Jambalaya videorecept

blogbusker - fotkablogbusker, 20. mája 2024

Dakedy ťažko hľadať slová, ale skúsim - úplne iné rizoto z Louisiany ?

2
porcie

Suroviny

1/2 ČL
1 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 fileta
1 ks
1 stonka
1 ks
1 ks
1 ks
2 strúčiky
8 ks
2 hrste
400 g (z konzervy)
500 ml
8 ks nevarené




Postup

  1. 1

    Základom lousianskej kuchyne sú Cajun zmes korenín a svätá trojica (= holy trinity, k tej sa dostaneš o pár krokov). Koreninový mix sa dá zohnať už aj hotový, ale je easy vyrobiť si vlastný. Zmiešaj koreniny zo zoznamu, dbaj na uvedené pomery. Čiže bude to tymian, sladká paprika, oregano, kajenská paprika, granulovaný cesnak, sušená cibuľa, čierne korenie a soľ.

  2. 2

    Dve lyžice oleja daj do zohriatej hlbokej panvice a pridaj na rovnaké kusy naporciovanú tresku. Zasyp ju polovicou zmesky korenín a sprudka opeč. Po pár minútach rybu vyber a odlož bokom.

  3. 3

    Do tej istej panvice teraz nastúpi svatä trojica - čiže kocky cibule, stonkového zeleru a papriky. Mierny oheň, daj tomu 10 minút za stáleho miešania. Potom tam ide bobkový list, nasekaná čili, prepučené strúčiky cesnaku, nakrájaná okra a ostatok zmesi korenín. Všetko priveď miešaním k životu.

  4. 4

    Tak o dve minútky neskôr prisypeš ryžu (1 hrsť = 1 porcia), zaleješ to paradajkami a vývarom. Priveď do varu, stiahni teplotu a var 15 minút. Potom vyber bobkáč, vráť tam nazad tresku, idú tam teraz aj krevety, vypni sporák a nechaj dôjsť na zbytkovom teple. Krevety sa takto dokončia, no neprevaria. Nakoniec dozdob jarnou cibuľkou.

  5. 5

    Budem rád, ak ma budeš sledovať aj na Instagrame: @walrus.buko

Diskusia k receptu

boxik
Možno to niekomu chutí ,ale mix 22 ingrediencií je na moje pomery prehnané .Určite náhodný konzument nevie o čom to jedlo vlastne má byť.
blogbusker
@boxik (21.5.2024 09:20) o tej zmesi korenin hlavne :) nieco ako pri indickej kuchyni, to je vlastne aj gro toho zoznamu surovin a zaklad akehokolvek kreolskeho receptu. Velmi typicke pre tento kulinarsky region :) samozrejme je najviac si to dat tam od domacich, heh

farbuska
Jambalaya - v rozličných variáciách - je skvostom kreolskej kuchyne. Mám rada najmä verziu s klobásou a krevetami. Vďaka za pripomenutie, dávno som toto jedlo nerobila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia