Ako som sa zadarmo v luxusnej restaurácii najedla...

babidka - fotkababidka, 2. februára 2010
Nasa dcera žije už desat rokov v Honkongu aj so svojou rodinou . Je to ďaleko a tak tam chodievam iba raz do roka na par týždňov .Ja v zime tam , oni v lete na Slovensko . Môj manžel šiel teraz so mnou. Po trojtýždňovej dovolenke kedy sa dcéra so zaťom snažili otcovi poskytnúť čo najviac gastronomických zážitkov / ja som už za tie roky všeličo ochutnala/ sme sa konečne vracali domov .Akurát o polnoci miestneho času .

Bohužial po dvoch hodinách letu sme museli naspať pristáť v Honkongu pre poruchu lietadla . Po ďalších dvoch hodinách nám oznámili , že nás prevezú do hotela a na druhý deň nám oznámia kedy a ako nás dopravia domov . Takže konečne o pol piatej ráno nás ubytovali v krásnom hoteli , dali nám poukazy na raňajky a vraj ostatné informácie dostaneme včas . No čo už , zmier sa človeče s tým čo nedokážeš zmeniť .

Ráno sme zistili , že jedna z hotelových reštaurácii kde sme dostali "stravenky" je naozaj reštaurácia na vysokej úrovni a ako správni Slováci sme sa s chuťou vrhli na pripravene prebohaté menu . Obchádzali sme tie stoly so všetkými možnými druhmi jedál a ochutnávali , ochutnávali ...Ja opatrne , už som raz pred rokmi skúsila zmiešať európske ,americké a čínske raňajky dokopy a moje vnútornosti protestovali .Manžel však miešal a miešal -čerstvé ovocné šťavy, ovocie , sladkú aj slanú raňajkovú ryžu, hrianky s medom ,čaj s mliekom aj kávu , pikantné pirôžky aj sladké koláčiky. Čakala som búrlivú reakciu - ale nič mu nebolo .

Let sa odkladal ďalej a tak sme dostali lístky aj na obed . Podobný scénar - akurát že z asi 50 jedál ázijskej a európskej kuchyne som bola schopná ochutnať zelený šalát s pestom a parmazánom ,kúsok jemnej dusenej teľaciny , thajské karí , nejaké malajské karí , grilovaného lososa a na záver pár kúsočkov čínskych a indických koláčikov z ryže a sušeného ovocia .Ale manžel to roztočil poriadne - namiešal si na tanier mušle , krevety,japonské suši s lososom i tuniakom , malajské karí , dusenu telacinu , jahnacie kotlety a ked to zvládol tak ešte to obehol zasa ochutnával a ochutnával .

Ale to už sme poznávali spolupasažierov z lietadla - postarší nemecký manželský pár , francúzska rodina s maličkými detmi ,poľskí aj čínski obchodníci - a na počudovanie robili to isté. Kuchári v perfektne naškrobených a vyžehlených mundúroch ani okom nemihli a úklonom sa poďakovali každému hosťovi ktorý sa zastavil a ochutnal ich jedlo . Vlasy mi vstávali dupkom z tych kombinácii jedál ktoré si boli hostia schopni pomiešať na tanieri .

Naše lietadlo nebolo stále v poriadku a tak sme dostali ešte aj večeru . Ochutnávka pokračovala a tak som skúsila nejaké sečuánske kurča , thajskú praženú zeleninu ,indické karí a na záver anglický chlebový nákyp s vanilkovou omáčkou .Je to obdoba našej žemľovky ale nákyp bol jemný a nadýchaný ako sen . Tak ešte na záver čokoládové fondue s ovocím a mám pocit že už nikdy nebudem schopná požiť nič okrem bylinkového čaju a varených zemiakov v šupke ...

Moj manžel mal ešte dost síl aby vyskúšal asi desat ďalších jedál ale to som už nebola schopná sledovať. to už došla aj naša dcéra - v ten deň sa sťahovali do iného bytu a nemohla prísť skôr - a nezdržala sa smiechu .Vraj to už zažila niekoľkokrát na dovolenke a odvtedy sa vyhýba takému spôsobu stolovania . Večer sme šťastni odlietali naspať domov a manžel bol ešte schopný ľutovať že nestihol ochutnať homáre s omáčkou .Vraj sa hanbil , lebo nevedel ako sa to má jesť aby to nemusel drvit osobne zubami ...

Letušky v lietadle sa asi nečudovali , že väčšina cestujúcich odmietla večeru a následne aj raňajky. Bývali s nami v hoteli a stravovali sa v tej istej reštaurácii ako my.
@zareaguj


Diskusia k článku

bozulka
Je mi ľuto,že som tam nebola s Vami, nie aby som sa prejedla,ale aby som všetko mohla ochutnať.Bohužial ja trpím fobiou nielen z lietania,ale aj s malého priestoru.Takže asi nič také nezažijem.
2010
Nam sa stalo daco podobne pred par mesiacmi tiez prave v Hong Kongu specialne som sa zastavil na par dni aby som videl ako spravili novy Hyatt Regency v Kowloon.Prisli sme na druhy den po neoficialnom otvoreni , v skratke vsetko neuveritelne az moc super , moja zena sa cudovala ze musia mat v skriny skritu kameru lebo izbu upratovali asi pat krat denne.No a na ranajkach sai isli pokakusit dolevali stale kavu , vymienali salky ze ta povodna uz je asi vlazna , ze mam spravia specialne Machiato , ranajky aranzovali na tanieroch,kolaciky nosily teple k stolu...
No az pri plateni ked nechceli ziadne peniaze ( ved to osobne oddelenie zaplati ???).. vysvitlo oni boli presvedceny ze my sme ta tajna namatkova kontrola z generalneho riaditelstva.
Takze kazdenu kdo si chce uzit perfektny hotel v absolutne super lokalite uplne v centre mesta , novy Hyatt Regency Kowloon Tsim Sha Tsui vrelo doporuceujem.
alena45
No tak ďaleko sa už asi nikdy nedostanem. A predstavujem si to tak, že by som asi požiadala čašníka, aby mi nabral to, čo by si bol dal on. Určite by som si nevedela vybrať. A keby som to nevhodne kombinovala, asi by som sa hanbila. Už som taká.
58vlasta
To je krásne, na Slovensku cestujúci, ktorým mešká lietadlo, nedostanú ani pitnú vodu...
hkbarbie
Pekne :-) Dobre som sa nasmiala. Som rada mami, ze sa ti to stravovanie pacilo? :-) Hong Kong je skutocne gurmanske mesto, da sa tu najst asi kazda kuchyna. Umenim je neprezierat sa. Ale to sa dost casto neda pri takom bohatom vybere.

Este pre tych, ktori sa chystaju do HK, musite vyskusat pravy anglicky caj s Devonshire smotanou a "scones" v hoteli Mandarin Oriental alebo Penninsula. Je to to prave so vsetkym! Pozostatok kolonializmu, ale skutocny zazitok :-)
babidka
potvrdzujem .naozaj to je vyborne .ale o tom som sa chcela zmienit niekedy nabuduce .Historiek o dobrom aj zlom jedle ktore by mohli zaujat aj inych je v nasej rodine pozehnane ....
hannah22
to: babidka, sem s tými zážitkami aspon trochu ochutnáme čo si nemôžeme dovoliť, takže píš píš ... :))
slnieckosom
Ďakujem babidka za pobavenie i ja tebe... ;-)) Pozorne som si prečítala, čo si zhodnotila pri guľkách a len dodám, presnejšie si už ani nemohla napísať ;-)) Nuž a úprimne, veľmi vám doprajem, čo ste zažili, ale i troooošku - tak nesebecky- minizávidím, no ale hlavne veru, napíš ešte čosi .. :-))))
jerica
Je to pohľadenie čítať Tvoje zážitky v tomto uponáhlanom svete,môj syn pracovne tiež brázdi po svete,ale nikdy nemá čas na to aby nám porozprával svoje zážitky.
Keď ťa môžem poprosiť , napíš ako je to tam s čistotou.
hkbarbie
@jerica cistotu tu mame velmi cistu :-) Hong Kong je skutocne velmi cisty, aj ked nie az tak prehnane ako v Singapure. Co sa tyka hygieny a cistoty potravin, zeleniny a ovocia na trhu, tak skutocne na urovni. Ryby a maso oddelene od ovocia. Stale tu zmyvaju dlazky a v nakupnych strediskach a halach stale lestia skla a mramorove dlazky. Este aj auta si dava kazdy umyvat 2x do tyzdna. Kedze tu je velmi vlhko, prach tu nie je, akurat znecistene ovzdusie co prifuka vietor z pevninskej Ciny.
frezia68
Vďaka,@Babidka ,pekný zážitok :-),ale aj poučný.Síce nie pre mňa,takéto zážitky ma už nečakajú,ale pre hladných cestovateľov.



 



TOPlist