Starosvetské zemiaky

matus113 - fotkamatus113, 9. januára 2010
Starosvetské zemiaky
Foto: matus113

Podobné ako francúzske zemiaky

5
porcií
75 minút
príprava
45-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
4-5 ks
20-30 ml
100 g




Postup

  1. 1

    Nakrájame si nadrobno slaninku, na kolieska klobásku a necháme uvariť na tvrdo 4 – 5 vajíčok, ktoré potom nakrájame.

  2. 2

    Ošúpané zemiaky nakrájame na plátky. Potom speníme slaninku v hrnci a pridáme vrstvu zemiakov, vajíčok a klobásky. Posolíme – opatrne.

  3. 3

    Vrstvy zopakujeme 3 – 4 krát. Zalejeme mliekom a dusíme 45 minút až hodinku.

Diskusia k receptu

Vymazať
zdezda
:-))) my tiež ľúbime a často robíme prekladané zemiaky, no deťom viac chutí točená, slovenská saláma a bez slaninky, zalievam ich kyslou smotanou s rozšľahanými vajíčkami :-)))
Vymazať
evanaaa
Sú to akože " francúzske zemiaky" o ktorých francúzi ani potuchy nemajú - občas robievam, zalevam kyslou smotanou s rozšľahaným vajcom.
Vymazať
evanaaa
Pozrela som si video, takže toto je niečo iné ako prekladané alebo franc. zemiaky,ktoré sa pekne uložia do pekáča a šup do trúby.
Vymazať
evia
Aj jaj, predstavte si, že aj takéto jednoducho pripravované zemiaky sa dajú pobabrať. Celá nadšená som ich dnes pripravovala k obedu, ale vľúdila sa chybička, ja som tie zemiaky zaliala mliekom. A čakám, čakám, kedy sa to mliečko vsiakne do zemiakov. No nech ma neporazí. Podliať je niečo iné ako zaliať. Tak som trochu z tej zálievky odliala, zatiaľ sa zemiaky rozvarili, ale chuťovo to je celkom OK, tak som ich dala ešte zapiecť, aby spravili aspoň navrchu kôrku. Bože ľudia a to už budem mať pomaly 60 rokov. Ako hovoria východniari, aj tak še dá. Ale inak receptík je super.
Vymazať
mralexsvk
chcem sa opytat ze co som spravil spatne ked mi to po pol hodine prihorelo zo spodu :(
robil som to presne podla receptu a dusil na najslabsom plameni.
P.S:varenie je pre mna španielska dedina tak sa mi nesmejte :P
Vymazať
evia
aj ja som mala čiernu kôrku zo spodu a myslela som si, že to preto, lebo som tam dala veľa mlieka a dlho som to dusila. Vidím ale, že mralexsvk to robil správne a iba podlial a tiež mal zo spodu zemiačky pripálené.
Vymazať
mralexsvk
no ja som to mal tak pripalene, ze cele mi to napachlo zhoreninou a uz sa to nedalo jest :(
tak ako by som to mal nabuduce robit?
Vymazať
matus113
zdravim - no treba to robit na uplne najjemnejsom ohni a kontrolovat. akonahle to prihara treba pridat trosku vody, mozeme i mlieka...
Vymazať
renfri
Ze vraj "podobne ako francuzske zemiaky" ale nech sa pozeram na to video akokolvek ziadnu podobu s francuzskymi zemiakmi tam nevidim.
Francuzske zemiaky: zemiaky, smotana, syr Reblochon (je to syr z kravskeho mlieka, plesnovy). Ocistene zemiaky sa pedvaria, pokrajaju na kolieska a daju do pekaca, zaliat smotanou a na vrch sa dava syr, ale vela. V podstate celi bochnik, co je v priemere 450 g. Pre tych viac na maso sa moze pridat udeny losos a tiez sa moze dat osmazena cibula. Odporucam k tomu biele suché alebo polosladke vino. Takze nech su francuzske zemiaky francuzskymi. U nas doma sa nevaria "francuzske" ale SLOVENSKE alebo "TIE FAJNE ZEMIACIKY". A ked sa varia francuzske tak su FRANCUZSKE.
Vymazať
grandma
Ako ja poznám francúzske zemiaky tak - zemiaky varené nakrájané, klobása na kolieska a vajíčka. Neviem nič o syre.
Vymazať
federika
no neviem...ešte som ich neskúšala...no po komentároch,ktoré tu čítam...isto iste vyskúšam...napíšem,či mi prihoreli :-)
Vymazať
mata3636
renfri - myslíš si, že vo Francúzsku poznajú francúzske zemiaky? to ťažko. ten názov je vymyslený, tak ako španielske vtáčky, parížsky šalát a podobne. ja som už počula mnoho receptov na franc. zemiaky, každý bol iný. ale ešte som nepočula, žeby niekto do nich dával údeného lososa. ale ved nech si každý varí, ako mu chutí. netreba hned iný recept zhodiť a myslieť si, že len ten jeho recept je jedinečný, pravý a správny