Baklažán.

furdica - bez fotkyfurdica, 7. septembra 2011
Podarilo sa mi vypestovat statný baklažán. Nádherne plodí aj v týchto horučavách. Samozrejme s velkou davkou vody. A tak konzumujeme. Neviem ako kto pripravuje tuto zeleninu. Ja ho najradšej grilujem ,na troche oleja ,či husacej masti. A poviem vam vždy je inej chuti. Ak mate možnost,kupte si husaciu mast. S cesnakom ,len slany, s citronom,vynikajuca vec.No a včera som si vymyslela že s mletym masom . Udusila som same bravčove plece s malou šalotkou,taku malu ako orechy som vybrala a nepokrajanu dala do už uduseneho masa. podlievala som paradajkovym pretlakom . Pri degustovaní,vynikajuca chut . A nakoniec som pridala na kolieska baklažán.,len tak na jemno podusit . S bielym chlebom na taniery ,prekrasne. A ta chut. Po prvom hlte sa nam všetkym zmraštila tvar. Fuj odpornééé. Horké,horké,horké. Ešte že mame stale hladneho psa. A nam ostal na večeru chlebik s husacou mastou a rajčinou. Tak kde som urobila chybu: ? Baklažan bol velky ako pest, mal tmave zrnka, a nebol fialovy, ale taky mierne zeleny a len pruhy mal fialove. Vyzeral zrely velkostne ako tie pred tym ,čo som oberala. Olupala som ho . Rozmýšlam, nie je to tym horučavami? občas aj zvedol,a znova sa postavil ked som ho poliala.Nejako sa tam nahromadili tie horčiny ktore obsahuje baklažan?.Podotykam ,že to dusenie -grilovanie ,ale bez masa som robila viac krát a bol vynikajuci, či už posoleny, alebo nie. Nebol horky.
@zareaguj


Diskusia k článku

alena45
ja tiež neviem, aj môj niektorý býva horkastý. Ale mne to až tak nevadí, ja horké rada. Keď svoj doma pestovaný baklažán prekrojím, tak je nazelenalý, ale šupka je tmavofialová a vyzerá dozretý.
marikafil
správnu zrelosť baklažánov ani ja neviem ešte dobre odhadnúť, keďže ich pestujem tento rok ako novinku - ale viem, že keď má hnedé zrnká, tak je už prezretý a rozhodne ho treba vopred nasoliť, nechať "vypotiť", potom opláchnuť a tá horkosť sa potom stratí...
megginr
Ach, zavidim vam. Ja musim baklazany kupovat a nie je to najlacnejsie. Neviete, ci by sa dali pestovat aj na balkone?
matata1
Mne sa niečo podobné stalo aj s cuketou (kupovanou), nie len s baklažánom. Bola hnusne horká, žiaľ sme na to prišli až po tepelnej úprave, a keďže nemáme psa, šla pekne krásne do koša!
hanach
Mne ešte len odkvitá ale uvidím čo bude. Teším sa s Vami ako ho urobím spolu s Vašimi nápadmi.
babidka
dakujem , @2010 dozvedela som sa zasa nieco nove ....urcite sa mi to zijde :-)
45678
Moja skúsenosť tak s baklažánom, ako aj cuketou, či uhorkou je taká, že koniec kde je stopka treba zrezať-akoby klobúčik a potierať ním po odrezanej časti toho istého druhu, vznikne taká penivá hmota, opláchnuť a potierať ďalej. oliznem :-)a viem kedy už stačí fakt, horkosť sa stratí, poradil mi to šéfkuchár z horskej chaty. Takto vraj vždy treba skúšať, či je plod horký, ak áno šúchaj, povedal, ak nie stúhaj ..:-)
mysiatka
Bol starý. Za stáleho miešania vyliať do záchoda. Var vždy len tmavý a lesklý čo nemá tmavé zrná.



 



TOPlist