladených veterníkov a opäť necháme stuhnúť v chlade.
|