Čo šmakuje pani Merklovej

zemo - fotkazemo, 21. júla 2012
Milé dámy varecháčky, iste neohrdnete možnosťou nakuknúť
pod porievku hrnca, v ktorom mieša varechou dobroty ruka
najvplyvnejšej ženy sveta nemeckej kancelárky Angely
Merkelovej. Cíti sa v kuchyni rovnako isto ako vo vládnej
kancelárii alebo na rokovaniach s politickými matadormi, ktorých
neraz musí skrotiť. Ak si nájde kúsok vo svojom nabitom
programe pre seba, najradšej ho trávi doma v kuchyni.

Pani Merkelová napíše zoznam, čo bude potrebovať, a ako sa v
každej poriadnej domácnosti patrí, všetko potrebné nakúpi podľa
papierika jej manžel Joachim Zauer. Práve od neho „prenikli"
informácie, že pani domu je majsterkou varechy hlavne pri
príprave zemiakovej polievky, bujónov, rezňov a jedál z rýb. S
pasiou pečie koláče, jej hitom je ten s ríbezľami. Traduje sa, že od
nej ani raz neodišli hostia lační. Na Vianoce robí vlastnoručne
zemiakový šalát a pečenú hus (inak zaujímavá kombinácia, ale pre
Nemecko asi bežná. Ak vám podajú rybu s ryžou, čo je pre nich
normálne, ani hus so zemiakovým šalátom nebude nič šokantné
:o). K favoritom jej kuchyne je bravčová klobáska (Mettwurst) s
kapustou. Pani Merkelová ma takisto rada aj špagety Boloneeze a
polievky.

Angela Merkelová, aj keď fandí jednoznačne klasickej nemeckej
kuchyni, pri svojich cestách alebo dovolenke v zahraničí sa nikdy
nezabudne zblížiť s tamojšou gastronómiou. Počas dovolenky v
Taliansku je pre ňu jednotka pasta s olivami a ančovičkami a
červené víno. V Rusku ochutnala pani Merkelová exotické
medvedie mäso, s ktorým ju pohostili v Tomsku. Počas návštevy
v Jekaterinburgu spolu s vtedajším prezidentom Medvedevom je
už pre istou neponúkali medvedie mäso, ale ochutnala príbuznú
preslávenej chobotnice Pauly, ktorá predpovedala porážku
nemeckej futbalovej reprezentácie v semifinále MS 2010 vo
futbale.

Počas štátnej návštevy v USA v júni 2011 ju hostili šalátom zo
zeleniny, ktorú vypestovali v záhrade Bieleho domu (White House
Garden Chopped saald), tatárskou omáčkou z tuniaka s ražnými
lupienkami (Tuna Tartare with Rye Crips), nakladanou mladou
mrkvičkou s horčicovým olejom (Pickled Young Carrots and
Mustard Oil), šalátom zo zeleného hrášku(Spring Pea salad),
stejkom s krabovými ravioli a pyrém z divokej cibule (Petite Filet
With Maryland Crab Ravioli and Wild Ramp Puree).

Budete sa možno čudovať, ale železnú lady svetovej politiky
Angelu Merkelovú najviac zasní nostalgická spomienka na ruskú
polievku soľjanku a šašlyk. Vyrástla v NDR a v interview pre
berlínsky týždenník SUPERillu porozprávala o tom, že miluje jedlo
v „socialisticom štýle“. Merkelová naďalej doma varí s veľkou
chuťou typické „sovietske“ jedlá ako soľjanku (táto polievka z
ruskej kuchyne bola v NDR veľmi populárna), šašlyk alebo
klasické maďarské lečo.

Keď bude takto pršavo počasovať naďalej, ponúknem vám
ďalšie pikošky o iných slávnych ľuďoch a ich gastro náladách.
@zareaguj


Diskusia k článku

evanaaa
Takže, @zemo sa našiel! Viš, že sme ťa zas hľadali? A ty nás tu zatiaľ obohacuješ o takéto zaujímavé poznatky o p. M. Prečítala som si a je to, ako by som nazrela priamo do jej kuchyne, čo ma zaujalo a potešilo.
Mimochodom, čuduješ sa kombinácii šalátu a husi. Ak máš na mysli zemiakový majonézový, tak aj my to tak jeme - na Štedrý večer s rybou a keďže je ho za vandeľ, na druhý deň upečiem hus alebo kačku a k nej máme práve ten šalát. A nie je to zlá kombinácia. Veď aj k rezňom sa jedáva. A ako vidím a čítam, Angela varí medzinárodne, no, bodaj by nie keď cestuje po svete a ochutnáva, tak čo je dobré, prevedie aj do svojej kuchyne. Vďaka za článok.
babav
Obdivuhodna zena, pani kancelarka,pred ktorou ma respekt takmer cely politicky svet....zaujimave citanie!
kuchticka
@zemo , pred chvilou som ta hladala (v diskuziach) adobre som predpovedala- ze sa ozves.
pi. Merklova je clovek obdivovany i nenavideny. U vela ludi ma respet, ba i uctu ako dobra politicka. Prajme jej stastie i do buducna.
evas13
Vitaj @zemo náš, ako dobré, že si napísal taký zaujímavý článok, aspoň sa človek prebral v tejto nepriazni počasia. Mysleli sme si, že ryžu s rybou jedia skôr číňania a tu sa dozvedám, že také chúťky ako my majú nemci. U nás je pravidlom jesť pangasa na prírodno s ryžou. Moja svokra zasa podávala zemiakový šalát s pečeným kuraťom a bolo to vynikajúce, aj hrče za ušami boli. Teším sa na ďalšie kulinarske zážitky pani Merkelovej.
sovka62
To čo si pani Merkelová navarí doma, by mi asi chutilo, tiež mávam také "socialistické" chúťky, len s tou exotikou na cestách by som asi mala problém, to jej teda nezávidím. A zemiakový šalát s husou ma nešokuje. Pár rokov po svadbe sme bývali na dedine, odbavovala som hody, takže šnicľa so šalátom, hus s knedľou a kapustou, pečené kura s ryžou.... Popoludní po návrate z kolotočov som ponúkala na studeno hus s chlebom a kyslými uhorkami a rezne so šalátom. Väčšina hostí si naložila hus so šalátom, chlieb ostal v hanbe. Ochutnala som aj ja a môžem potvrdiť, je to veľmi chutná kombinácia.
medulienka122
kuchtička: pi. Merkelová?.-))) Ona je naozaj dobrá politička, a nielen "socialistickú kuchyňu si doniesla, ale aj celý šatník pochádza asi z toho obdobia... mohla by vymeniť krajčírku...:)
tinca
môže variť rada a celkom dobre, len neviem kedy, keď stále kuje pykle s francúzskym prezidentom???
Milijem napr. kačku aj hus so zamiakovým šalátom,ale mäsko na studeno, je to vynikajúce.
evanaaa
Fajn, takže kombinácia -zemiakový šalát s pečenou hydinou platí aj inde, nielen u mňa.
margaretka28
Aj my sme bežne mávali pečenú kačicu a zemiakový,majonézový šalát na hody a bolo to dobré.
kuchticka
@medulienka , stacilo by aby pi. Merklova mala niekedy cas ist na modnu prehliadku, alebo si objednala modny casopis, ale zrejme by ho nemala kedy citat.
zemo
No dobre, kocúričky, o chvíľu vám pošlem niečo o Kači Marxovi a spol., keďže zmysel pre módu tetky nasledovníčky a hlavne sa čudujete, ako môžem písať zverstvá o zemiakovom šaláte a husičke. P.S. Jedli ste, babuľky moje, nemecký zemiakový šalát a ich východnú poťažmo berlínsku husičku :o)))
rea1
odkedy som sa urcitu dobu stravovala v spominanej blahoslavenej NDR, ziadnej kombinacii na tanieri sa necudujem. pleskli nam tam hrachovu kasu, na nu dusenu kyslu kapustu (na nu, nie vedla nej) a navrch opecenu makku klobasu. uz od pohladu to vyzeralo ako dvakrat zjedene. ale nemci sa tym v pohode krmili. alebo nemecka kolegyna si nevedela vynachvalit zemiakove placky - nase zemiakove placky - s cukrom! normalne cesnakove, majorankove a posypane cukrom. takze chute a facky su rozne. ale skutocne sa divim, ze taka vytazena zena ako p. merkelova ma cas na vyvaranie a babranie sa v kuchyni. hoci - pri vareni sa bajecne relaxuje. :-)
astheart
Já si pamatuju svoji první návštěvu v NDR v 70-átých letech. Jela jsem vlakem z polského Štětína do Passewalku přes malý přechod Grambow. Když jsem před zpáteční cestou čekaly ny vlak na passewalkském nádraží, vešly jsme do nádražní restaurace. Známe nádražní restaurace, většinou hrůza! Ale tehdy mě "enderáci" překvapili. Obědvaly jsme pečené vepřové s bramborem a salátem z červeného a bílého zelí (2 hromádky na talíři). Chutnalo to fantasticky! Často na to vzpomínám. Od té doby jsem byla v Německu mnohokrát, i v hotelu, a na žádné jídlo si nepamatuji. Prostě ani nevím, co jsem tam jedla! Asi to nebylo nic zvláštního. Jen tu restauraci v Passewalku mám v paměti pořád! :)
astheart
Na ty pocukrované bramboráky jsem valila oči taky! :) Právě v tom Štětíně! Štětín býval německý, tak možná proto.
pacik
Pocukrované zemiakové placky jedával doma u mamy aj môj manžel, je to pri hraniciach s PL a zemiakový šalát s hociakým pečeným mäsom u nás nie je žiaden div, ale normálna vec ... A jedli ste už široké rezance s praženicou posypané cukrom? Ja kedysi u svokry na raňajky áno :-D
astheart
Normální bramboráky s cukrem to ne! Ale u Poláků je to taky běžné. Moje polská kamarádka pak přijela za mnou do Karviné a jednou k večeři maminka udělala bramboráky. Kamarádka požádala o krystalový cukr. To pak zase valila oči maminka! A to byla polské národnosti narozena v Třinci! :)))))
radulienka
Ach @zemo , to som rada, že si sa ozval, už mi veľmo chýbali tvoje prúpovídky a opäť si nesklamal. Len jednu maličkosť si dovolím opraviť: tartar nie je tatárska omáčka, ale tatarák - teda naškrábané či nasekané mäsko už z čohokoľvek. Ale inak je to zaujímavý článok, ktorý môžem potvrdiť. Nemecká kuchyňa je pre nás zvláštna, ale i naša pre nich. Zvláštnosti vznikali nedostatkom potravín cez vojny. A mne mama rozprávala, že nemcov volali Marmeladenbruder, pretože jedli všetko dohromady, čo im bolo na deň pridelené. Teda aj rybičky s marmeládou, z čoho vznikol ten názov. No a tie placky s cukrom som tiež sama osobne zažila...



 



TOPlist