Mliečna ryža

Martin Korbelič
šéfkuchár reštaurácie Camouflage v Erdödyho paláci v Bratislave, 10. marca 2010
Mliečna ryža
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
1 ks
50 g
1 ks
1 ks
100 g
150 g
600 ml
1 ks
200 ml
Jahodová omáčka:
3 cl
200 g
 trochu




Postup

  1. 1

    Umyté jahody si nakrájame na malé kúsky. Potom si nakrájame sušené ovocie. Kúsok manga očistíme a nakrájame na kocky. Do hrnca si nalejeme šľahačku s mliekom a zohrejeme. Vanilkový struk rozkrojíme a nožom vyberieme semienka. Tie potom dáme do šľahačky, a pridáme vopred uvarenú ryžu a maslo.

  2. 2

    Pridáme šťavu z jednej limetky a nastrúhame limetkovú kôru. Prilejeme salko a premiešame. Pridáme sušené ovocie, povaríme a nakoniec pridáme aj čerstvé ovocie. Všetko premiešame a ešte chvíľu povaríme.

  3. 3

    Jahodovú omáčku pripravíme nasledovne: zmixujeme jahody, cukor, zopár lístkov mäty, trochu salka a likér Pernod. Servírujeme mliečnu ryžu s jahodovým culis a ozdobíme strukom z vanilky a lístkami čerstvej mäty.

Diskusia k receptu

cistinka
To je ale dobrotka....beriem k sebe do kk...parádny recept :-) Vďaka
xara
uvítala by som viac video receptov...))
jarco
Aj my by sme uvítali :-) Nejakú tu kameru, digitálny foťák alebo hoci aj lepší mobil má predsa doma každý, tak prečo nikto okrem @redakcia a @matus113 (svoje dva ojedinelé pokusy nerátam) nepridáva videorecepty?

To bola samozrejme rečnícka otázka. Po mojich dvoch amatérsky vyrobených videách tretie tak skoro nebude. Pretože ak v tom človek nemá prax (ako ja), postrihanie a nadabovanie jedného vidoreceptu je poldenná práca. A pri natáčaní potrebujete pomocníka. Tie redakčné videá robia traja: šéfkuchár, kameraman a redaktorka. Musia byť naraz na jednom mieste a všetko (suroviny, priestory, scenár, techniku...) musia mať pripravené. A potom to niekto musí postrihať, nadabovať, technicky upraviť. Je to časovo náročné a stojí to aj nejaké peniaze. Preto je videoreceptov toľko, koľko ich je.
2010
Uplne suhlasin.Presne je to casovo narocne a hlavne potrebujes este aj program plus cloveka co mu rozumie atd.atd.
Moja mama ma vystrizky o rozne papieriky polepene v knizke co opisala na kolene a vari super bez videa.
marauder
k receptu: osobne mi tam chyba li-tchi, stipka zazvoru a vnutornosti kobyliek lucnych.... Potom by to bola dokonala.....(nechcem povedat, ze chujov.na na entu) mliecna ryza...
Co tak klasicky recept - dokazu aj deti, dokonca aj muzi!:
1 hrncek ryze
2 hrnceky vody
2-4 hrnceky mlieka
stipka soli
2-3 lyzice kristaloveho cukru nic viac, nic menej.
(Kua narocny recept na pritomnost, skoro hodinovu, pri sporaku)
Postup: do vhodneho hrnca nasypes ryzu z hrnceka, zalejes 2 hrncekmi vody pridas stipku soli (pre profikov 1/2 čl) nechas varit. Obcas, pravidelne premiesas. Ked to uz len tak prdka, pridas hrncek mlieka a 2-3 lyzice cukru, a miesas, zakryjes, miesas, pridavas mlieko, miesas.... Ked tam das mlieko, ma to tendenciu priharat! Asi po 25-35 min by mala vzniknut homogenna masa, tzv. ryza v mlieku, ci mliecna ryza. Osobne to po odstaveni necham zakryte "dojst" 10-20 min.
A potom...fantazii sa medze nekladu! Ja tam davam vzdy odrezky masla a prevazne grankoviny. Ale aj jahodovy kompot, natriet akymkolvek dzemom, pridat akekolvek ovocie, orechy..... Nedoporucujem kombinovat s masom, ani zeleninou!
Prepac autorka receptu (ci autor??!) ale recept na "mliecnu ryzu" NIKDY!!!! nezacina, ze "umyte jahody......"
2010
....Nedoporucujem kombinovat s masom, ani zeleninou!
a preco vsak to cela juzna azia robi ?
a este si da na to aj ancovicky a chilli , kde je problem, typicke ranajky v malajzii, len to trochu predychaj...
trencanka
Mliečna ryža sa predsa vždy podáva na sladko, či nie? Ja ju robim tak isto ako marauder. Tu treba pripomenúť že je vhodné použiť ryžu arborio! Tiež pridávam vanilku pravu. Robím z tejto mliečnej ryže aj ryžový nákyp.
2010
Mliecna ryza zacala svoju cestu v azii ako ryza varena v kokosovom mlieku ( vella azijcanov nema toleranciu na laktozu ) a robi sa na sladko aj na slano.Ako vela azijskych receptov aj tento bol pomeneny a prisposobeny europskym chutovim bunkam. Prikladam vzor aj s fazulou...
 varecha.pravda.sk/recepty/karibska-ryza-/10594-recept.htm...


arasidka
Mliečna ryža je jedna z mojích obľúbených lahôdok - moji chlapi majú radšej menej ryže a jeden-dva vačšé kúsky šnycla.
A ja som si vymyslela svoj recept, kukajte:

Pol na pol voda a mlieko , dám zovrieť, omytú ryžu dám do toho, pridám štipku soli a trošinku cukru, a prihodím tam kúsok masla, alebo dva šprtance oleja. Rozumiete - vezmete fľašku a urobíte - šprt - šprt a je to.
Jasné, že nechám ryžu variť , až bude hotová, miešam ju.. Zostane z toho ryžová kaša a to je ono.
Medzitým si pripravim podľa návodu puding vanilkový, a to tak, že ho rozmixjem s mliekom, pridám trochu cukru a vanilku, a to všetko vlejem do hotovej ryže, trošku premiešam aby sa prevarilo a je to. Pomer si musí určiť každý sám, podľa toho, či chce mlsať sám, alebo aj niekomu inému na to príde chuť.
Kreď je - ako vraví môj muž - maglajz - hotový, netrpezlivo si to naložím na tanier, alebo do misky,a k tomu si dám do stredu trošku zaváraného ovocia - takého, aké mám doma zavarené a aké mám najradšej. To je jedno, obložte si to ako chcete - dľa chuti, akú momentálne pri pohľade na tanier máte. Aj kakao, alebo čokoláda sa tam môže pridať, aj - he he, by ste neverili, ale šmakovné je to aj keď si dolu do misky najprv doprajete vajcový likér . /dobrééééé..../
jody
A mne sa to páči, hlavne to salko... :-)
katkat
tesim sa, ked si to raz skusim pripravit, vyzera to uzasne :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia